Agnieszka Bryn (t.v.) bør be om unnskyldning, mener Lisa Wade (t.h.). FOTO: t.v: Human-Etisk Forbund, t.h: Privat

Mener HEFs kommunikasjonssjef må be om unnskyldning

Tidligere katolikk-leder Lisa Wade mener Agnieszka Bryn må skylde seg selv for at hun, uten å få beskjed, ble innmeldt i Den katolske kirke i 1990.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2017 kl 18:44

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

– Uansett kunne det nok være på plass med en liten unnskyldning, Agnieszka, til det trossamfunn du i 1990 sa du tilhørte? skriver Lisa Wade på Facebook.

Se bildet større

– Jeg ser ingen grunn til å be noen om unnskyldning. Her er det OKB som har tatt seg til rette, svarer Agnieszka Bryn.

Se bildet større

– Hadde jeg hatt lyst til å bli medlem så hadde jeg ringt og meld meg inn. Det er faktisk jeg, og ikke den katolske kirke, som bestemmer om jeg vil være medlem eller ikke, svarer Agnieszka Bryn til dette Facebook-utspillet fra Lisa Wade.

Faktaboks

DEN NORSKE KIRKE BRUKER IKKE FØDSELSSKJEMAET TIL INNMELDING

Fritanke.no har tidligere undersøkt hva som skjer med skjemaet "Melding om fødsel" der det også fylles ut informasjon om foreldrenes trostilhørighet.

Det er mye feilutfyllinger og rot med disse skjemaene, men det er ingenting som tyder på at feilutfylling av skjemaet fører til urettmessige innmeldinger i Den norske kirke.

Katolikkene har imidlertid brukt dette skjemaet til å melde inn folk minst siden 1990, skal tro historien til Agnieszka Bryn.

Les mer her.

Denne uka går straffesaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) og daglig leder Thuan Cong Pham.

De to er tiltalt for grovt bedrageri fordi de i perioden 2010–2014 søkte om offentlig tilskudd for titusenvis av personer de ikke hadde spurt om var katolikker.

Fritanke.no har skrevet mye om denne saken tidligere. Se lenkene nederst for bakgrunn.

Har ikke gitt aktivt samtykke til innmelding

Human-Etisk Forbunds kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn er en av de som har blitt innmeldt i OKB mot sin vilje. Hun vitnet i rettssaken på onsdag.

– Jeg har aldri meldt meg inn i eller hatt noen annen befatning med Den katolske kirke i Norge, uttalte Bryn til Dagbladet i en artikkel fra oktober 2014.

Senere kom det fram i Vårt Land at årsaken til innmeldingen var at Bryn skal ha oppgitt å være døpt katolsk da hun fikk sitt første barn i 1990. Hun ble dermed markert som «katolikk» i skjemaet Melding om fødsel – et skjema som senere ble sent til OKB og førte til at både Bryn og trolig den nyfødte sønnen ble innmeldt uten varsel.

Overfor Vårt Land i mai 2015 avviste Bryn at en slik 25 år gammel fødselsmelding kunne gjelde som et aktivt samtykke til medlemskap, som loven krever.

Mener Bryn må finne seg i skjult innmelding

Til tross for Bryns klare avvisning av fødselsmeldingens relevans, gikk tidligere administrativ leder og pressetalsperson for OKB, Lisa Wade, ut på Facebook på onsdag og mente Agnieszka Bryn burde be OKB om unnskyldning.

– Agnieszka var damen som på TV og i aviser påstod at hun høyst ufrivillig var meldt inn i den katolske kirke. Så viser det seg at «offeret» selv har oppgitt at hun var katolikk på en fødselsmelding, som ble sendt til menigheten og deretter registrert. Kanskje hadde hun glemt at hun var døpt katolikk og tydelig regnet seg som det da hun fikk sitt første barn? skriver Wade, og merker Facebook-utspillet med hashtaggen «rettskalværerett».

Wade antyder videre Bryns utspill om å ha blitt ufrivillig innmeldt kanskje var «karrieremessig gunstig for en kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund».

Wade: «Dette var standard prosedyre»

Lisa Wade har ikke vært tilgjengelig på telefon i dag, men svarer på to spørsmål fra Fritanke.no via sms:

– Hvorfor bør Bryn be om unnskyldning?

– Fordi hun gjentatte ganger hevdet hun var tvangsinnmeldt, mens det var hennes egne foreldre som meldte henne inn via dåp. Fødselsmeldingen sier ingenting om bakgrunnen for hennes trostilhørighet. Det er et offisielt dokument hvor hun i voksen alder har oppgitt at hun er katolikk, svarer Wade.

– Måtte Bryn forvente å bli innmeldt i Den katolske kirke uten å bli spurt da hun oppga å være døpt katolsk på Fødeavdelingen?

– På denne tiden var det standard prosedyre at slike meldinger ble sendt trossamfunnene som registrerte den fødendes opplysninger. Jeg synes nok at Bryn i all fairness burde informert om dette, ja. Hun ga på TV og i aviser en skjev fremstilling av bakgrunnen for sitt medlemskap, som ikke er Human-Etisk Forbund verdig. Det var hennes egen bekreftelse som gjorde at hun ble registrert som medlem i OKB, svarer Wade på sms.

Ingen grunn til å be om unnskyldning

Agnieszka Bryn rister på hodet over Wades utspill og svar til Fritanke.no i denne artikkelen. Hun avviser klart at OKB hadde noen som helst rett til å melde henne inn i sitt trossamfunn i 1990.

– Den katolske kirke registrerte meg som medlem uten å hverken informere eller spørre meg. At de gjorde det på bakgrunn av et fødselsskjema og ikke et innmeldingsskjema, mener jeg er kritikkverdig, sier hun.

Bryn ser ingen grunn til å be om unnskyldning.

– Her er det OKB som tok seg til rette og hadde meg som intetanende medlem i 25 år, noe som også utløste statsstøtte. Hadde jeg hatt lyst til å bli medlem så hadde jeg ringt og meldt meg inn. Det er faktisk jeg, og ikke den katolske kirke, som bestemmer om jeg vil være medlem eller ikke, slår hun fast.

Bryn bekrefter at hun ble døpt katolsk i Polen for over 40 år siden, og medgir at hun sikkert svarte ja da hun spurt om dette på sykehuset i 1990, etter å ha født sønnen sin. Hun avviser imidlertid Wades insinuasjon om at hun da måtte finne seg å bli innmeldt i Den katolske kirke.

– Min fødselsmelding er på ingen måte verken aktiv innmelding eller informert samtykke til medlemskap av den katolske kirken i Oslo. Jeg har tvert imot tatt et aktivt valg om å ikke ta kontakt med dem, ikke døpe barna mine og ikke gifte meg i kirken. Jeg har aldri vært der, slår hun fast.

Bryn har stor respekt for mange av medlemmene, ansatte og tidligere ansatte i Oslo katolske bispedømme som opplever denne saken som en stor påkjenning.

– For meg dreier denne saken seg om prinsipper, religionsfrihet og finansieringsregler. Men for mange av de som er tilknyttet kirken er det en mye vanskeligere sak som også påvirker dem på et dypere plan. Flere har også valgt å ta kontakt med meg og utrykke sin støtte, det gjør meg ydmyk, sier Agnieszka Bryn.

Fritanke.no var en av de første nettavisene til å skrive om at det kunne være noe feil med medlemsregistreringen til Oslo katolske bispedømme, da vi intervjuet spanskfødte Susana Escobar i 2011.

Siste nytt i Nyheter

Ingen biskoper støtter KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler

Sju av tolv biskoper sier nei til KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler. Resten kommenterer ikke saken eller har en uavklart holdning. Ingen støtter KrF-forslaget.

Human-Etisk Forbund og radiokanalen P5 arrangerte direktesendt bryllup

Iselin og Kjetil giftet seg humanistisk i et direktesendt radioprogram i går. På selveste Valentindagen.

Norge mister sin eneste sykehushumanist

Cathrine Bang Hellum ble tilsatt som sykehushumanist i et vikariat i 2015. Til sommeren kommer den fast ansatte sykehuspresten tilbake.

 
HEF-ildsjel på Kongsvinger fikk hederspris av lokalavisa

– Du kom bare ridende inn i Dodge City, altså Kongsvinger – en dag, sa forfatter Levi Henriksen i sin tale.

Teologisk fakultet har fått penger til studieprogram i islamsk teologi

Men det er ikke snakk om en komplett imamutdanning, sier teologiprofessor Oddbjørn Leirvik.

– Nei, motstanden mot surrogati handler ikke om «yuck»-faktoren

Lege Morten Horn mener de beste argumentene taler for et forbud mot surrogati. Han synes tilhengerne av liberalisering ofte framstiller motpartens argumenter feil.

ANNONSE
Annonse