Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei-Grande ble tatt imot med blomster på Slottsplassen etter 17. januar etter å ha presentert den nye regjeringen for Kongen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Landsstyret i HEF positive til signaler fra den nye regjeringen

Forbundets nest høyeste organ liker regjeringens signaler når det gjelder tro og livssyn, men forventer at de følges opp i praksis.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2018 kl 09:10

I helgen hadde Landsstyret i Human-Etisk Forbund møte. Landsstyret er forbundets høyeste organ mellom landsmøtene, og består av alle fylkesledere samt hovedstyret.

Landsstyret vedtok enstemmig en uttalelse som er positiv til signalene fra nye Solberg-regjeringen på livssynsområdet.

Landsstyret har klare forventninger til at de positive signalene ikke bare blir tomme ord.

– Jeløya-erklæringen fastslår at den enkeltes livssyn er et personlig anliggende og at staten verken skal diskriminere eller favorisere livssyn. Human-Etisk Forbund forventer at dette blir fulgt opp når konkret politikk skal utformes, heter det i uttalelsen.

Landsstyret er ikke like fornøyd med forslaget til ny lov som er ute på høring nå, går det fram av uttalelsen.

– Likebehandling må være et grunnleggende premiss i arbeidet med ny lov om tros- og livssynssamfunn. Dette mangler i forslaget som har vært ute på høring, mener landsstyret.

Mener regjeringen gir signal om flere livssynsåpne seremonirom

Landsstyret noterer seg videre at regjeringen ønsker å «legge til rette for mer livssynsnøytrale gravferdsseremonier». De tolker dette som klart signal om at regjeringen ser behovet for livssynsåpne seremonirom i hele landet.

Landsstyret er også tilfreds med at regjeringen vil avvikle tilhørigeordningen, fullføre skillet mellom stat og kirke og gi kommunene anledning til å overta gravferdsforvaltningen.

Bente Sandvigs positive tilbakemelding førte til debatt i forrige uke

I forrige uke ble det diskusjon på Human-Etisk Forbunds Facebook-side fordi fagsjef Bente Sandvig hadde uttalt seg positivt i Fritanke.no om at Trine Skei-Grande tar over kulturministervervet fra Høyres Linda Hofstad Helleland, samt at hun var positiv til regjeringens tros- og livssynspolitikk.

Flere reagerte på det de oppfattet som støtte til V/H/Frp-regjeringen, og mente det ikke var Human-Etisk Forbunds rolle å velge politisk side på denne måten. Enkelte truet sågar med utmeldelse.

Human-Etisk Forbund svarte i diskusjonen at forbundet er partipolitisk nøytrale, men at de ikke er politisk nøytrale i den forstand at de ikke kommenterer partienes politikk på de områdene HEF har meninger om.

– Når politiske partier tar standpunkt i enkeltsaker, kan vi uttrykke støtte eller uenighet med det, skrev forbundet i ett av sine svar i diskusjonen, og viste til en gjennomgang av partienes politikk på tros- og livssynsfeltet før valget i fjor høst som eksempel.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon