Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hjelp! Hva er den mystiske svarte flekken på himmelen?

Hjelp! Hva er den mystiske svarte flekken på himmelen?

Kritisk tenkning for dummies

I kveld lanseres boka Skepsis – Guide til kritisk tenkning. Målet er å forklare så enkelt som mulig hva kritisk tenkning går ut på, slik at man kanskje blir litt mindre lettlurt.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2012 kl 12:53

– Vi har vært nødt til å gjøre noen smertefulle valg, men det har vært nødvendig å kutte noen forbehold og nyanseringer for å gjøre det så enkelt og lettfattelig som mulig, sier Mona Hide Klausen. Hun er medredaktør i boka Skepsis – Guide til kritisk tenkning som nettopp har kommet på Humanist forlag og som lanseres i kveld.

Sammen med Kjetil Hope har hun satt sammen boka som har bidrag fra ti skribenter. Mona Hide Klausen har skrevet store deler av første halvdel av boka, kalt «Skeptikerens verktøykasse», med bidrag også fra Kjetil Hope og Erik Arnesen.

I del 2 er hovedpoenget hvordan «verktøykassen» fra del 1 skal brukes i praksis. Her kan vi, i tillegg til de nevnte tre, lese bidrag fra Pernille Nylehn, Steinar Madsen, Egil Asprem, Velle Espeland, Georg M. Rønnevig, Asbjørn Dyrendal og Karsten Eig. Temaene er alternativ medisin, vaksiner, kosthold, parapsykologi, spøkelser, ufoer, kornsirkler, kreasjonisme og konspirasjonsteorier. Det hele avsluttes med en artikkel av Mona Hide Klausen der hun går gjennom 14 tommelfingerregler for å unngå å bli lurt.

En nøkkel til å forstå verden

– Det begynte med at jeg hadde gått og fundert lenge på om jeg skulle skrive en skepsisbok for barn. Mens jeg gikk og tenkte på det, sendte Kjetil Hope ut en forespørsel på nettet om noen kunne tenke seg å være med på å skrive en skepsisbok. Da tok jeg kontakt og snøballen begynte å rulle. Etter hvert ble vi kontaktet av Humanist forlag og da var vi i gang, sier Hide Klausen til Fritanke.no.

Målet har vært å beskrive så lettfattelig som mulig hvordan kritisk tenkning og skepsis kan brukes som en nøkkel for å forstå verden rundt seg.

– Vi synes det mangler en grunnleggende bevissthet rundt vitenskapelig og kritisk tenkemåte ute blant folk. Det vil vi gjøre noe med. Boka er ment å være en slags vitenskap for dummies – altså en innføring for ungdom og voksne som ikke har noen forkunnskaper, sier Hide Klausen.

For å få til det har redaktørene vært nødt til å kutte en del nyanseringer og forbehold.

– Det er en balansegang. Med for mange forbehold og nyanseringer blir teksten utilgjengelig. Her var målet å gjøre teksten mest mulig tilgjengelig, samtidig som det som står der selvsagt må være riktig. Vi har vært nødt til å kutte en del ting som vi egentlig ville ha med. Jeg er litt spent på hva folk vil synes om dette, sier Hide Klausen.

Hun forteller at boka også er lansert som e-bok. Alle som vil er velkommen til boklansering i kveld kl. 1900 på Humanismens hus i St. Olavsgt. 27, Oslo.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus