Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slike busser vil rulle rundt i Londons gater i januar 2009.

Slike busser vil rulle rundt i Londons gater i januar 2009.

London-busser får ateistreklame

#Britiske ateister slår tilbake. Snart vil det rulle busser rundt i Londons gater med påskriften: "There's probably no God. Now stop worrying and enjo...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2008 kl 11:42

Britiske ateister slår tilbake. Snart vil det rulle busser rundt i Londons gater med påskriften: "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life."

Tekst: Even Gran
Publisert: 22.10.2008

Kampanjen styres av British Humanist Association, Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia.

Ideen ble opprinnelig lansert i juni av bloggeren Ariane Sherine. I en kommentar i The Guardian skildrer hun opplevelsen av religiøse reklamekampanjer på bussen, og foreslår mottiltak.

Nå har Sherine fått svar på tiltale. Hanne Stinson fra British Humanist Association sier til BBC at ateist-reklamene er ment å være et svar til all den kristne propagandaen som folk utsettes for ellers.

- Vi ser så mange plakater som forkynner frelse gjennom Jesus eller truer oss med evig fortapelse, så jeg er sikker på at en reklame som dette vil føles som et friskt pust. Hvis det får folk til å smile og kanskje tenke litt, så er det enda bedre, sier hun.

Åtte ganger mer enn beregnet

Reklamene skal etter planen være på rundt 60 busser i London i fire uker i januar 2009.

Det er ulike sympatisører og bidragsytere som betaler gildet. Det har blitt samlet inn langt mer penger enn man hadde tenkt.

Det siste tallet (21. okt) er drøye 485.000 kroner (£43.000), leser vi på Atheistcampaign.org.

Det er åtte ganger mer enn man hadde regnet med. Deler av beløpet er betalt av den kjente ateist-professoren Richard Dawkins. Han lovte å matche alle innbetalte beløp opp til drøye 60.000 kroner. Den kvoten er fylt forlengst.

Ettersom det har kommet inn så mye penger, blir det trolig penger til ateist-reklame inne på bussene også. British Humanist Association vurderer i tillegg å utvide kampanjen til byer som Birmingham, Manchester og Edinburgh.

Delte reaksjoner fra kristne

Reaksjonene fra kristent hold har vært delte, skal vi tro BBC. Stephen Green fra den kristne pressgruppen Christian Voice tror reklamene vil bli tagget på.

- Det skal ikke forundre meg om en slik kvasireligiøs kampanje tiltrekker seg grafitti. Folk liker ikke å bli preket til. Noen ganger har de godt av det, men de liker det ikke, sier han.

Jenny Ellis fra den britiske metodistkirken er mer positiv.

- Denne kampanjen er bra hvis den får folk til å engasjere seg sterkere i livets dypeste spørsmål, sier hun.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook