-For meg har det vært viktig å vise at verden ikke er sort-hvitt. Det er ikke slik at alle som heter Mohammed er en trussel mot samfunnet, sier Mahammad Rah. FOTO: Privat

Mahammad skrev landets mest delte sak på sosiale medier

Mahammad Rahs Fritanke.no-kommentar «Til min landsmann mulla Krekar» danket ut alle de store mediekanalene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.04.2015 kl 11:29

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Det er oppsiktsvekkende at Mahammad Rahs artikkel på Fri tanke er spredt så mye mer enn det TV2, NRK, Dagbladet, VG og Aftenposten har prestert hittil i år, ifølge Kristina Nilsen, analysesjef i Retriever. FOTO: Retriever

Se bildet større

-Jeg vurderte konsekvensene og tenkte meg om to ganger. Det fins en risiko i å skrive om ekstreme grupper, forteller Mahammad Rah. FOTO: Privat

Her er de mest likte, delte og kommenterte sakene:

Disse artiklene er mest likt, delt og kommentert på Facebook og Twitter hittil i år:

1 Til min landsmann mulla Krekar (Fri tanke, delt 64.375 ganger)

2 Spørsmål til den muslimske terroristen (VG Nett, delt 55.911 ganger)

3 Han reddet 669 barn fra Holocaust, men vet ikke at de nå sitter ved siden av ham (Buzzit, delt 50.901 ganger)

4 Jeg spiller ikke syk, jeg spiller normal (Dagbladet, delt 42.664 ganger)

5 Norge får dyrepoliti (Aftenposten, delt 32.592 ganger)

(Kilde: Retriever/Dagens Næringsliv)

– Det er hyggelig at jeg har nådd et stort publikum, sier Mahammad Rah.

Han hadde aldri trodd at den skulle bli delt av så mange. Opprinnelig var teksten tiltenkt hans egen Facebook-side, og den eneste han tagget var mulla Krekars profil, slik at Krekar skulle kunne se den.

– Jeg skrev dette direkte til mulla Krekar, og så tok Fritanke.nos redaktør kontakt og spurte om å få publisere det som en kommentar, forteller Rah.

Mahammad slo Goliat

Fri tanke-redaksjonen merket raskt at artikkelen slo an. Antall klikk ble uvanlig høyt. Kristina Nilsen, analysesjef i Retriever, forstår godt at leserne ble engasjerte.

– Artikkelen til Rah er både humoristisk og veldig seriøs på en gang, sier hun.

– Han traff også «spot on» med timingen. Da den ble publisert i slutten av januar var terror den største nyhetssaken i norske media, og noe svært mange var opptatt av, forteller hun.

Med de store nettavisenes enorme ressurser blir dette historien om at David, eller rettere sagt Mahammad, knuser Goliat.

– Rått parti

– TV 2 og NRK får tv-seerne til å gå inn på nettet ved å «tease» sakene. Under sendingene kan programlederen for eksempel si at «rødvin viser seg å være slankende», eller «vi har bilder av en katt med tre bein som kan danse». Den som vil vite mer må inn på nettsiden, og dermed får de flere klikk, forklarer Nilsen.

– Det er veldig morsomt at Fritanke.no er med på denne oversikten, nettopp fordi den er veldig topptung. Egentlig er det rått parti. Fritanke.no har danket ut flere store med mye ressurser. Tidligere var slike lister helt ugjennomtrengelige for mindre aktører. I dag kan en liten redaksjon nå mange og score stort på sosiale medier.

– Hvis du virkelig tror på et slikt paradis, hvorfor drar du ikke selv?

I artikkelen «Til min landsmann mulla Krekar» skriver Rah blant annet dette:

«I min ungdom digget jeg din veltalende retorikk. Inntil jeg fant ut at: Du kom til landet på falsk asylgrunnlag.»

«Du oppfordrer folk til å reise og delta i hellig krig. Du lover paradis og alt det medbringer. Men hvis du virkelig tror på et slikt paradis, hvorfor drar du ikke selv?»

«La meg spørre deg: Hva ville ha skjedd, hvis jeg i en eller annen islamsk stat latterliggjorde systemet, skjelte ut politikerne og kalte sharia-loven der for alt det du kaller vårt lovverk?»

– For meg har det vært viktig å vise at verden ikke er sort-hvitt. Det er ikke slik at alle som heter Mohammed er en trussel mot samfunnet, sier Rah.

– Jeg har ønsket å vise nyansene, og å formidle noe annet enn det skjeve, ensidige bildet som hele tiden blir framstilt i media. Noen måtte gå ut og si at alle muslimer ikke er slik, og ta avstand. Nå som det er blitt hørt, sett og delt, er målet mitt nådd.

– De har begynt å true vår fred og vår levemåte

Han var betenkt før han skrev teksten.

– Jeg vurderte konsekvensene og tenkte meg om to ganger. Det fins en risiko i å skrive om ekstreme grupper, forteller Rah.

– Hva er årsaken til oppmerksomheten tror du?

– Tidligere var nazistene og fascistene den store trusselen mot samfunnet og verdensfreden. Nå ser det ut til at islamistene har tatt den rollen. De har begynt å true vår fred og vår levemåte, og da treffer det folk på et mer personlig plan. Det er ikke lenger noe skummelt som fins langt unna, det fins foran vår egen stuedør. Vi mennesker er slik av natur at vi er opptatt av og forsøker å gjøre noe med alt som truer oss direkte.

– Han er ikke min personlige fiende

Kristina Nilsen trekker fram at saken er godt skrevet og har flere gode elementer.

– Rah kommer selv fra Kurdistan, han er personlig og skriver til sin landsmann. Den gamle måten å skrive kronikker på var å distansere seg, man skulle aldri bruke «jeg». I Rahs tekst er «jeg» et bærende element, sier analysesjefen.

Artikkelforfatteren ønsket å inkludere, og ikke ekskludere, mulla Krekar.

– Derfor var det naturlig å skrive «jeg» og «du». Han er ikke min personlige fiende. Jeg aksepterer ham som en landsmann, men jeg ønsker å utfordre meningene hans, forteller han.

Topp 20

På topp-20-lista over nyheter som har blitt mest delt, likt og kommentert på Twitter og Facebook fins kun store aktører i tillegg til Mahammad Rahs kronikk. Men også nr.to på lista handler om ekstrem islamisme. Er det tilfeldig at tematikken er den samme?

– Det er absolutt ikke tilfeldig. Folk vil ikke tilbake til middelalderen der mennesker blir holdt som slaver eller blir halshugget. Dersom vi ikke tar til motmæle mot islamistene i dag, vil det i enda større grad påvirke også vårt eget samfunn, svarer Rah.

Analysesjefen i Retriever mener den like tematikken bekrefter at temaet var veldig aktuelt.

– Når vi ser på hvilke nyhetssaker som var størst i 2015, så ligger terror høyt oppe. Vi registrerte tusenvis av medieoppslag om terror, forteller Nilsen.

-Oppsiktsvekkende

«Til min landsmann mulla Krekar» er delt hele 64.375 ganger, mens kommentaren «Spørsmål til den muslimske terroristen» på VG Nett er delt 55.911 ganger.

VG-nett har mange lesere og det er lettere for dem å mobilisere. At saken på Fri tanke er spredt så mye mer er oppsiktsvekkende, mener Nilsen.

Hun har spesielt god sans for Mahammad Rahs tittel.

– Den har skikkelig god punch og nok informasjon til at vi blir veldig nysgjerrige, bemerker analysesjefen.

Siste nytt i Nyheter

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

 
– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

Human-Etisk Forbund fornøyd med forslag til nytt KRLE-fag

– Dette ser veldig lovende ut, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund. KrF er bekymret for mindre kristendom.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse