Krfs Hans Fredrik Grøvan (innfelt) sier at staten ikke har noen sanksjonsmuligheter så lenge Stortinget kun ber om å en veileder. FOTO: Krf

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2018 kl 14:29

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Innlegg i Vårt Land i går. Ligger ikke på nett.

Den 26. april skal Stortinget behandle et flertallsforslag fra Frp, Høyre, Krf og Venstre som ber regjeringen utarbeide «en nasjonal veileder for skolene om hvordan det best kan legges til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjeneste i forbindelse med julehøytiden».

Flertallsforslaget er resultatet av en prosess Krf satte igang i november. Da foreslo de at alle skoler skal takke ja og gi elevene et tilbud om skolegudstjeneste hvis den lokale kirken inviterer.

I forrige uke sa stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (Krf) til Fritanke.no at det framforhandlede vedtaksforslaget mellom de fire partiene måtte innebære at skolene ikke har noe annet valg enn å si ja når den lokale menigheten inviterer.

– Det er en klar konsekvens av vedtaksforslaget slik det står. Skolene kan ikke si nei til en invitasjon, uttalte Grøvan torsdag i forrige uke.

Venstres Tina Shagufta Munir Kornmo protesterte på tolkningen og slo fast at Venstre aldri ville ha gått med på noen tolkning som innebærer at skolene tvinges. Hun lovte å ta saken opp med Krf.

– Skolene kan velge å se bort fra veilederen

Resultatet av denne praten stod trolig å lese i et debattinnlegg i Vårt Land i går. Der skriver de fire samarbeidspartiene at de ønsker sende «et tydelig signal om at våre elever skal motta tilbud om å kunne delta på skolegudstjeneste i juletiden så langt det er praktisk mulig».

Samtidig presiserer de at når dette gjøres gjennom en veileder, finnes det ingen sanksjonsmuligheter. «Formelt sett kan dermed enkeltskoler velge å se bort fra denne veilederen», heter det i innlegget.

Vil ikke svare ja eller nei

Vi har i dag vært i kontakt med stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Krf. Han ønsker ikke å svare klart ja eller nei til om dette innebærer at skolene nå står fritt til å si ja eller nei til invitasjon fra den lokale kirken.

Han gjentar poenget om at det ikke finnes noen sanksjonsmuligheter overfor de skolene som velger å si nei til invitasjon.

– Vi legger derfor til grunn at våre skoleledere tar dette signalet og følger de nye retningslinjene slik man har tradisjon for i norsk skole, uten at vi har noen direkte sanksjonsmuligheter overfor de skolene som måtte velge å se bort fra denne veilederen, skriver Grøvan i en epost til Fritanke.no.

Siste nytt i Nyheter

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

 
Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse