Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dette rommet på San Quentin-fengselet nær San Francisco avliver California noen av sine fanger med giftsprøyte.
 Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation

I dette rommet på San Quentin-fengselet nær San Francisco avliver California noen av sine fanger med giftsprøyte. Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation

Kristne vil ha dødsstraff

Blant de som ikke oppgir noen religion er det flertall mot.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2017 kl 16:26

Snart kan det være et flertall mot dødsstraff i USA. Ifølge en rapport fra Pew Research Center i fjor høst støtter 49 prosent av amerikanerne dødsstraff, mens 42 prosent er imot.

Det er noen tendenser i hvem som er for og imot dødsstraff:

  • Klart mer støtte blant republikanerne (72%) enn blant demokrater (34%).
  • Menn støtter dødsstraff i litt større grad enn kvinner.
  • Hvite støtter dødsstraff langt sterkere grad enn svarte og latinamerikanere.
  • Den yngste aldersgruppenm, 18-29 år, og folk med høy utdannelse er i litt større grad motstandere.
  • Det er sterkere støtte til dødsstraff blant kristne enn blant folk som ikke oppgir å ha noen religion (unaffiliated).

61 prosent kristne vil ha dødsstraff mot 40 prosent blant de uten religion

Katolikker ser ut til å være et unntak når det gjelder det siste punktet, men det er trolig fordi mange katolikker er latinamerikanere. Når Pew Reseach snevrer det inn til hvite katolikker, finner de et flertall for dødsstraff.

Mens et gjennomsnitt på 61 prosent blant hvite kristne støtter dødsstraff, er det bare 40 prosent blant de religiøst ikke-tilknyttede (unaffiliated) som mener det samme. Dette er folk som i undersøkelser svarer at de ikke har noen religion (gjelder nær 1 av 4 amerikanere).

Det er mye større forskjell i synet på dødsstraff mellom partiene i dag, enn det var for 20 år siden. Forskjellen mellom republikanere og demokrater i 1996 var bare 16 prosentpoeng, mens den i dag er 38 prosentpoeng. Støtten har svekket seg i begge partier, men klart mest blant demokratene.

Vektlegger kristen hevn mer enn kristen tilgivelse

Professor i etikk og diakoni ved Menighetsfakultetet, Kjetil Fretheim, forklarer overfor Vårt Land hvordan kristne kan støtte dødsstraff til tross for at kristen moral er kjent for en sterk vektlegging av livets ukrenkelighet.

– Mange amerikanske kristne legger mer vekt på det gammeltestamentlige straffeprinsippet i Mosebøkene om «øye for øye, tann for tann», enn budskapet fra Jesus om at hvis «noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til». Særlig i evangelikale kretser i USA er det en lang tradisjon for at lesning av Det gamle testamentet er det viktigste i den etiske refleksjonen. Dette har vært mye tydeligere i den reformerte, amerikanske tradisjonen, enn blant kristne i Europa, sier Fretheim til avisa.

Dødsstraffmotstandere tapte folkeavstemninger i tre delstater

Til tross for den voksende motstanden mot dødsstraff, ble det ikke flertall for forslag om å avskaffe dødsstraff i California, Nebraska og Oklahoma under det amerikanske valget i november.

– Det er et dypt skuffende resultat som vi må undersøke og analysere nøye, skriver organisasjonen Death Penalty Focus i en pressemelding.

De forklarer nederlagene med at motstanden fikk mye pengestøtte, samt at folk som var i tvil i California fikk mulighet for å stemme for et annet forslag som innebar en reform av dødsstraffen, men ikke avskaffelse.

Death Penalty Focus ledes av Matt Cherry som tidligere har vært sentral i den amerikanske og internasjonale humanistbevegelsen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus