Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sylvi Listhaug er hard i klypa mot religiøs ekstremisme, men et nasjonalt forbud i skolen mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet, vil hun ikke ha.
 Foto: Frp - 	Ilja C. Hendel

Sylvi Listhaug er hard i klypa mot religiøs ekstremisme, men et nasjonalt forbud i skolen mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet, vil hun ikke ha. Foto: Frp - Ilja C. Hendel

Listhaug sier nei til nasjonalt nikab-forbud

Regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke ha et nasjonalt forbud mot nikab og andre plagg som dekker elevers og studenters ansikt.

Publisert:

Listhaug skriver i et svar til Arbeiderpartiets Jan Bøhler at nikab og burka er et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner, melder Dagen.

«I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug videre.

Opposisjonspartiene sier ja

Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for å innføre forbud mot slike plagg i skolen.

Et utvalg med ledende politikere fra Arbeiderpartiet, SV, Sp, KrF og Venstre la dessuten i august fram en rekke forslag til ny integreringspolitikk. Blant annet sa Agenda-utvalget ja til et nasjonalt forbud mot nikab og burka i skolen, mens Frp altså nå i regjering sier nei.

Keshvari: – Ikke overrasket

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, sier partiet flere ganger har fremmet forslag om å forby bruk av heldekkende plagg og plagg som dekker ansiktet i norsk skole. Han er ikke overrasket over Listhaugs nei.

– Det er ikke noe å bli sint eller sur eller skuffet for. Det er Høyre i regjeringen som er imot et forbud, og det er en ærlig sak, sier han til NTB.

Keshvari anklager Bøhler for å komme med soloutspill som ikke er stemmer overens med Arbeiderpartiets standpunkt.

– Arbeiderpartiet har vært imot når vi har fremmet forslag om å forby plagg som dekker ansiktet i norsk skole. Vi har fortsatt forslagene klare, men først må vi finne ut om det er flere enn Jan Bøhler i Arbeiderpartiet som støtter et forbud, sier han.

– Prinsipiell sak

Agenda-utvalgets ja til forbud er Keshvari heller ikke imponert over.

– De har deltatt som privatpersoner og er ikke bundet av partier. Det er et supperåd av et seminar som ikke får til noen ting, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

Jan Bøhler mener på sin side det er oppsiktsvekkende at regjeringen avviser at et nasjonalt forbud er aktuell politikk.

– Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler, og det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler til VG. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus