Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Redaktør Didrik Søderlind i tidsskriftet Humanist mener selvironi er en del av det å ha et modent livssyn.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Redaktør Didrik Søderlind i tidsskriftet Humanist mener selvironi er en del av det å ha et modent livssyn. Foto: Arnfinn Pettersen

Humanistredaktør vil latterliggjøres

Le av oss!

Redaktør av Humanist Didrik Søderlind ber i Vårt Land i dag kristne og andre sende inn sine beste humanist-vitser.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2014 kl 14:39

– Jeg synes selvironi og det å kunne le av seg selv er en viktig del av det å ha et livssyn. Det er en vaksine både mot å ta seg selv for alvorlig og mot det å bli fanatisk og trangsynt. Og vi trenger hjelp. Vi kan alltid bli bedre til å lage vitser og se oss selv utenfra, sier redaktør Didrik Søderlind i tidsskriftet Humanist til Fritanke.no.

I sin faste mandagsspalte i den kristne dagsavisen Vårt Land har han derfor i dag gått ut og bedt kristenfolket, og alle andre, om å sende inn sine beste vitser om humanister. Den som sender inn den morsomste vitsen vil også bli premiert.

— Jeg håper kristne og folk med andre livssyn stiller opp. Jeg kjenner flere morsomme kristne, så jeg håper de legger seg i selen. Men det beste ville jo vært om humanister var best på humanisthumor, på samme måte som jøder er best på jødevitser. Det ville vært en seier.

– Du ser på konkurransen som en konkurranse mellom livssyn?

— Ja, jeg heier på humanismen. Jeg skal ikke legge skjul på det. Og jeg ville bli veldig stolt om vi greier å drite oss ut bedre enn det de kristne klarer. Men jeg vet ikke. Jeg tror det blir veldig spennende.

Tegn på modent livssyn

Søderlind understreker at han kjenner mange humanister med god sans for humor. Men han mener at det aldri kan bli nok av morsomheter.

— Min jobb er blant annet å utvikle det humanistiske livssynet, slik at det vokser og modnes. Jeg mener at det å ha selvironi er en del av det å ha et voksent og modent livssyn.

Han forteller at noe av inspirasjonen til denne konkurransen har han funnet hos en del kristne humornettsider som driver gjøn med sine egne på en veldig bra måte. Særlig trekker han frem Ship of Fools, et nettsted som er kjent for sine tester av kirkekaffe og anmelderi av prekener.

Samtidig håper han at humor kan brukes til å gjøre noe med andres holdninger til humanismen.

— En av de store fordommene mot humanister og ateister er at vi er sinna folk, som ikke kan le av oss selv, og at humoren vår handler om å le av andre og mobbe dem. Det er en fordom. Og jeg mener at det å gjøre noe som dette kan være med å vise at den nettopp er det.

Like selvhøytidelige og nærsynte

Den morsomste humanistvitsen han kjenner til er en sketsj fra NRK-serien Ut i vår hage med Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen.

— Den treffer meg mest. Det spøker på Humanismens hus, hvor du har sånne som meg, som er veldig skeptikere og skal avvise alt om spøkelser. Så når telefonrøret svever, snakker de om statisk elektrisitet og trekk. Der kjenner jeg meg igjen. De ler av skeptikerbevegelsen, som er noe av det som betyr mest for meg. Det er veldig morsomt.

Han peker også på andre sketsjer de samme humoristene har gjort på Humanismens hus, der Levi Fragell omtales som Evil Fragell. Men disse mener han ikke er humor på bekostning av humanetikere, men kristne.

— Det som slår meg som det opplagte er at vi er minst like dumme, selvhøytidelige og nærsynte som det de religiøse folkene er, så vi burde være lette mål å gjøre narr av.

I anledning vitse-konkurransen har han opprettet epostadressen humor@human.no som folk kan sende vitsene til.

Juryen er ikke satt. Men den vil bestå av både religiøse og humanister, for å få balanse. Premien er en solid boksjekk fra Humanist forlag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus