Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når Den norske kirke får mer, blir det også mer penger i kassa til de andre tros- og livssynssamfunnene.
 Foto: Even Gran

Når Den norske kirke får mer, blir det også mer penger i kassa til de andre tros- og livssynssamfunnene. Foto: Even Gran

Minst 110 millioner mer til tro og livssyn utenfor Den norske kirke i 2017

Kraftig økning fra 2016 til 2017. I tillegg kommer minst fire milliarder til Den norske kirke.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2017 kl 09:22

Kulturdepartementet offentliggjorde den 20. april hvor mye penger tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke får pr. medlem i år. Den statlige satsen øker med 66 kroner pr. medlem, fra 472 kroner pr. medlem i 2016 til 538 kroner pr. medlem i 2017.

Årsaken er at de statlige bevilgningene til Den norske kirke har økt, samtidig som kirken mister medlemmer (se faktaboks).

Selv etter at ekstra prestelønn, pensjonsutgifter og 100 millioner i egenkapital til kirken er trukket fra beregningsgrunnlaget (noe som har møtt kraftige protester), øker den statlige nettobevilgningen til kirken med drøyt 236 millioner kroner, fra 1,826 milliarder til 2,062 milliarder.

Kirkens medlemstall er samtidig redusert med ca. 40.000 personer, noe som gir færre medlemmer å dele bevilgningen på.

For første gang over tusen kroner pr. medlem

Den norske kirke får minst like mye tilskudd samlet sett fra kommunene som fra staten. Beløpet fra staten på drøye to milliarder kan derfor dobles.

Regner vi inn det, kommer den samlede satsen pr. medlem fra stat og kommuner i 2017 for første gang over 1000 kroner pr. medlem, nærmere bestemt 1076 kroner.

Som om ikke det var nok, får tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke stadig flere medlemmer. Hvis vi legger til grunn at økningen fra 2016 til 2017 vil følge mønsteret fra tidligere år (ca. 30.000 flere medlemmer pr. år) vil den totale ekstrakostnaden for stat og kommuner bli godt over 100 millioner kroner.

Samlet sett fra stat og kommune vil bevilgningene til tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke øke fra 587 millioner til 702 millioner. Det er 114 millioner mer enn i fjor.

Det samlede nettotilskuddet til Den norske kirke fra stat og kommuner blir over fire milliarder i 2017, opp over 350 millioner kroner fra i fjor. Og da har vi blant annet holdt det særskilte tilskuddet på 100 millioner til opprettelse av egenkapital utenfor.

For Human-Etisk Forbunds del betyr dette over ti millioner i ekstra tilskudd.

Økningen skyldes synliggjøring av «skjulte bevilgninger»

Årsaken til at bevilgningen til Den norske kirke øker spesielt mye fra i fjor til i år, er at kirken i år får utbetalt penger for tjenester kirken tidligere år fikk gratis fra staten, som for eksempel forsikring, regnskapsføring og revisjon.

– Dette avslører hvor mye skjult sponsing staten har gitt Den norske kirke. Grunnloven sier at alle tros- og livssynssamfunn skal støttes på lik linje med kirken, så egentlig har de andre gått glipp av mye penger de siste årene, sier livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad til Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus