ANNONSE
Annonse

Nesten en av fire vesteuropeere mener alle former for religiøs bekledning for muslimske kvinner bør forbys. Foto: Pxhere.com

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2018 kl 12:47

Amerikanske Pew Research Center publiserte i slutten av mai en stor undersøkelse om kristen tro i vest-Europa og holdninger til minoritetsgrupper. Norge er ett av de 14 landene som er undersøkt.

Den omfattende undersøkelsen har fått mye medieomtale. På mandag publiserte vi en artikkel som viser at ikke-religiøse er livssynsgruppen som er i sterkest vekst i Europa.

Men det er mer å forsyne seg med. Pew har også undersøkt europeernes holdninger til innvandring og religiøse minoritetsgrupper, og hvordan disse holdningene varierer med hensyn til kjønn, alder, kulturell og livssynsmessig tilhørighet, politiske holdninger og så videre.

Mer «NIM» blant kristne

Pew Research Center har laget en indeks over nasjonalistiske, anti-innvandring og anti-minoritetsholdninger med utgangspunkt i 22 ulike spørsmål i undersøkelsen. Det viser seg at slike holdninger henger tett sammen. Har du en nasjonalistisk innstilling, vil du høyst sannsynlig også være skeptisk til innvandring og minoritetsreligioner.

Pew har valgt å kalle disse holdningene NIM-holdninger.

Italia topper lista. 38 prosent av befolkningen scorer over grenseverdien for NIM-holdninger. Tilsvarende tall for Norge er 19 prosent. Sverige ligger nederst på lista. Her er det bare 8 prosent av befolkningen som har NIM-holdninger.

Pew finner at folk med kristen tro og/eller identitet i større grad enn de uten religiøs tilknytning har NIM-holdninger. Uavhengig av om de er aktive eller passive kristne er de nesten dobbelt så tilbøyelig til å ha NIM-holdninger enn folk uten religiøs tilknytning (såkalte «nones»).

Kristnes tendens til i større grad å ha NIM-holdninger er tydelig i alle land. I Norge er det imidlertid ikke like store forskjeller som i andre land. Hvis vi ser på de praktiserende kristne i Norge kommer de ut med 16 prosent NIM-holdninger, samme score som de ikke-religiøse. Det er med andre ord ikke-praktiserende kristne som drar opp NIM-andelen blant kristne i Norge. Her har 25 prosent NIM-holdninger.

Norge er det eneste landet det er slik. I alle andre land har også praktiserende kristne en tildels mye høyere NIM-score enn de ikke-religiøse.

Ikke årsak-virkning

Det er ikke bare kristen tilknytning som henger sammen med nasjonalistiske holdninger, innvandringsmotstand og minoritetsfiendtlighet. Pew finner at den faktoren som i størst grad henger sammen med dette, er høyreorientert politisk ideologi. Kristen tro og identitet kommer på andreplass.

Det som i størst grad drar holdningene i motsatt retning, altså i en mer liberal og innvandringsvennlig retning, er høy utdannelse og hvorvidt man kjenner en muslim.

Pew Research Center er nøye med å påpeke at de ikke sier noe om årsak og virkning i undersøkelsen. De viser bare til en statistisk samvariasjon. Det er også verdt å påpeke at det store flertallet, også av de med kristen identitet, har en liberal grunnholdning og at mange kristne grupper kjemper for forståelse, dialog og toleranse.

Norge mest innvandringsvennlig

Pew-undersøkelsen har også mange andre interessante tall når det gjelder europeeres holdning til nasjon, innvandring og minoriteter.

Det amerikanske forskningsinstituttet finner at 43 prosent i de 14 undersøkte landene synes innvandringen er passe som den er i dag, mens 38 prosent synes den er for høy. 11 prosent samlet sett ønsker å øke innvandringen.

Slår man sammen de som vil øke innvandringen med de som synes den er på et passe nivå i dag, er denne gruppa i alle land større enn de som vil redusere innvandringen.

Norge langt mer positivt innstilt til innvandring enn snittet i Europa. Vi topper lista over de som vil øke innvandringen. 21 prosent mener det bør skje i Norge. Norge har også den laveste andelen som vil redusere innvandringen. Det «politisk korrekte» Sverige er mer kritisk til innvandring enn Norge (til tross for at de som nevnt scoret lavest på NIM-holdninger).

Italia mest negativ til muslimer

Europeere er samlet sett mer negative mot muslimer enn mot jøder. Begge grupper er bredt akseptert, men det finnes forholdsvis store mindretall med negative holdninger mot begge grupper. Det er Italia som topper intoleranse-lista.

43 prosent av italienerne ikke ha en muslim inn i familien. Norge kommer igjen ut blant de mest tolerante. Bare 13 prosent av nordmennene svarer at de ikke hadde ønsket en muslim inn i familien. Her er det bare Nederland som er scorer høyere på muslim-aksept. Nå det gjelder jøder er det Storbritannia som topper intoleranse-lista. 23 prosent ønsker ikke å ha en jøde inn i familien.

Pew har også spurt om folk er villig til å akseptere jøder eller muslimer som naboer. Her er det jevnt over mer toleranse enn når det gjelder å få jøder eller muslimer inn i familien.

Ikke snillest i klassen

De fleste vest-europeere avviser typiske negative stereotyper om muslimer og jøder – spesielt når det gjelder sistnevnte. Likevel er et betydelig mindretall (21 prosent) som er enig i to typisk fordomsfulle uttalelser om jøder, nemlig at de «alltid er opptatt av sine egne interesser og ikke interessene til det landet de bor i» samt at «jøder overdriver alltid sin egen lidelse».

Her er ikke Norge snillest i klassen lenger. Vi kommer på fjerdeplass når det gjelder å være enig i utsagnet om at jøder alltid er opptatt av sine egne interesser. 25 prosent er enten helt (10%) eller delvis (15%) enig i dette i Norge. Lista toppes av Portugal der 36 prosent er helt eller delvis enig i dette.

Nesten én av fire vil ha totalforbud

Samme fordeling ser vi når det gjelder holdninger til hijab og nikab. Italia topper lista over de som ikke vil tillate noen form for religiøs bekledning for muslimske kvinner. 30 prosent mener dette.

Portugal og Sverige er de mest tolerante i klassen. Flertallet i Norge (53 prosent) mener religiøs bekledning for kvinner er ok så lenge ansiktet ikke dekkes. Det er omtrent på snittet for de 14 landene i undersøkelsen.

Det er verdt å merke seg at i samtlige land er det betydelige mindretall som mener alle former for religiøs bekledning for muslimske kvinner bør være forbudt, også hijab. Nederland har minst støtte for dette med 14 prosent totalforbudstilhengere. Alle land fordeler seg fra dette og opp til Italia på topp med 30 prosent støtte til et totalforbud.

I Norge er det 19 prosent som mener det bør bli forbudt med alle former for religiøs bekledning for muslimske kvinner.

Se flere detaljer hos Pew Research Center

Siste nytt i Nyheter Vis flere

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Men flertallet på helgens landsstyremøte i Human-Etisk Forbund var likevel positive til tankegangen bak endringene generalsekretæren vil innføre.

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

HEF vil fortsatt ha forbud mot omskjæring av gutter. Det bestemte landsstyret i helga.

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.