Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut-Arild Hareide sørget for at det går mer til religion og livssyn i 2017 enn regjeringen hadde sett for seg.
 Foto: Venstre/Jo Straube + KrF/Lillian og Lena

Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut-Arild Hareide sørget for at det går mer til religion og livssyn i 2017 enn regjeringen hadde sett for seg. Foto: Venstre/Jo Straube + KrF/Lillian og Lena

KrF og Venstre plusset på enda mer til religion og livssyn

Den norske kirke får 60 millioner ekstra, og da skal jo de andre også ha sitt.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2016 kl 14:29

Krf og Venstre har blitt enige med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Klimapolitikken får det meste av oppmerksomheten, men budsjettforliket innebærer også en solid økning til religion og livssyn.

Den norske kirke får 60 millioner ekstra, og de tilknyttede Sjømannskirkene får 2,5 millioner mer. I tillegg plusser staten på ni ekstra millioner til «kapasitetsøkning i familievernet på de kirkelige kontorene og flere barnesamtaler».

Til sammen gir det 71,5 ekstra millioner til kirkelige formål.

28 millioner mer til de andre, fire millioner mer til HEF

Budsjettforliket setter av i overkant av ti millioner ekstra til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke for å kompensere for ekstrabevilgningen.

Human-Etisk Forbunds andel av økningen er rundt 1,4 millioner.

Plusser vi på det kirken fikk i forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i oktober, betyr dette at Den norske kirke får en økning fra staten i 2017 på rundt 170 millioner.

Det gir tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke drøyt 28 millioner mer i kassa neste år. Human-Etisk Forbunds andel av dette er nesten fire millioner.

Prioriterer familievern i kirken

Budstjettforliket har en solid påplusning til familievern. 34 ekstra millioner skal brukes på dette i 2017, sammenlignet med budsjettforslaget fra oktober.

Ni millioner av disse kronene går til familievern i kirken, noe som om lag tilsvarer den andelen familievernkontorer i Norge som er kirkelige.

«Noe mindre enn vi ba om»

Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet, er fornøyd med påplusningen.

– Dette er svært viktig, fordi det trolig gjør det mulig å opprettholde de fleste prestestillingene og aktivitetsnivået forøvrig. Dette er noe mindre enn vi ba om, og vi er foreløpig ikke kjent med om vi har fått noen økning på egenkapitalen, sier Johnsen til Vårt Land.

Kirken var misfornøyd med at de bare fikk 100 millioner til en nyopprettet egenkapital i regjeringens opprinnelige forslag til statsbudsjett. Her er det ingen påplusninger i forliket.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.