Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dan Raoul Husebø Miranda og Lars Gule presenterte Motoffensiv på denne måten i november 2011.

Dan Raoul Husebø Miranda og Lars Gule presenterte Motoffensiv på denne måten i november 2011.

Motoffensiv legges ned

Skulle kjempe mot ekstremisme. Lagt ned i dag.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2016 kl 14:17

Kort tid etter terrorangrepet og massedrapet 22. juli 2011 startet Oslo fylkeslag opp prosjektet Motoffensiv. Målet var blant annet å bygge opp en kvalitetssikret faktabase som kunne brukes for å motarbeide ekstremisme og hatytringer på nettet.

I kveld ble prosjektet lagt ned av Oslo fylkesstyre, etter innstilling fra Motoffensiv-utvalget. Resten av pengene Oslo kommune har bevilget til prosjektet skal betales tilbake. Det dreier seg om ca. 200.000 kroner. (oppdatert fra ca. 150.000)

Prosjektkoordinatoren som ble ansatt i en 25 prosent stilling i januar 2016, Benjamin Myrstad, har sagt opp sin stilling. Han slutter den 31. oktober. Det er også da prosjektet formelt avvikles.

Kapasitetsproblemer

Leder i utvalgsgruppa, Lars Gule, synes det er vemodig at det ender på denne måten.

– Ja, det er trist selvsagt. Men det er bedre å gjøre dette på en ryddig måte og betale tilbake til kommunen, enn at det hele bare renner ut i sanden. Vi ville heller ta grep nå og avslutte dette på en skikkelig måte, sier han.

– Hva gikk galt?

– Organisatorisk sett ble utvalgslederen vår, Liv Torill Evenrud, dessverre sykemeldt, og så måtte jeg steppe inn. Så ble det kapasitetsproblemer og vi strevde lenge med å få tak i en koordinator. Og da han endelig kom, så ble det igjen kapasitetsproblemer, sier han.

Den kvalitetssikrede faktabasen de hadde som mål å opprette viste seg å være mye tyngre å få i stand enn de hadde trodd.

– Ja, det har vært vanskelig å få folk til å skrive og kvalitetssikre tekstene. Vi har skrevet en del selv, men det har dessverre blitt mye mindre enn vi ønsket, sier Gule.

Tekstene som tross alt har blitt produsert, blir nå arkivert for mulig framtidig bruk.

I tillegg kan man si at tiden har løpt litt fra hele prosjektet, medgir Gule.

– Det finnes i dag mange gode faktabaser på nettet som kan brukes for å tilbakevise påstander som fremmes av ekstremister på nettet – et tilbud som ikke fantes i samme grad i 2011, sier han.

Viderefører lukket Facebook-gruppe

Noe som imidlertid har fungert mye bedre, er opplæringsarbeidet Motoffensiv har stått bak.

– Vi har hatt både interne og eksterne møter som har vært fruktbare og lærerike, forteller Gule.

Det eneste som videreføres fra Motoffensiv er noe annet som har fungert godt, nemlig en lukket Facebook-gruppe der den løpende debatten på nettet har blitt diskutert.

Denne gruppa blir nå videreført uten at Human-Etisk Forbund lenger har noe med saken å gjøre, forteller Gule.

Se hvordan Motoffensiv presenterte seg selv i november 2011

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.