Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ved Kråkstad skole i Ski kan elevene nå melde seg på julegudstjeneste og få fri. Ut over det har ikke skolen noen rolle i arrangementet.

Ved Kråkstad skole i Ski kan elevene nå melde seg på julegudstjeneste og få fri. Ut over det har ikke skolen noen rolle i arrangementet.

Ny ordning for julegudstjeneste ved Kråkstad skole:

Konflikt i fjor, stille i år

Kirken inviterer og tar fullt ansvar. Skolen lar de elevene som melder seg på få fri, men fortsetter ellers som vanlig. Den nye løsningen har satt seg.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2011 kl 13:42

Det er ikke bare når det gjelder 17. mai at Ski kommune har ryddet opp i forholdet mellom kirke og fellesskap i det siste. Også når det gjelder julegudstjenester later til det å ha løst seg.

I fjor ble det bråk da rektor ved Kråkstad skole i Ski, Marit Rismyhr, bestemte at skolen ikke lenger skulle arrangere julegudstjeneste. Foreldrene reagerte, og enden på det hele ble at skolen gir de elevene som ønsker det fri i skoletida til å gå på gudstjeneste. For de andre fortsetter undervisningen som vanlig. Det er kirken som inviterer og tar fullt ansvar for arrangementet. Elevene må melde seg aktivt på. Hvis de ikke gjør det, føres ugyldig fravær. Skolen arrangerer en felles, livssynsnøytral juleavslutning senere.

Rektor Marit Rismyhr sier til Fritanke.no at løsningen blir gjentatt i år, og at det nå er ro rundt dette.

– FAU har sluttet seg til dette. Løsningen er god, for da trenger ikke skolen ta noe ansvar for innholdet. Arrangementet er helt og holdent kirkens ansvar, og vi kan ha skole som vanlig for de som ikke melder seg på. Det er en ryddig ansvarsdeling, sier hun.

Kommunal veiledning til alle skoler

Hun forteller at denne ordningen har gått ut som en administrativ veiledning til alle skoler i Ski kommune, og at Kråkstad skole ganske enkelt forholder seg til denne veiledningen.

Muligheten til å invitere til juleavslutning i skoletida har gått ut til alle tros- og livssynsorganisasjoner i Ski, men det var bare Den norske kirke som benyttet seg av tilbudet.

Marit Rismyhr vedgår at det har vært en del omstillinger på denne fronten for Kråkstadsamfunnet i det siste, både når det gjelder gudstjeneste 17. mai og julegudstjeneste i skolens regi.

– Ja, det er gjort en del endringer, og det går heldigvis framover, sier hun.

Se meldingen om julegudstjenester fra Kråkstad skole til foreldrene.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus