Den amerikanske humanistkampanjen Kids without god henvender seg både til barn og ungdom.

Kritiserer humanistisk barnemisjonering

– Dette liker jeg ikke, sier Kristin Mile om kampanjen «Kids Without God». Bak kampanjen står American Humanist Association, HEFs søsterorganisasjon i USA.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2012 kl 11:53

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Den humanistiske hunden Darwin tror bare på ting han kan se i den virkelige verden.

Se bildet større

Selv om Darwin ikke tror selv, er det greit for ham at mange fortsatt tror på de gamle historiene.

Se bildet større

Når man blir ungdom trenger man ikke fantasivenner lenger.

Se bildet større

Slik ser toppen på barneavdelingen til kampanjen ut.

Se bildet større

Her kan du se videoen om den lilla dragen som det bare er dumt å tro på.

På nettadressen little.kidswithoutgod.com kan du bli kjent den lille humanist-hunden Darwin. Han liker å leke rundt og finne ut av verden ved hjelp av vitenskap. Darwin liker historier fra gamle dager, men vet at mange av dem egentlig ikke er sanne. Lille Darwin er humanist. Han tror ikke på gudene i de gamle fortellingene og mener det viktigste er å være en god person uansett hva du tror på.

Historien om den lille hunden Darwin er en del av nettkampanjen Kids Without God som ble lansert i forrige uke av Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association.

Kampanjen er hovedsakelig delt i to; en for barn og en for ungdom. Det er i barnedelen vi får hilse på hunden Darwin. I tillegg kan vi se ulike filmer tilrettelagt for barn om evolusjon og andre vitenskapelige tema.

Vi kan blant annet se en film som parodierer gudstro. Den handler om en usynlig lilla drage som spiser sokkene dine. Filmen konkluderer med at det er først når du slutter å tro på den lilla dragen at tar en ekstra titt i vaskemaskina og oppdager at sokken din lå der hele tiden.

Ikke-troende kjendiser for ungdommen

I ungdomsdelen finner vi en tjeneste der man for eksempel kan spørre hvordan man skal snakke med foreldrene sine om at man har blitt ateist, eller hvordan man bør forholde seg til sterkt religiøse slektninger.

Videre får ungdommene servert blodige bibelsteder og får høre om utvalgte religiøst begrunnede overgrep i fortid og nåtid. De kan også få råd om hvordan de skal forholde seg til religiøs praksis i skolen, og se «ukas video». I dag er dette en video som blant annet kritiserer det den religiøse oppfatningen om at det finnes en absolutt moral.

Du kan også bli kjent med ulike kjendiser som ikke har noen gudstro. Dette gjelder blant andre Brad Pitt, Johnny Depp, Angelina Jolie, Daniel Radcliffe, Antonio Banderas, Nigella Lawson og Keanu Reeves.

I tillegg har de amerikanske humanistene lagt inn en rekke bilder med sitater fra kjente personer, av den typen som gjerne blir delt på Facebook. Her blir blant annet saken om hvorvidt Einstein var religiøs eller ikke grundig parkert.

Ønsker å styrke ikke-troende barn

Kampanjen er ifølge American Humanist Association startet for å styrke barn og ungdom som ikke tror på gud. Her kan de ifølge pressemeldingen finne informasjon fri for overtro på en rekke temaområder, som for eksempel religion i offentlige skoler, vitenskap, diskriminering og seksualitet.

– Kids without God skal være et vennlig sted på nettet der barn som kanskje ikke tør å snakke direkte med voksne om disse tingene, kan finne ut hvordan det er å være god uten gud, sier generalsekretær i American Humanist Association, Roy Speckhardt.

Han forteller at organisasjonen skal bruke over 30.000 dollar til å reklamere for kampanjen. Reklamene vil vises på 140 metrobusser i Washington DC, samt på utvalgte nettsteder.

– Når man ser på alle nettstedene som retter seg mot barn og ungdom med et kristent, jødisk eller muslimsk budskap, føles det godt å utvide tilbudet med humanisme også. Barn bør vite at det finnes andre måter å lære om moral og verdier på. Alt trenger ikke komme fra religionen, poengterer Speckhardt.

– Jeg liker ikke at en humanistorganisasjon setter i gang noe slikt.

– Det er jo nettopp dette vi kritiserer de religiøse for

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, har ikke sansen for barnekampanjen til den amerikanske søsterorganisasjonen. Hun mener det er feil av voksne å presse sitt eget livssyn ned over hodet på barn, og presiserer at Human-Etisk Forbund absolutt ikke har planer om noe lignende.

– Jeg liker ikke at en humanistorganisasjon setter i gang noe slikt. Det er noe grunnleggende feil med å gjøre forsøk på å omvende barn på denne måten. Barnemisjonering av denne typen har vi jo alltid kritisert de religiøse for, og da blir det helt feil å gjøre det selv, slår Mile fast.

Hun mener det beste er å fortelle barn om ulike livssyn på en mest mulig nøytral måte, slik at de kan gjøre seg opp sin egen mening når de blir store nok. I Norge er den livssynsmessige lavalderen 15 år.

– Hvorfor tror du dette skjer i USA og ikke her?

– Jeg vet ikke. Kanskje amerikanerne har sterkere tradisjon for å regne barn som tilhørende foreldrenes livssyn eller foreldrenes menighet? En slik kampanje passer i hvert fall veldig dårlig her hos oss, poengterer hun.

Siste nytt i Nyheter

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

 
Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse