Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Vi er positivt innstilt til forslaget, men kan jo ikke konkludere i en offentlig høringssak før vi har lest høringen og drøftet den, sier Kristin Mile.
 Foto: Human-Etisk Forbund

– Vi er positivt innstilt til forslaget, men kan jo ikke konkludere i en offentlig høringssak før vi har lest høringen og drøftet den, sier Kristin Mile. Foto: Human-Etisk Forbund

Mile: – Vi er positive til forslaget, men har ikke konkludert

Det har oppstått uklarhet om hva Human-Etisk Forbund mener om regjeringens forslag til nasjonalt nikab-forbud. – Dette kom litt feil ut, sier generalsekretær Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2017 kl 16:17

I går hadde Fritanke.no et oppslag med fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, der hun stiller seg avventende til regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg som nikab og burka.

– Det er ikke selvsagt at vi vil støtte dette. Det som blir viktig for oss, er hvordan dette er forankret menneskerettslig og om et slikt tiltak er nødvendig for å løse et praktisk problem, sier fagsjefen.

Støttet forslaget på mandag, avventende på onsdag

Dagen før, på mandag, ga imidlertid Human-Etisk Forbund ubetinget støtte til regjeringens forslag på Facebook:

«Vi mener bruk av ansiktsdekkende plagg er problematisk i en rekke situasjoner, og vi støtter et forbud i barnehager, skoler og høyere utdanning»
, skrev Human-Etisk Forbund på sin Facebook-side mandag.

Posten har fått over 1200 likes på Facebook og mye støtte i kommentarfeltet. To av de som liker uttalelsen er styreleder Tom Hedalen og nyvalgt nestleder Rune Lie.

I dag, to dager senere, er forbundets holdning på Facebook en annen. Nå støtter forbundets offisielle Facebook-bruker opp under fagsjef Bente Sandvigs avventende holdning i kommentarfeltet under Fritanke.nos artikkel:

«Vi tar absolutt avstand fra niqab o.l., og vi kritiserte Islamsk Råd tidligere i år for den ansettelsen de gjorde. Men når regjeringen skriver at de to tilfellene med niqabbruk i skole/universitet de siste årene har blitt håndtert greit lokalt, må vi undersøke nærmere hva som er fordelen med et nasjonalt forbud sammenliknet med dagens lokale forbud. (…) Vår jobb er å gå grundig igjennom detaljene i lovforslaget fra regjeringen før vi konkluderer», skriver HEFs offisielle profil på Facebook i dag, onsdag.

– Dette kom litt feil ut

Hvordan henger dette sammen? Støtter forbundet regjeringens forslag, eller er man avventende?

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, understreker at forbundet ikke kan konkludere i en offentlig høringssak før man har lest forslaget og begrunnelsen for det.

– Vi har tidligere sagt at man bør regulere bruken av heldekkende plagg. Men når det kommer et forslag på høring, må vi se på begrunnelsen av det før vi kan konkludere, sier hun.

– Så dermed blir mandagens uforbeholdne støtte på Facebook feil?

– Ja, dette kom litt feil ut, og det må vi rydde opp i. Vi har gitt uklare signaler. For å klargjøre: Vi er positivt innstilt til forslaget, men kan jo ikke konkludere i en offentlig høringssak før vi har lest høringen og drøftet den. Det kan godt tenkes vi kommer til å støtte forslaget, men det vet vi ikke ennå. Dette må behandles i organisasjonen, sier Kristin Mile.

– Styreleder Tom Hedalen og nestleder Rune Lie er blant de som har likt oppdateringen der Human-Etisk Forbund støtter forslaget fra regjeringen. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er vanskelig å mene så mye om det. Dette vil vi behandle i organisasjonen, og da vil dette spørsmålet komme opp, sier hun.

Leder og nestleder støtter forslaget personlig

Styreleder Tom Hedalen sier til Fritanke.no at han personlig er tilhenger av regjeringens forslag til nasjonalt forbud, men at denne konkrete høringssaken selvsagt må behandles internt før Human-Etisk Forbund kan konkludere som organisasjon.

– Jeg mener det vil være i tråd med vår holdning i andre saker om vi støtter dette. Det var derfor jeg trykket liker på Facebook. Vi er for et mangfoldig samfunn og religionsfrihet, men denne friheten har sine grenser, sier han.

– Det er vel også mulig å være sterkt kritisk til ansiktstildekking, uten å mene at et nasjonalt forbud er veien å gå?

– Ja, det er klart. Virkemidlene må vi selvsagt kunne diskutere, og det skal vi i hovedstyret gjøre. Så får vi se hva vi lander på. Men personlig synes jeg dette er et godt forslag, sier Hedalen.

Også nestleder Rune Lie understreker at saken må behandles internt før Human-Etisk Forbund kan konkludere.

– Det er riktig at vi skal behandle dette i organisasjonen. Det jeg ønsket å gi uttrykk for på mandag er en positiv innstilling til forslaget fra meg personlig. Men Mile har selvsagt rett i at det må behandles formelt før vi kan konkludere som organisasjon, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus