Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Egyptere sammenligner landets tidligere hærsjef, Abdel Fattah al-Sisi, med oldtidens faraoer. «Murialen» på bildet er fra tiden rundt revolusjonen i 2011.
 Foto: Even Gran

Egyptere sammenligner landets tidligere hærsjef, Abdel Fattah al-Sisi, med oldtidens faraoer. «Murialen» på bildet er fra tiden rundt revolusjonen i 2011. Foto: Even Gran

Lavt fremmøte kan svekke Sisis seier i Egypt

«Skal egypterne velge president eller farao», spør en twitrer før dagens presidentvalg i Egypt. Lavt oppmøte truer valgets legitimitet, der fjorårets kuppmakeren ventes vinne, og særlig unge holder seg borte.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2014 kl 09:11

Kairo (NTB-AFP-TT): Lavt fremmøte under presidentvalget i Egypt kaster skygger over den ventede brakseieren til landets tidligere hærsjef Abdel Fattah al-Sisi.

Tirsdag var det ingen tegn til kø utenfor valglokalene i havnebyen Alexandria, selv om mange velgere hadde fått fri fra jobben for å stemme.

Beslutningen om å gjøre tirsdag til offentlig fridag, ble tatt så sent som mandag og kunngjort på statlig TV. Samtidig ble det opplyst at valglokalene ville være åpne til klokka 22 lokal tid, ikke klokka 21 slik planen opprinnelig var.

Tiltakene ble iverksatt etter at det var kommet foruroligende meldinger om lavt frammøte ved valget, der al-Sisi ventes å vinne en brakseier.

Med lavt frammøte vil Sisi ikke få den brede legitimiteten som det militærstøttede regimet håper på.

Unge stemmer ikke

Det er særlig unge velgere som holder seg borte fra det første presidentvalget siden hærens kupp mot den valgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i fjor sommer.

Tilhengere av Mursi og Det muslimske brorskap boikotter valget, i likhet med mange sekulære ungdommer som deltok i folkeopprøret under den arabiske våren. De frykter at Sisi vil bli en ny autokrat som undertrykker befolkningen.

Men ikke alle deler skepsisen. Hussein Badr Hassan, som driver en liten blomsterbutikk ved biblioteket i Alexandria, sier han skal stemme i løpet av dagen.

– Jeg stemmer på Sisi for Egypt trenger en sterk leder, noen som kan bekjempe fattigdom og uro, sier Hassan til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han tror at 100 prosent av egypterne vil stemme på ham.

– Bortsett fra studentene da, føyer han til og peker på veggen på universitetet like ved, som er dekket av bilder av valgets andre kandidat, sosialisten Hamdin Sabahi.

Valgfusk?

Samtidig melder enkelte egyptere bosatt i utlandet om det som kan se ut som valgfusk.

Osama Moura, som bor i Georgia USA, oppdaget at både hans eget og konas ID-nummer allerede var brukt til å stemme da han gikk inn på nettet. Selv hadde han tenkt å boikotte valget.

På sosiale medier skriver flere egyptere om det samme. Personnummer er blitt brukt til å stemme selv om de reelle personene ikke har deltatt i valget.

– Jeg vet ikke om det er valgfusk, eller om det er virus slik de hevder. Jeg har vanskelig for å se at et virus skulle føre til en slik feil, sier Mourad, som selv er dataprogrammerer.

Med Sisi som president vil Egypt bli styrt av mange av de samme personene som hadde sentrale stillinger under den autoritære lederen Hosni Mubarak, som måtte gå av under demonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo for tre år siden.

Men den 59 år gamle tidligere generalen ventes likevel å få stor oppslutning fordi store deler av befolkningen nå heller vil ha fred og ro enn demokrati.

Uro og islamisme

Siden revolusjonen er Egypt blitt rystet av sporadisk uro og en økonomi i fritt fall, blant annet fordi turismen er halvert.

Mursi ble valgt i et demokratisk valg, men han la seg ut med store deler av befolkningen på grunn av forsøket på å innføre det mange oppfattet som islamistiske tiltak. Han fikk også sterk kritikk for sin økonomiske politikk.

I dag sitter Mursi og en rekke andre ledere i Brorskapet fengslet. Hundrevis av hans tilhengere er dømt til døden i summariske rettssaker, og Brorskapet regnes som en terrororganisasjon. Det er også innført strenge regler mot demonstrasjoner, noe spesielt sekulære ungdommer har reagert sterkt på. (©NTB)

Oppdatert onsdag 28.mai:

Foreløpig har mindre enn 40 prosent av egypterne benyttet seg av stemmeretten under presidentvalget i landet. Myndighetene forlenger valget med ytterligere én dag for å få flere til urnene.

I løpet av de to første dagene av presidentvalget har om lag 37 prosent avlagt stemme, ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA.

Det er langt dårligere fremmøte enn ved det forrige valget i 2012, da nesten 52 prosent av de stemmeberettigede i landet avla sin stemme.

Den statskontrollerte avisen Al-Ahram siterer tirsdag et medlem av valgkommisjonen, som sier at valget blir utvidet til onsdag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus