Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Irene Furesund synes ikke kirken har oppført seg så veldig bra. På lørdag tok hun bladet fra munnen i et innlegg i avisa Hordaland.
 Foto: Wikimedia commons @ Alfred Diem

Irene Furesund synes ikke kirken har oppført seg så veldig bra. På lørdag tok hun bladet fra munnen i et innlegg i avisa Hordaland. Foto: Wikimedia commons @ Alfred Diem

Mor på Voss hardt ut mot kirken

– Arranger heller ordentlige gudstjenester som dere kan stå inne for og aksepter et nei, skriver Irene Furesund.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.06.2018 kl 13:43

På Voss sa rektorene først nei til skolegudstjeneste før jul. Dette førte til store protester og forhandlinger med kirken som resulterte i et obligatorisk undervisningsopplegg om kristendommen i kommunens kirker før jul. Kirkebesøkene er en del av KRLE-faget og er ikke ment å være forkynnende, til tross for at det både skal bes og velsignes.

I slutten av november snakket Fritanke.no med to foreldre på Voss som ikke torde stå åpent fram mot skolegudstjenester og kirkeopplegget av frykt for reaksjoner og fordømmelser i bygda.

Nå har imidlertid en forelder på Voss, Irene Furesund, tatt bladet fra munnen. På lørdag gikk hun hardt ut mot kirken og skolegudstjenestene i lokalavisa Hordaland.

Mener kirken glemmer å være redelige og respektfulle

Furesund synes kirken burde arrangere gudstjenester de kan stå inne for, og akseptere det når skolene sier nei.

– Her på Voss er presset på skolegudstjeneste så stort, at dere i kirken helt glemmer å være redelige, respektfulle og forholde dere til grunnleggende menneskerettigheter, slår hun fast.

Furesund kritiserer løsningen som ble valgt på Skulestad skole i 2015. Der sa rektor nei til skolegudstjeneste. Det førte til at en lokal prest, Kjersti Brakestad Boge, valgte å ta på seg foreldrehatten og arrangere en foreldrestyrt gudstjeneste i skoletida isteden.

– Det ble utrolig mye støy ut av dette. Resultatet var at noen barn dro fra skolen for å være med i kirken, mens de resterende hadde ordinær undervisning på skolen, skriver hun.

Da Fritanke.no skrev om denne saken for et år siden, understreket både Brakestad Boge og Torfinn Wang i Bjørgvin bispedømme at dette utelukkende var noe hun gjorde som forelder på skolen, og ikke i rollen som prest.

– Kirken har ikke vært ute etter dialog

Furesund skriver at hun prøver å lære barna sine å takle et avslag, men mener kirken tydeligvis har fått en annen oppdragelse når de istedenfor å bare akseptere et nei setter i gang et forhandlingsopplegg for å sikre at elevene kommer seg til kirken likevel.

– Kirken på Voss var åpenbart ikke ute etter dialog, men gikk i stedet rett til media og klaget over rektorenes nei, skriver Furesund.

Hun synes ikke det framforhandlede «ikke-forkynnende» resultatet er noe å rope hurra for, og vil heller at utdannede pedagoger skal lære barna hennes om ulike religioner og livssyn, og ikke prester.

– Derfor vil mitt barn bli værende igjen på skolen i år. Og denne gangen er jeg ganske sikker på at hun vil sitte der alene, skriver Furesund.

Holder det ikke med 172 gudstjenester?

Også datteren, som går i barnehagen, vil hun holde hjemme istedenfor å sende henne i kirken.

– Det ville ha vært mye lettere for både oss og henne å sende henne, men om ingen velger å si i fra, vil det se ut som at alle synes dette er ok, poengterer Furesund.

Hun spør videre hvorfor det ikke holder med de 172 gudstjenestene som arrangeres årlig i kommunen, og hvorfor det er så viktig å ha gudstjeneste akkurat i skoletiden.

Furesund problematiserer også at hun tvinges til å dele sitt livssyn med resten av kommunen.

– Det er nemlig det som skjer når dere inviterer alle til kirken. Det vil alltid være noen som, av ulike årsaker, ikke går i kirken, og som dermed blir sittende igjen, og flagge sitt ikke-religiøse livssyn, uten å egentlig å ville det selv, skriver hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus