Krfs Hans Fredrik Grøvan (innfelt) sier at staten ikke har noen sanksjonsmuligheter så lenge Stortinget kun ber om å en veileder. Foto: Krf

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2018 kl 14:29

Den 26. april skal Stortinget behandle et flertallsforslag fra Frp, Høyre, Krf og Venstre som ber regjeringen utarbeide «en nasjonal veileder for skolene om hvordan det best kan legges til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjeneste i forbindelse med julehøytiden».

Flertallsforslaget er resultatet av en prosess Krf satte igang i november. Da foreslo de at alle skoler skal takke ja og gi elevene et tilbud om skolegudstjeneste hvis den lokale kirken inviterer.

I forrige uke sa stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (Krf) til Fritanke.no at det framforhandlede vedtaksforslaget mellom de fire partiene måtte innebære at skolene ikke har noe annet valg enn å si ja når den lokale menigheten inviterer.

– Det er en klar konsekvens av vedtaksforslaget slik det står. Skolene kan ikke si nei til en invitasjon, uttalte Grøvan torsdag i forrige uke.

Venstres Tina Shagufta Munir Kornmo protesterte på tolkningen og slo fast at Venstre aldri ville ha gått med på noen tolkning som innebærer at skolene tvinges. Hun lovte å ta saken opp med Krf.

– Skolene kan velge å se bort fra veilederen

Resultatet av denne praten stod trolig å lese i et debattinnlegg i Vårt Land i går. Der skriver de fire samarbeidspartiene at de ønsker sende «et tydelig signal om at våre elever skal motta tilbud om å kunne delta på skolegudstjeneste i juletiden så langt det er praktisk mulig».

Samtidig presiserer de at når dette gjøres gjennom en veileder, finnes det ingen sanksjonsmuligheter. «Formelt sett kan dermed enkeltskoler velge å se bort fra denne veilederen», heter det i innlegget.

Vil ikke svare ja eller nei

Vi har i dag vært i kontakt med stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Krf. Han ønsker ikke å svare klart ja eller nei til om dette innebærer at skolene nå står fritt til å si ja eller nei til invitasjon fra den lokale kirken.

Han gjentar poenget om at det ikke finnes noen sanksjonsmuligheter overfor de skolene som velger å si nei til invitasjon.

– Vi legger derfor til grunn at våre skoleledere tar dette signalet og følger de nye retningslinjene slik man har tradisjon for i norsk skole, uten at vi har noen direkte sanksjonsmuligheter overfor de skolene som måtte velge å se bort fra denne veilederen, skriver Grøvan i en epost til Fritanke.no.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon