- Les Bibelen!

Richard Dawkins er overbevist om at økt kunnskap til Bibelens ord effektivt vaksinerer unge mot religion, og er villig til å personlig bidra økonomisk til å utstyre britiske skoler med bibler. FOTO: Istockphoto

Norske religionskritikere støtter Dawkins' utspill:

- Les Bibelen!

I kronikken ”Hvorfor jeg vil at alle våre barn skal lese Bibelen” erklærte Richard Dawkins nylig at han er villig til å medfinansiere bibler til britiske skolebibliotek. Boka har litterær og kulturhistorisk verdi, men kan ikke brukes moralsk rettesnor - noe de unge vil oppdage om de leser den, mener Dawkins.(23.05.2012)

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2012 kl 11:00

Kronikken ble publisert i The Guardian 19. mai. Forfatter, kjendis-ateist og Oxford-professor Richard Dawkins er sjokkert over at ikke alle britiske skolebibliotek har en bibel.

– Europeisk historie kan ikke forstås uten kjennskap til de krigende fraksjonene av kristne, og enda blodigere var kampene mot rivaliserende religioner, sier Dawkins.

Professoren trekker frem flere bibelske eksempler der vold, drap, slaveri og tortur utføres i Guds navn.

– Hva enn Bibelen må være – og den er et stort litterært verk – er den ikke noen moralsk bok, og unge mennesker må lære dette viktige faktum, for de blir ofte fortalt det motsatte.

Bibelstudier som religionsvaksine

Dawkins er overbevist om at økt kunnskap til Bibelens ord effektivt vaksinerer unge for religion.

– Enkelte hevder at uten bibelen som moralsk kompass, vil vi ikke ha mulighet til å avstå fra tyveri, mord og ødeleggelse. Den beste måten å tilbakevise denne løgnen, er å lese Bibelen selv.

Flere norske religionskritikere sier seg enige med Dawkins. Blant disse er forfatter og lyriker Margaret Skjelbred, som husker sin egen barndom som preget av frykt for helvete.

– Selv har jeg lest bibelen fra perm til perm, og det er sterk kost. Vi bør ha mer kunnskap om Bibelen, og hva den faktisk inneholder. I skolen, på min tid, plukket man bare ut de fine historiene, der Gud var snill og god, og utviste forbilledelig moral. Men så hoppet lærerne over grusomhetene, og Bibelen er virkelig en grusomhetens historie, sier Skjelbred.

Kjenn din kulturarv

Forfatteren er overbevist om at bibellesing vil gjøre leseren kritisk til den guden som presenteres.

– Når vi snakker om ”vår felles kristne kulturarv” er det viktig å kjenne til skriften bak, og der presenteres en streng herre og mester, sier Skjelbred.

Hun påpeker at de store bibelskikkelsene er så onde, krigerske og blodige at det vil være for sterk kost for de minste barna.

– Når det er sagt, er det en fantastisk velskrevet bok og den nye oversettelsen er også god. Jeg har nylig lest en del i Mosebøkene. Men når Gud blir framstilt som en allmektig og kjærlig gud, da skurrer det.

En annen forfatter som priser Bibelens litterære kvaliteter, er Torgrim Eggen.

– Jeg nekter å tro at det ikke allerede finnes bibler ved samtlige norske skoler, så jeg tar den gjerne lenger enn Dawkins, og argumenterer for utdeling av klassesett! Det er vanskelig å orientere seg i vestlige samfunn uten kjennskap til Bibelen. Boka er en forutsetning for forståelse av kultur, av kunst og litteratur, sier Eggen.

Applauderer kunnskap

På spørsmål om han selv har lest boka, trekker Eggen litt på svaret.

– Ikke fra perm til perm, men store deler av den. Jeg er oppdratt som ateist, men min far var likevel tydelig på at man skulle kjenne sin Bibel.

Pressesjef for Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener også at det bør finnes en bibel i hvert skolebibliotek. I tillegg så andre "såkalt hellige skifter".

– Jeg forstår at kristne er begeistret for Dawkins´ sjenerøsitet. Ser de imidlertid på hans begrunnelse vil jeg tro mange betakker seg. Økt kunnskap skal humanister alltid applaudere. Også om religioner. I Norge er det vel neppe kunnskap om kristendom som er mangelvaren i skolene, sier Brun-Pedersen.

Pressesjefen minner om at læremidlene og RLE-faget er dominert av kristendom, og at det i tillegg arranges gudstjenester i skoletida. Selv vokste han opp i en familie som hadde Bibelen som rettesnor, og har lest en god del i boka.

– Dawkins tese om at barn og unge vil utvikle en kritisk sans ved å lese hellige skrifter, er jeg nok selv et eksempel på, sier Brun-Pedersen med et smil.

– Ingen leser hele boka

Før Levi Fragell ble Generalsekretær for Human-Etisk Forbund og president i International Humanist and Ethical Union, var han selv predikant og Fragell kjenner Bibelens ord bedre enn de fleste.

– Dawkins har helt rett i at Bibelen er sentralt for forståelse av vår vestlige kultur og historie, og i at det er meningsløst å bruke boka som en moralsk rettesnor. Det har jeg skrevet mye om å boka ”Vi som elsket Jesus”. Jeg vokste opp med, og levde nær Bibelen frem til tjueåra, da jeg la den bort. Så jeg har tatt med meg Bibelen fra min tid som predikant, ikke bare for dens affeksjonsverdi, men fordi den er et sentralt kulturhistorisk verk, forteller Fragell.

Han er en ivrig samfunnsdebattant, spesielt i diskusjoner vedrørende verdisyn og religion. Og når han i blant blir satt fast på bibelspørsmål, har han alltid boka i nærheten, så han kan slå opp i den. Men møter Fragell noen som påstår å ha lest hele Bibelen - fra perm til perm - mistenker han dem for løgn.

– Ingen orker alt det der! Jeg har lest den ganske grundig selv, fordi jeg er kunnskapstørst. Men det er side opp og side ned med gørrkjedelige gjentakelser. Heller enn å dele ut bibler, hadde jeg gjerne sett at skolene ble tildelt Menneskerettighetserklæringen. Den burde slås stort opp på veggen, sier Fragell.

Se bildet større

Richard Dawkins mener det nærmer seg barbari å ikke kunne sin Bibel. FOTO: Wikimedia Commons/Daniel Shankbone

Se bildet større

Forfatter Margaret Skjelbred mener ingen som leser Bibelen, kan tro at "Gud er god". Derfor oppfordrer hun til nærlesing. FOTO: Tiden forlag

Se bildet større

Forfatter Torgrim Eggen møter Dawkins' utspill om en Bibel til hver skole, og høyner: – Jeg argumenterer for utdeling av klassesett! FOTO: Cappelen Damm Forlag

Se bildet større

Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund, mener læremidlene og RLE-faget allerede er dominert av kristendomskunnskap og bibelstudier.

Se bildet større

Levi Fragell vokste opp med Bibelen og var predikant før han ble ateist og humanist. Selv har han lest Bibelen grundigere enn de fleste, men påstår noen å ha lest boka fra perm til perm, tviler han sterkt. – Ingen orker alt det der, sier Fragell med et smil. FOTO: Humanist forlag

Siste nytt i Nyheter

Danske humanister hardt ut mot blasfemitiltale

En mann er tiltalt for blasfemi i Danmark etter å ha brent Koranen. – En skandale, sier Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Danmark.

Staten vurderer å gi mer til Dnk enn til de andre pr. medlem

– Det er kanskje ikke ideelt, men det er en løsning vi vurderer, sa fagdirektør i Kulturdepartementet, Jørn Hagen.

Røe Isaksen vil ikke skjerpe reglene mot kreasjonisme i kristne privatskoler

– Dagens regelverk sikrer balanse, mener kunnskapsministeren.

 
 – SVs landsstyre gjorde programforslaget bedre

– Tilbakemeldingen ville nok ha vært mer negativ hvis vi hadde tatt for oss forslaget fra programkomiteen, sier Lars-Petter.

Straffesaken mot Oslo katolske bispedømme utsettes ikke

Katolikkene anket den sivile erstatningssaken til lagmannsretten, men det påvirker ikke straffesaken mot bispedømmet og økonomisjef Thuan Cong Pham, forteller statsadvokaten.

Rister på hodet over Ap og SVs begrunnelse for forskjellsbehandling

– Stortinget stemte enstemmig for et opplagt brudd på likebehandlingsprinsippet, konstaterer en oppgitt Ingrid Joys, leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!