Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stort flertall for skolegudstjenester i en undersøkelse publisert i Dagen i går.

Stort flertall for skolegudstjenester i en undersøkelse publisert i Dagen i går.

Mener 70 prosent ja til skolegudstjenester er et godt argument for å avskaffe dem

Stort flertall for skolegudstjenester i ny undersøkelse.

Publisert:

I går offentliggjorde den kristne avisa Dagen en undersøkelse der 70 prosent sier ja til skolegudstjenester. Det er stort flertall for skolegudstjenester i alle aldersgrupper, men støtten er vesentlig mindre i aldersgruppen 18-29 år. Her er ca. 50 prosent for, mens rundt 30 prosent er imot.

– Dette handler ikke om flertall og mindretall

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, er ikke overrasket over resultatet og mener det underbygger Human-Etisk Forbunds standpunkt om at tradisjonen bør avskaffes.

– Denne diskusjonen parkeres ikke av flertallsvedtak. Vi vet at et solid flertall ønsker skolegudstjenester. Dette handler om å beskytte mindretallet fra utestengelse. Poenget vårt er at flertallet ikke får lov til å træ religionen sin nedover hodet på mindretallet i den offentlige fellesskolen, sier han.

– Undersøkelsen viser at et stort mindretall står utenfor

Han mener det bør være et klart signal til gudstjenestetilhengerne at den yngste aldersgruppa er mest negativ til skolegudstjenester.

– Hele 30 prosent i den yngste aldersgruppa sier nei til dette. Det betyr at når «det massive flertallet», som Dagen kaller det, tvinger gjennom dette, så er det et stort mindretall som blir stående utenfor. Det er nettopp denne konfliktskapende splittelsen vi advarer mot, sier han.

Spørsmålet Dagen ba InFact spørre var «Bør norske rektorer legge til rette for at elevene får gå på skolegudstjeneste før jul?»

Brun-Pedersen tror resultatet kunne ha blitt annerledes hvis man for eksempel hadde spurt: «Den norske skolen er en kunnskapsinstitusjon. Er det da riktig at norske rektorer å legge til rette for at elevene får gå på skolegudstjeneste før jul?»

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus