Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De verste landene når det kommer til tros- og tankefrihet er landene der islam er de dominerende religionen. Unntaket er Kina og Nigeria.

De verste landene når det kommer til tros- og tankefrihet er landene der islam er de dominerende religionen. Unntaket er Kina og Nigeria.

KRLE ga nedtur på internasjonal ranking

Innføringen av KRLE-faget fører til at Norge anses å være på nedtur i en verdensomspennende rapport om tros- og livssynsfrihet.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2015 kl 17:28

«Dette landet er på nedtur på grunn av nylige reformer som utvider kristendommens privilegier i offentlig utdanning».

Det er oppsummeringen om Norge i årets Freedom of Thought Report som utgis av den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU.

Hensikten med rapporten er å rangere verdens land når det gjelder tanke- og trosfrihet, med spesiell vekt på å synliggjøre overgrep mot humanister, ateister og ikke-religiøse. Rapporten deler verdens land inn i fem kategorier, fra «grove overgrep» til «fritt og likeverdig».

Norge havner i nest øverste kategorien, «for det meste greit» (mostly satisfactory). Rapporten anerkjenner den delvise avviklingen av statskirkeordningen, samt at blasfemiparagrafen nå er fjernet, som en positiv utvikling. I motsatt retning drar det faktum at kristendommen fortsatt har forrang både i Grunnloven og når det gjelder finansieringsordningene. I tillegg drar det nye KRLE-faget inntrykket klart nedover.

Dermed kan det ikke bli toppkarakter, som for eksempel Estland, Nederland og Belgia får. Norge kommer imidlertid høyere opp på rankingen enn alle våre nordiske naboer. Nesten alle land som havner i verstingkategorien «grove overgrep», er land der islam er den dominerende religionen. Nesten alle land i Midtøsten havner i denne kategorien, samt Malaysia og Indonesia. Unntakene er Kina og Nigeria, land uten muslimsk flertall som også havner i verstingsklassen.

Grove overgrep i muslimske land

Freedom of Thought Report 2015 konkluderer overordnet sett med at det har blitt vanskeligere for verdens ikke-religiøse det siste året. Det har vært en vekst i voldsutøvelsen mot annerledestenkende generelt sett, samt at flere stater har begynt i idømme strengere straffer for «forbrytelser» som blasfemi og religiøst frafall.

Drapene på ikke-troende i Bangladesh har fått mye oppmerksomhet. Det samme har fengslingen of piskingen av Raif Badawi i Saudi-Arabia for å ha «fornærmet religion». Freedom of Thought Report trekker også fram en del mindre kjente tilfeller, som den egyptiske studenten Sherif Gaber som ble dømt til et års straffearbeid for manglende respekt overfor religion (han erklærte seg som ateist på Facebook).

Et annet tilfelle fra Egypt er Karim al-Banna som ble arrestert i november og dømt til tre års fengsel for å ha «fornærmet religion». Også han hadde stått fram som ateist.

I India har tre rasjonalister blitt drept i løpet av de siste årene, to av dem i 2015, etter å ha kritisert religion og høyreorientert politikk. I løpet av det siste året har det også blitt delt ut to dødsdommer for frafall fra islam, en i Saudi-Arabia (Ashraf Fayadh) og en i Mauretania (Mohamed Cheikh Ould Mkhaitir).

I Maldivene har folk som har stått fram som ateister på Facebook blitt kidnappet og tvunget til å gi fra seg passordene sine.

Lagt fram i dag

IHEUs Freedom of Thought Report 2015 ble lagt fram i EU-parlamentet i Brussel i dag.

– Islamistisk ekstremisme gjør situasjonen vanskelig for de ikke-religiøse, i et økende antall land. Økt fiendlighet fra statenes side fører også til økt ikke-statlig vold mot ateister og humanister, konstaterer IHEU-president Andrew Copson i en kommentar.

Kommunikasjonsdirektør i IHEU, Bob Churchill, kommenterte under lanseringen at forverringen for de ikke-religiøse er tydelig i en lang rekke land.

– Det blir stadig mindre toleranse overfor de som ikke tror, og det arter seg blant annet i form av flere fengselsstraffer for de som «fornærmer religion», og flere som dømmes til døden for «frafall», sa han.

Det nederlandske EU-parlamentsmedlemmet Dennis de Jong uttalte under presentasjonen at IHEU gjør et utmerket arbeid for å motarbeide forfølgelse av ikke-religiøse.

– Det er uakseptabelt at ytringsfriheten stadig er under angrep. EU og medlemsstatene tar på det høyeste alvor at ikke-religiøse utsettes for angrep og økt undertrykking, presiserte de Jong i under presentasjonen i Brussel formiddag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus