Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF-medlem Kjetil Hope (til høyre) er klar til å bli omvendt. Fra torsdag 3.11. kan du følge prosessen på Omvendmeg.no.

HEF-medlem Kjetil Hope (til høyre) er klar til å bli omvendt. Fra torsdag 3.11. kan du følge prosessen på Omvendmeg.no.

Ateist-reality:

Kristne i kø for å omvende Kjetil Hope

Torsdag neste uke lanseres nettstedet Omvendmeg.no. Det blir en tv-serie der kristne skal forsøke å omvende ateist og HEF-medlem Kjetil Hope.

Publisert:

Fra torsdag og fram mot jul kan du følge kristnes forsøk på å omvende HEF-medlem Kjetil Hope på nettstedet Omvendmeg.no.

Det hele startet med et innlegg Kjetil Hope skrev på Vårt Lands debattnettsted Verdidebatt.no i juni.

Her skriver Hope at han ikke er "en av de mange sinte ateistene" og presiserer at han er villig til å skifte mening hvis han får høre argumenter som tyder på at kristendommen er sannheten.

– Da vil jeg ikke nøle med å skifte tro. Så utfordre meg, fortell meg hva jeg skal gjøre, skriver han til de mange kristne leserne på nettstedet.

Hope lover i innlegget at han skal lese minst en bok i måneden som blir foreslått av kristne, og at han gjerne vil møte minst en kristen pastor, prest eller teologiprofessor som er flink til å snakke for seg.

Har ikke blitt så veldig utfordret ennå

Hope fikk mange boktips og positive tilbakemeldinger på innlegget, og etterhvert tok også Vårt Land kontakt. De ville ta Hope på ordet, og la ham møte kristne som kunne prøve å omvende ham. Etterhvert vokste prosjektet og på torsdag neste uke lanseres det nye nettstedet Omvendmeg.no der alle fram mot jul kan følge de kristnes forsøk på å få Hope til å forstå at Jesus er sannheten.

– Så langt har vi spilt inn to episoder, av ti. Så det er et stykke igjen. Jeg skal møte en del folk, og så skjer det en del andre ting også. Så langt har jeg snakket med to personer, men jeg kan ikke røpe for mye, sier Kjetil Hope til Fritanke.no.

Han sier at han ikke har blitt så veldig utfordret på livssynet sitt ennå, men at man aldri kan være sikker.

– Så langt har det vært veldig interessant, men jeg er fortsatt en ikke-troende, sier han.

Richard Dawkins førte Hope over i ateismen

Kjetil Hope vokste opp i et kristent miljø, og var selv en troende fram til for drøyt ti år siden. Han har vært misjonærbarn i Bangladesh, gått på kristen ungdomsskole, kristen videregående skole og høgskole. Da han ble voksen, begynte imidlertid troen å rakne.

– Da jeg var rundt 22 år begynte jeg å tvile på min egen tro. Det var en langvarig prosess, men jeg endte til slutt opp som medlem i Human-Etisk Forbund, sier han til Fritanke.no

På Verdidebatt skriver Hope en personlig beretning om sin vei bort fra troen. Det var Richard Dawkins som tippet ham over kanten.

– Richard Dawkins har, uansett hvor mye jeg er uvillig til å innrømme det, vært en forfatter som kanskje har styrt livet mitt i nye retninger hele to ganger. Å lese Det Egoistiske Genet rev hele mitt sosialkonstruktivistiske verdensbilde i stykker, å lese The God Delusion gjorde et like stort inntrykk på meg, skriver han.

Han mener imidlertid at Dawkins er for aggressiv og arrogant, og prøver å finne en mellomposisjon.

– Så hvor er jeg i dag? spør Hope, og slår fast at han ikke tror, men at han fascineres av troen.

– Jeg liker å leke med den, kjenne på følelsen av å ha vært en troende. Jeg befinner meg i to rom. Ett rom er det sekulærhumanistiske, der hvor jeg er relativt sikker på troen min, hvor jeg stadig finner glede i å utforske nye sider ved det gudløse univers. Hvordan være moralske i en amoralsk verden? Hvordan finne glede i et kort liv? Hvordan bringe mening i sorg og tragedie, når vi vet at det ikke venter noe rettferdiggjøring i neste liv? Alt dette debatteres i rommet jeg befinner meg i nå, skriver han.

På den andre siden vandrer han innimellom inn i andre rom også, rom hvor det åndelige utforskes.

– Dette er rom hvor en kjenner et nærvær av noe, hva enn det er, en følelse av å være med i noe større, hva enn det er, skriver Hope.

Det er på denne bakgrunnen han nå utfordrer kristne om å omvende ham nok en gang.

De ansvarlige fra Vårt Land var utilgjengelige for kommentar da denne artikkelen ble skrevet, fredag 28.10

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.