Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kristne aviser promoterer "mirakuløse helbredelser"

Korsets Seier og Norge IDAG promoterer påstander om medisinske mirakler. Døvstumme snakker etter håndspåleggelse og Gud fikser ny kneskål. - Skammelig kristendomsvulgarisering, mener Levi Fragell.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2011 kl 16:05

De kristne avisene Korsets seier og Norge IDAG promoterer mirakelhelbredelse på redaksjonell plass, uten noen form for dokumentasjon. Pinsebevegelsens magasin Korsets Seier (KS) publiserte nylig artikkelen "Stille vekkelse på skole i Oslo", hvor det fortelles om "skolens mest beryktede elev" som ble invitert med til mattelærer Mimi Tran-Nha Nguyens menighet og ble frelst.

Ifølge magasinet var denne gutten blitt en versting etter en trafikkulykke, hvor han "hadde mistet kneskålen i det ene kneet", men "Gud ga ham en ny kneskål i det ødelagte kneet - mens hele menigheten ba for ham". Læreren forteller at hun deretter regelmessig benyttet storefri til å forkynne for elever, og ytterligere tjue elever ble kristne.

- Vi kaller dette vitnesbyrd

Redaktør i Korsets Seier, David André Østby, synes ikke det er problematisk å publisere udokumenterte historier om helbredelse.

- Vi er en kristen avis, og det er ikke uvanlig at vi skriver om slike hendelser. Vi kaller det vitnesbyrd, og dette er en historie gutten har fortalt. Det er ikke vår praksis å be om medisinsk dokumentasjon, men gutten er jo navngitt i artikkelen, så du kan sikkert kontakte ham direkte for nærmere opplysninger, sier Østby over telefon.

Norge IDAG melder om opptil flere mirakler, men disse skal ha foregått i Afrika. Under overskriften "Over 100 000 frelst på ett møte" beskriver redaktør Bjarne Ystebø et enormt vekkelsesmøte i Nigeria, i regi av evangelisten Reinnhard Bonnke.

Ystebø rapporterer om fem konkrete medisinske mirakler, blant annet en åtte år gammel, døvstum jente, som skal ha snakket for første gang. Redaktøren siterer Bonnkes opplevelser, slik evangelisten selv har beskrevet dem på sin nettside: "Jeg følte at jeg skulle gå ned og be for henne, så jeg gikk ned og la hendene på henne i Jesu navn. Samme kveld gikk hun på plattformen, fullstendig helbredet."

Norge IDAG redaktør og skribent Bjarne Ystebø er på reise i USA, men svarer på vår henvendelse på e-post. Fritanke.no spør om hva slags dokumentasjon han har for de påståtte miraklene, og hvilke kilder han har benyttet.

- Kilden er www.cfan.org, svarer redaktøren kort. Det vil si Reinhard Bonnkes egen nettside, Christ for all Nations.

Et livssyn basert på en bløff

- Dette er skammelig og en vulgarisering av det kristne livssyn, mener Levi Fragell, som selv har bakgrunn fra pinsebevegelsen. Som ung mann reiste han rundt som evangelist, noe han har beskrevet i memoarboken Vi som elsket Jesus.

- Det er ikke noe småtteri, å få en helt ny kneskål av Gud! Folk kan tro at dette er sant og tolke det som bevis for det guddommelige. Dermed dannes et livssyn på falsk grunnlag - på en bløff. Dette skjer i dag over hele verden, og vi er nødt til å reagere.

Fragell påpeker at ved å presentere udokumenterte, utrolige hendelser som disse som fakta, kan folk lures til å bekjenne seg til kristendommen.

- Det er en skam at publikasjoner som Korsets Seier og Norge IDAG omtaler "mirakler" redaksjonelt, som faktiske hendelser. Når ansvarlige menighetsledere omtaler slike helbredelser som reelle, blir "miraklene" brukt som bevis for gudstro. Men mirakler har aldri blitt verifisert, påpeker Fragell.

Sender ut barnemisjonærer

Reinhard Bonnke er ifølge Fragell den mest kjente evangelisten i dag, og hevder selv å ha frelst 55 millioner afrikanere i løpet av de siste ti årene.

- Han reklamerer blant annet for sin gudstro ved å hevde at folk har stått opp fra de døde i hans møter. Det går virkelig over alle grenser, sier Fragell, og påpeker at også den kristne avisen Vårt Land har kritisert utviklingen med spektakulær mirakel-forkynning innen karismatisk kristendom.

Neste sommer kommer Reinhart Bonnke til Oslo, i regi av Jesus Church. Slike karismatiske menigheter demonstrerer "mirakler" på scenen, blant annet det kjente trikset med å få ben til å "vokse ut". Tusener lar seg lure av falske helbredelser, forteller humanisten.

- NorMisjon og IMI arrangerer leire for tusener av barn og unge og utdanner gatehelbredere, i alderen ned til 13 år. Det har vært en klar strategi innen slike miljø å sikte seg inn mot de yngste, og de lokker med svømmebasseng, lekeplasser, konserter og tilgang til elektriske gitarer og slagverk.

Fragell har vært i kontakt med miljøet i forbindelse med verving av unge gatemisjonærer, og fått høre at den nedre aldersgrensen for å sendes ut i verden for å misjonere, er 16 år.

- Her må det norske samfunnet og kirken reagere mye sterkere, det er et åpenbart misbruk av unge mennesker! Dette er en forferdelig skummel utvikling, og situasjonen er langt verre enn de fleste er klar over, sier han.

Ikke godkjent av skole-ledelsen

Hvordan stilte skolen seg til forkynnelsen i skoletida? Fritanke.no tok en telefon til Jordal skole i Oslo, der fungerende rektor Audun Årdal ikke var klar over praksisen. Han ville undersøke saken og ringte oss opp igjen to timer senere. Han presiserte sin uttalelse i en e-post:

- Saken er nå oppklart, og stoppet. Møtene foregikk i storefri ved Baptistkirken rett over veien, på initiativ fra en av våre lærere. Hun beklager det som er skjedd og opphører praksisen med umiddelbar virkning. De har møttes seks-syv ganger, og takket være deres henvendelse, har praksisen opphørt. Det er ikke akseptabelt at dette har foregått i skole- og arbeidstid, skriver Årdal.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus