Det smeller og knaker i leddene når kiropraktorene "brekker knoklene på plass". Men i realiteten skyldes smellene leddvæske som frigjør gass på grunn av trykkforandringer - et ufarlig og uvirksomt fenomen. Det sammen skjer når du knekker fingre. FOTO: Rainer Plendl, Scanpix

Mener Universitetet i Oslo mangler ryggrad

Universitetet i Oslo har søkt om å få opprette en utdannelse i kiropraktikk. – Dette er trist. Universiteter bør ikke legitimere udokumentert behandling, sier Gunnar Tjomlid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2013 kl 13:13

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Universitetets kiropraktikkutdanning ble diskutert på NRK1 i september. Forfatter av boka Snåsakoden, biologiprofessor Kristian Gundersen, er sterkt kritisk.

Se bildet større

Forfatter av Placebodefekten, Gunnar R. Tjomlid, synes kiropraktikk burde klassifiseres som alternativ behandling. Dermed har det ikke noe på et universitet å gjøre. FOTO: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

Den britiske skeptikeren Simon Singh ble saksøkt av den britiske kiropraktorforeningen for denne kommentaren i The Guardian. Kiropraktorene tapte til slutt. Les mer i denne Fritanke.no-saken.

Universitetet i Oslo ønsker å opprette en utdanning i kiropraktikk – en utdannelse som så langt ikke har eksistert i Norge. Alle kiropraktorer må i dag til utlandet for å få utdannelse. Universitetet håper å kunne starte opp utdannelsen i slutten av 2015, hvis de får godkjennelse av departementet.

Norske kiropraktorer hevder fortsatt at de kan behandle mange lidelser som ikke har noe med ryggen å gjøre, som f.eks. spedbarnskolikk og øreverk. Dette baserer seg på et grunnsyn fra tradisjonell kiropraktikk om at ryggraden er nøkkelen til hele kroppen. Til tross for at kiropraktorer sier at dette synet nå er forlatt, tilbys fortsatt denne typen behandlinger av mange norske kiropraktorer.

Hevder det er god klinisk erfaring

Leder i Norsk kiropraktorforbund, Jakob Lothe, hevdet i en debatt på NRK1 den 24. september at det er «god klinisk erfaring» for at kiropraktikk har effekt på øreverk og kolikk, men medgir at det ikke er dokumentert.

– Det er bare tull. Det er tvert imot dokumentert at det ikke virker, innvendte biologiprofessor og skeptiker Kristian Gundersen i debatten.

Professor i ortopedi ved Universitetet i Oslo Lars Engebretsen, som representerte UiO i debatten, fulgte opp og avviste at universitetet skal ta for seg de ikke-vitenskapelige delene an kiropraktikken.

– Det er bare muskel og skjelett-delen av kiropraktikken vi ønsker å tilby en utdanning i, og vi vil legge vitenskapen til grunn. Det vil sikre kvaliteten, sa Engebretsen.

Gundersen innvendte at det ikke kom til å bli stort igjen av kiropraktikken hvis man virkelig legger vitenskapen til grunn. Helt sentrale begreper, som for eksempel «subluksasjoner» (ørsmå utglidninger) i ryggsøylen, som kiropraktikken er en teknikk for å dytte på plass, må da forlates fordi det rett og slett ikke finnes dokumentasjon for at slike små utglidninger eksisterer, konstaterte Gundersen.

Se hele debatten her.

Kiropraktikk er unødvendig

Skepsisblogger og forfatter Gunnar Tjomlid vier kiropraktikk et helt kapittel i den nye boka si Placebodefekten. Han forteller om kiropraktikkens klart alternative opphav, og konkluderer med at behandlingen er unødvendig og mangler dokumentasjon.

– All bedring du kan oppnå med kiropraktikk kan du også få med mer vitenskapelige behandlingsformer som fysioterapi og manuellterapi. Derfor har vi ikke bruk for kiropraktikk. Det samme gjelder beslektede alternative behandlingsformer som naprapati og osteopati. Alt dette er unødvendig staffasje basert på pseudovitenskapelige ideer, sier Tjomlid til Fritanke.no.

En av de tingene Tjomlid mener avslører kiropraktikken, er hvordan de bruker de små «smellene» som kommer når de «brekker leddene på plass».

– «Smellene» skyldes heldigvis ikke at de flytter på skiveutglidninger i ryggen, eller «subluksasjoner», som kaller det. Hadde de virkelig flyttet på skiver i ryggen, så kunne du risikert å bli lam, sier Tjomlid.

Han forklarer at smellene er helt virkningsløse og skyldes små gassbobler i leddvæsken som frigjøres på grunn av trykkforandringer. Det samme skjer når du "knekker fingre".

– Det er helt ufarlig, og har ikke dokumentert effekt for noe som helst. Men det skaper selvsagt et sterkt inntrykk av at det «skjer noe», hvilket er en fordel for kiropraktorer som vil ha folk til å tro at behandlingen virker. Smellene skaper en illusjon om at kiropraktorene "knekker leddene på plass", sier han.

– Smellene skaper en illusjon om at kiropraktorene "knekker leddene på plass"

Universitetet mangler ryggrad

Tjomlid synes det er trist at Universitetet i Oslo gir etter for press og oppretter utdanning i en pseudovitenskapelig behandlingsform.

– Ved å gjøre dette, gir de kiropraktikken et vitenskapelig godkjentstempel. Det er svært beklagelig. Alt som undervises på et universitet bør være basert på den beste tilgjengelige vitenskapen. Når Universitetet i Oslo slakker på dette prinsippet, kan det bli lettere å innføre andre kvasivitenskapelige utdanninger senere. Man kan kanskje bruke et ordspill og si at universitetet avslører at de mangler ryggrad, sier Tjomlid med et smil.

Han mener en utvikling der vitenskapens rolle nedtones til fordel for selvopplevde anekdoter, grumser til den informasjonen folk trenger for å kunne foreta gode helsevalg.

– Har ikke det allerede skjedd når det gjelder kiropraktorer, ettersom de godkjent som helsepersonell?

– Jo, det kan godt si, men det er jo ingen grunn at Universitetet i Oslo skal gi dem ytterligere legitimering. Jeg vet ikke hva som skjedde da de ble godkjent, men de må ha brukt store ressurser på lobbyvirksomhet. Det er ingen vitenskapelig grunn til å anerkjenne kiropraktikk som skolemedisin. Godkjenningen er beklagelig og bør trekkes tilbake, sier han.

Ikke så ille som homøopati

Tjomlid legger til at det tross alt er stor forskjell på kiropraktikk og homøopati, som også har fått et helt kapittel i boka hans.

– Homeøopati er veldig mye verre. Når det gjelder kiropraktikk er det jo ikke urimelig at det kan ha en effekt for ryggen at man trykker på den. Men som sagt, det er ingenting en kiropraktor kan tilby på denne fronten som ikke en fysioterapeut eller manuellterapeut også kan tilby, sier han.

Flere om beinet

Universitetet i Stavanger meldte i mars 2012 at de jobber sammen med Universitetet i Bergen med å opprette en utdanning i kiropraktikk.

I august 2010 meldte de at de hadde ansatt sin første professor i kiropraktikk, Alan Breen, men han ser ikke ut til å jobbe ved universitetet lenger.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse