Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Landsstyret vil ha forbud mot omskjæring av guttebarn

Landsstyret i Human-Etisk Forbund er samlet i helga. På lørdag vedtok de å gå inn for forbud mot omskjæring av guttebarn.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2012 kl 18:57

Landsstyret i Human-Etisk Forbund består av alle fylkeslederne samt hovedstyret. Landsstyret er forbundets høyeste myndighet mellom landsmøtene, hvilket vil si at organet er forbundets høyeste myndighet i 2012, ettersom det ikke arrangeres noe landsmøte i Human-Etisk Forbund før neste år.

På lørdag vedtok landsstyret å følge opp hovedstyrets kontroversielle vedtak angående omskjæring av guttebarn fra september 2011.

Vedtaket i hovedstyret førte til sterke reaksjoner. Muslimske og jødiske religiøse ledere gjorde det klart at de ikke kan leve i Norge hvis det skulle bli forbud å omskjære nyfødte guttebarn.

Menneskerettighetsekspertene Tore Lindholm og Njål Høstmælingen er enig om at et forbud om gutteomskjæring trolig vil være i strid med menneskerettighetene. Høstmælingen legger imidlertid til at det er mye Norge kan gjøre for å stoppe omskjæring, men at et direkte forbud trolig vil bli dømt i Strasbourg.

I tillegg til Human-Etisk Forbund, støtter også blant andre Barneombudet og Senterpartiet et forbud mot omskjæring av guttebarn.

Vedtaket i HEFs landsstyre lyder som følger:

------------

OMSKJÆRING KUN FOR MYNDIGE PERSONER

Landsstyret i Human-Etisk Forbund er motstander av alle former for fysisk, irreversibel merking av barn som knytter dem til et spesielt livssyn. Omskjæring av kjønnsorganene til gutter og jenter er en av de vanligste formene for slik merking.

Omskjæring av jenter er sterkt fordømt og forbudt i de fleste land. Omskjæring av gutter er imidlertid bredt akseptert og tillatt. Landsstyret reagerer på denne forskjellsbehandlingen da det er de samme prinsipielle spørsmålene som berører barnets livssynsfrihet.

Landsstyret anser rituell omskjæring som et unødvendig kirurgisk inngrep som foretas på barn som ikke har samtykkekompetanse. Derfor ønsker landsstyret at det blir et lovforbud mot omskjæring av gutter så lenge disse ikke har oppnådd myndighetsalderen.

Dette er også i samsvar med uttalelser fra Senterpartiets stortingsgruppe, Barneombudet, Sykepleierforbundet og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo med flere.

Inntil et forbud foreligger bør et minstekrav være en lovregulering som sikrer at omskjæring skjer i helseinstitusjoner.

Barn er ikke foreldres eiendom. Et norsk lovforbud vil være et sterkt signal om at barns rettigheter står sterkt i samfunnet vårt.

------------

Fritanke.no vil følge denne saken videre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus