Patricia Callahan, journalist i Chicago Tribune, avslørte hvordan næringsinteresser bevisst skapte tvil om hvorvidt flammehemmere er helseskadelig. Foto: Even Gran

Dokumenterer bevisst fabrikering av tvil:

«Merchants of Doubt» blir film

«Merchants of Doubt» er en internasjonal bestselger som handler om hvordan næringsinteresser undergraver vitenskap. Nå kommer dokumentaren.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2014 kl 07:31

Man er sjelden 100% sikker i vitenskapen. Det vil alltid være en liten flik av tvil. I morgen begynner kanskje reinsdyr å fly? Neste uke begynner kanskje homøopati å virke mot kreft? Man kan aldri være helt sikker.

Denne teoretiske usikkerheten er lett å unytte for folk som ikke liker entydige forskningsresultater. Kroneksempelet er hvordan tobakksindustrien på 50-tallet forvrengte stadig sikrere kunnskap om at tobakk er helseskadelig. Tobakksindustrien gjorde hva de kunne for å så tvil om resultatene, og for å holde «kontroversen levende». Selv om det i realiteten ikke var noen kontrovers.

Det er slike misinformasjonskampanjer boka «Merchants of doubt» handler om. Forfatterne Naomi Oreskes og Erik M. Conway tar spesielt for seg hvordan klimafornektere sår tvil om kunnskapen vi i dag har om at klimaendringene er menneskeskapte.

En av grunnene til at slik kverulering ofte lykkes, er at vitenskapelige forskere, når de for eksempel stiller i tv-debatter, gjerne er forsiktige og fulle av reservasjoner rundt funnene sine, mens «tvilsskaperne» er sjarmerende og har øvd inn slagferdige onelinere osv. Vitenskapsfolkene risikerer derfor ofte å tape i debatter, selv om det altså er de som har rett.

Merchants of doubt ble svært godt tatt imot da den kom ut i 2010. Den har hatt stor betydning i forståelsen av disse prosessene. Les mer om boka her.

Innrømmer at de driver med bedrag

Nå kommer det en dokumentarfilm inspirert av boka. Filmen har samme tema, tar litt fra boka og kommer med en del nye eksempler. Filmen er produsert av Robert Kenner.

I dette intervjuet forteller Kenner hvordan mange av "fornekterne" i filmen er helt åpne om hvordan de arbeider - at målet ikke er å finne ut hva som er sant, men snarere å motarbeide forskningsbasert kunnskap.

– Jeg ble nesten overrasket over hvor ærlige de var. Jeg stilte spørsmål jeg trodde ville være vanskelige, men de innrømmet bare rett fram hva de driver med, sier han.

Chicago Tribune avslørte manipulasjon

På konferansen ONA 14 i Chicago i slutten av september, der Fritanke.no var tilstede, fortalte journalist Patricia Callahan fra Chicago Tribune, som deltar i filmen, om sin rolle.

I 2012 jobbet hun med en artikkelserie om flammehemmere i møbler. Forskningen har over lang tid har blitt stadig tydeligere på at kjemikaliene som brukes er helseskadelige. De øker sjansen for kreft, utviklingshemming, nevrologiske sykdommer og nedsatt fertilitet. I tillegg virker de ikke spesielt godt mot brann heller, skal vi tro Callahan.

På konferansen fortalte hun hvordan dette har blitt kraftig imøtegått av de som produserer kjemikaliene, samt av tobakksindustrien (følg med, forklaring følger).

Disse næringsinteressene hadde over tid kjørt en kampanje for å så tvil om forskningen som viser at flammehemmere er helseskadelig, men i 2012 ble dette avslørt av Chicago Tribune journalist Patricia Callahan. Hun avslørte blant annet at en innleid flammeekspert, Dr. David Heimbach, løy i en høring om flammehemmere i 2011, noe han senere mistet legelisensen for).

Callahan avslørte også at det som tilsynelatende så ut som en folkeaksjon for flammehemmere, «Citizens for fire safety» ikke var noen folkeaksjon i det hele tatt, men satt opp og betalt for av industrien (les mer).

– Vi avdekket en massiv og bevisst misinformasjonskampanje mot tydelige forskningsresultater, betalt av den samme industrien som taper på forskningsresultatene, fortalte Callahan på ONA14.

Vil ikke ta ansvar for branner

Hva er så tobakksindustriens interesser i dette? Jo, de vil gjerne at møbelprodusenter skal fortsette å bruke flammehemmere, slik at de slipper å gjøre noe med sigarettene sine. Glødende sigaretter er nemlig en svært viktig brannårsak. Det er mulig å gjøre sigarettene mer brannsikre, men det ønsker ikke industrien. Da er det lettere for tobakksprodusentene å kreve at møbler må være satt inn med flammehemmere.

– Jeg håper filmen blir sett av så mange som mulig. Jeg er stolt over å være med i den. Filmen tar opp et svært alvorlig problem - bevisst forvrengning og kverulering rundt forskningsresultater for å holde "liv i kontroversen" og dermed tjene egne interesser, sa Patricia Callahan til Fritanke.no etter foredraget.

Se en samleside om Chicago Tribunes avsløringer rundt dette

Til Norge?

Historien om hvordan kjemikalie- og tobakksprodusenter kjempet for å så tvil og forvirring rundt helseskadene forårsaket av flammehemmere, er bare en liten del av den nye dokumentarfilmen Merchants of Doubt. Den har et mye bredere nedslagsfelt, og tar også opp bevegelser som har som mål å spre forvirring rundt klimaendringer, legemidler og giftstoffer. Blant annet.

Representantene fra produksjonsselskapet Participant Media, som hadde møtt opp på ONA 14-konferansen, kunne ikke svare på om eller når filmen ville komme til Norge. Sony Classics har imidlertid sikret seg verdensrettighetene til filmen, og det betyr kanskje at den vil komme til Norge også, etter hvert.

Se en kort trailer for filmen (inneholder uttalelser fra Naomi Oreskes, en av forfatterne bak boka Merchants of doubt).

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon