Bildet til høyre er et utdrag fra filmen som også er brukt i en video av Metallica.

Lords of Chaos har premiere i USA denne uka

Hollywood-filmen er basert på en bok av Didrik Søderlind og Michael Moynihan. Den har foreløpig ikke fått norsk kinopremiere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.01.2018 kl 09:13

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Rory Culkin og Emory Cohen spiller hovedrollene som henholdsvis Øystein Aarseth og Varg Vikernes i den nye filmen. Her er resten av rollelista.

Se bildet større

HEF-rådgiver Didrik Søderlind har vært med på å skrive bok som nå blir Hollywood-film.

Se bildet større

Filmplakaten til den nye filmen. Den vil trolig settes opp på norske kinoer i løpet av våren.

I 1998 kom boka Lords of Chaos ut. Det er den første boka om det ekstreme og beryktede norske black metal-miljøet på 90-tallet som endte med kirkebranner, selvmord, drap og lange fengselsstraffer, men som også ble starten på en ny og suksessrik sjanger innenfor metal – kanskje den eneste musikksjangeren der norske artister kan sies å ha vært stilskapende.

Boka er skrevet av Didrik Søderlind, som i dag er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, og den amerikanske journalisten Michael Moynihan.

Svenske Jonas Åkerlund laget film av boka, og den 23. januar hadde filmen premiere på Sundance Film Festival i USA.

Bak filmen står det amerikanske produksjonsselskapet Vice media i samarbeid med blant andre 20th Century Fox. Nettstedet Filmweb.no opplyser at filmen ennå ikke har fått norsk kinopremiere.

– De grafser i dette for å tjene penger

Både boka og filmen er omstridt. Hovedårsaken til dette er at de fremste og gjenlevende profilene i det norske black metal-miljøet fra 90-tallet tar sterkt avstand fra både boka og filmen.

– De lager ikke film om det som skjedde. De lager en sensasjonalistisk Hollywood-film basert på en dårlig, feilaktig og spekulativ bok som allerede var håpløst sensasjonalistisk, skriver Vikernes i en epost til Dagbladet.

Han har nå sonet ferdig straffen på 21 år for drapet på bandkameraten Øistein Aarseth – en viktig hendelse både i boka og i filmen. Se mer om hva Vikernes mener om filmen i denne videoen. Han hevder blant annet at både Mayhem, Darkthrone og ham selv har blitt spurt, men har sagt nei til bruk av musikk i filmen.

Jørn «Necrobutcher» Stubberud, i dag ledende medlem i bandet Mayhem som står sentralt i handlingen, la ingenting imellom da Fritanke.no intervjuet ham om boka og filmen i november 2016:

– Jeg skal fortelle deg hvorfor jeg ikke liker dette. Det er fordi dette handler om to av mine beste venner som ble revet bort i sin beste alder, og så driver folk fortsatt å grafser i dette for å tjene penger på bøker og filmer. Det er ikke greit i det hele tatt! slo Stubberud fast.

– Har gjort vårt ytterste for å gjenfortelle korrekt

Didrik Søderlind ønsker ikke å kommentere hva han tenker rundt at filmen nå er ferdig, eller hvorvidt han kommer til å se den.

Da vi intervjuet ham om saken for litt over et år siden, avviste han påstander om at boka er full av feil og slo han fast at den gir et riktig bilde av norsk black metal anno 1998.

– Vi har gjort vårt ytterste for å gjenfortelle historiene slik de ble fortalt til oss, sa han.

Søderlind antydet i intervjuet at årsaken til at Stubberud, Vikernes og andre involverte er så negative, er fordi de som voksne menn ikke liker å bli konfrontert med alle de sjokkerende tingene de sa og gjorde den gangen.

– De liker ikke at det blir rippet opp i det. De fleste blir jo klokere med årene, og jeg skjønner at boka kan bli litt pinlig for dem, sa Søderlind til Fritanke.no.

Han understreket at han ikke har hatt noe med filmen å gjøre.

Les mer om boka, filmen og reaksjonene i dette intervjuet med Didrik Søderlind fra november 2016.

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse