Løste katolsk «mirakel», risikerer fengsel

"Magisk" dryppende vann tærne på en Jesus-figur ble avslørt av rasjonalisten Sanal Edamaruku (innfelt) Nå risikerer han å havne i fengsel. Se tv-innslaget her.

Løste katolsk «mirakel», risikerer fengsel

Sanal Edamaruku avslørte at en vanndryppende Jesus-statue hentet sine dråper fra en kloakkledning i nærheten. Nå har han en dom på seg for å ha "såret religiøse følelser".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2013 kl 12:49

Se bildet større

Sanal Edamaruku på talerstolen under World Atheist Conference i den indiske byen Tiruchirappalli i januar 2011. FOTO: Even Gran

Sanal Edamaruku er kjent i India for å avsløre irrasjonalitet og overtro. På direktesendt tv i 2008 avslørte han for eksempel en medisinmann som mente han hadde en svært kraftig magi som kunne drepe. Edamaruku utfordret medisinmannen til å drepe ham på direkten. Det greide han selvsagt ikke, og det hele ble hva man kaller «god tv».

Nå har Edamaruku kommet i søkelyset igjen. Den 10. mars ble han flydd inn til Mumbai av tv-stasjonen Tv-9 for å undersøke et "mirakel" utenfor en katolsk kirke. En stund hadde det nemlig dryppet vann fra føttene til en Jesus-statue på et krusifiks utenfor kirken Church of Our Lady of Velankanni. Det dryppende krusifikset var i ferd med å bli et valfartssted der folk kom i store mengder for å samle «hellig vann».

Da Sanal Edamaruku ankom åstedet tok han en kjapp titt på fenomenet, og oppdaget fort at vannet kom fra en avløpsledning like ved, og at vannet ble sugd mot krusifikset av kapillærkraften.

Se tv-innslaget her

Anmeldelse på grunn av uttalelser

Dermed skulle man tro at saken var løst. Men det var den ikke. Sanal Edamaruku ble raskt anklaget av katolske ledere i byen for å ha “såret religiøse følelser”. Han har blitt anmeldt for blasfemi av tre ulike katolske menigheter i byen.

Den katolske biskopen i Mumbai, Agnelo Rufino Gracias, understreker at han ikke tror vanndråpene fra Jesus-figuren skyldes et «mirakel». Anmeldelsen skyldes ifølge biskopen at Edamaruku benyttet anledningen og medieoppmerksomheten det hele skapte til å komme med kraftig kritikk mot den katolske kirke og dets ledere. Edamaruku beskyldte dem for eksempel for å spekulerer i «mirakler» av denne typen, at kirken har en stygg historie for å samarbeide med fascister og at de driver med eksorsisme.

Vil at han skal melde seg

Sanal Edamaruku står nå tiltalt for å “med overlegg ha såret religiøse følelser og ha utført ondsinnede handlinger med intensjon om å opprøre religiøse holdninger». Dette er straffbart etter de indiske blasfemilovene. Det har ikke blitt utstedt noen arrestordre på Edamaruku, men på grunn av sakens stilling kan politiet arrestere ham når som helst, skriver nettstedet Rationalist International.

Katolske grupper i byen oppfordrer Edamaruku om å melde seg for politiet. Det akter han ikke å gjøre, og han har i det siste holdt seg unna sitt hjem og sin familie i Dehli for å slippe å bli arrestert.

Edamaruku sier selv at han ønsker å bruke denne saken til å få oppmerksomhet rundt Indias urimelige blasefemilover. Dette er også noe den kjente kommentatoren Praveen Swami i avisa The Hindu er opptatt av. Han peker på at blasfemilovene er en overlevning fra kolonitiden.

– Indias grunnlov forplikter alle innbyggere til å dyrke humanisme og et vitenskapelig, kritisk undersøkende sinnelag. Her ser vi en mann som har viet livet sitt til å gjøre nettopp dette, og så blir han straffeforfulgt, skriver Swami.

Ser fram til rettssak

Edamaruku sier til magasinet New Humanist at han får støttebrev fra hele verden, og at han godt kunne ha tenkt seg en rettssak.

– Kirkefolkene vrir og vrenger på uttalelsene mine, og fortsette å klage på uttalelser jeg skal ha kommet med i en tv-debatt. Vel, jeg kan dokumentere alle uttalelser jeg har kommet med og kan ikke se at jeg har noe å bekymre meg for. Faktisk så kunne jeg godt ha tenkt meg en rettsak slik at jeg fikk forsvare alt dette. Jeg vil gjerne si hva jeg mener om mirakel-propagandaen deres, om støtten til fascist-regimer og om støtten til eksorsisme, sier Edamaruku.

Han forteller at en politibetjent fra en politistasjon i Mumbai ringer ham hver dag og oppfordrer ham til å melde seg. Edamaruku oppfatter dette som trakassering.

Flyktet til Finland

Siste nytt om Sanal Edamaruku nå, er at han har flyktet til Finland for å unngå å bli arrestert. Han reiste til Finland da domstolen i Mumbai avslo hans ønske om å slippe arrest fram til en eventuell rettsak. Edamaruku har anket denne avgjørelsen, og blir i Finland inntil han kan være sikker på at han ikke blir arrestert.

Edamarukus advokater har nå tre rettsprosesser på gang. Den ene handler om at Edamaruku må slippe fengsel i påvente av rettsaken. For det andre forsøker de å avvise rettssaken, og for det tredje prøver de å dra igang en prosess med sikte på å få avviklet Indias blasfemilovgiving.

Her kan du signere et opprop om saken

Les mer om saken på http://www.rationalistinternational.net/

Siste nytt i Nyheter

Sturla Stålsett fornøyd med regjeringens forslag

Sturla Stålsett er uenig med Human-Etisk Forbund. – Regjeringens lovforslag bryter ikke med prinsippet om likebehandling, mener han. Bente Sandvig er skuffet.

– Jesus er julen i et nøtteskall

Professor ved Menighetsfakultet, Heid Leganger-Krogstad, lot det ikke være noen tvil om hva julen handler om på Civitas frokostmøte i dag.

– Hvorfor er det nødvendig å «lære» dette ti ganger?

– Kirkens framstilling av «julesamlingen» på Voss er ikke troverdig, sier Magnhild Marie Bøe-Hansen, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland.

 
Humanisme ikke anerkjent i amerikansk fengsel, tross forlik

I 2015 inngikk American Humanist Association et forlik med fengselsmyndighetene i USA om at humanisme skal likebehandles med religionene. Likevel fikk Benjamin Espinosa nei.

John Færseth overfalt av konspirasjonsteoretiker

– Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta, sier John Færseth.

Frp mener undersøkelsen bygger på feil premisser

– Det er vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp.