Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kaveh Rashidi legger ikke noe imellom i posten på Twitter der han offentliggjorde brevet. Den alternative behandleren er en "alternativ tufs".

Kaveh Rashidi legger ikke noe imellom i posten på Twitter der han offentliggjorde brevet. Den alternative behandleren er en "alternativ tufs".

Lege anmelder alternativ behandler for kvakksalveri

Behandlingen til den livstruende syke pasienten kostet 68.000 kroner, var finansiert med forbrukslån og ga store komplikasjoner.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2017 kl 08:08

I et personlig brev offentliggjort på Twitter, går lege Kaveh Rashidi hardt ut mot en alternativ behandler som tilbyr behandling med «Essiac-urter».

Rashidi forteller i brevet om en pasient som har fått tilstanden sin betydelig forverret etter å ha vært hos den ikke-navngitte alternative behandleren. Vi får vite at pasienten lider av en livstruende sykdom som vil føre til et kortere liv med flere helseplager enn de fleste.

Rashidi vil ikke si hvilken sykdom det gjelder, men i brevet til den alternative behandleren argumenterer han for at forskningen ikke er funnet noen helbredende effekt av Essiac-urter på kreft. Snarere har urtene en rekke bivirkninger som hodepine, kvalme, diare og så videre, skriver han.

Legen beskylder den alternative behandleren for å ha gitt den aktuelle pasienten alvorlige komplikasjoner, og ber vedkommende om å slutte.

– Jeg foreslår av du ikke gir medisinske råd til mennesker når du ikke er utrustet til å håndtere komplikasjonene, skriver Rashidi til den alternative behandleren.

Betalte 68.000 kroner finansiert med forbrukslån

Videre får vi vite, i det offentliggjorte brevet, at pasienten har betalt 68.000 kroner for behandlingen, og at pengene kommer fra forbrukslån som pasienten må håndtere på toppen av sine øvrige økonomiske problemer.

Rashidi beskylder videre den alternative behandleren for å ha undergravd troverdigheten til det offentlige helsevesenet, blant annet ved å påstå at leger tjener penger på å anbefale spesielle medikamenter overfor pasienter. Dette avvises på det sterkeste av Rashidi.

– Leger tjener ikke en krone mer på å velge de medikamentene som de gjør, slår han fast.

Den alternative behandleren beskyldes også for å villede pasientene gjennom bruk av ubeskyttede titler og akkrediteringer.

– Du villeder pasientene til å tro at du har lik eller større relevant kunnskap sammenlignet med helsepersonell. Det har du ikke. Ditt arbeid gjør at helsevesenet må bruke tid på å reparere dine mange feil. Det er tid vi kunne ha brukt til å hjelpe andre syke mennesker. På denne måten skader du indirekte alle som trenger helsevesenet, skriver legen.

Anmeldes for kvakksalveri

Rashidi ber om at den alternative behandleren slutter å bruke Essaic-urter og andre udokumenterte behandlingsmetoder mot alvorlig sykdom, samt at behandleren kontakter alle sine kunder og forklarer hvilken skadevirkning behandlingen innebærer.

Legen forteller at han, i samarbeid med pasienten, har valgt å anmelde behandleren til politiet for kvakksalveri og bedrageri, samt at helsemyndighetene er varslet om praksisen vedkommende bedriver.

– Det er utelukkende fordi jeg frykter andre pasienters ve og vel at jeg nå har valgt å anmelde deg for kvakksalveri, samt varslet helsemyndighetene om praksisen du bedriver, heter det i brevet.

Vil ikke si hvem det gjelder

Kaveh Rashidi sier til Fritanke.no at mange av de som driver med dette tydeligvis tror de virkelig kan hjelpe folk, men at industrien samtidig er veldig kynisk.

– Vi kjenner mange tilfeller der folk som er livstruende syke blir oppsøkt av alternative behandlere som lover dem helbredelse hvis de bare kjøper en eller annen kostbar behandling. Det er meget kynisk så lenge de ikke kan dokumentere at behandlingen de tilbyr har effekt, sier han.

– Kan du si hvilken alternativ behandler det gjelder?

– Nei, etter nøye overveielse og i dialog med pasienten har vi bestemt oss for å holde dette hemmelig. Det er for å beskytte pasientens identitet.

Rashidi sendte brevet i helga, men har ennå ikke fått noe svar fra behandleren.

– Hva ønsker du å oppnå med dette?

– Jeg vil hindre at pasienter blir lurt av alternative behandlere. Folk må få riktig informasjon og vite hva de betaler for, sier legen.

Visste du forresten at alternativ behandling mot alvorlige sykdommer er forbudt uten legens tillatelse?