Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kunnskapsministeren presenterer i dag det nye KRLE-faget.
 Foto: Scanpix/Microstock/Marte Garman

Kunnskapsministeren presenterer i dag det nye KRLE-faget. Foto: Scanpix/Microstock/Marte Garman

Klart at K'en kommer tilbake

K'en kommer tilbake i religionsfaget og «om lag halvparten» av faget være forbeholdt kristendom. Baklengs inn i framtida, mener Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2014 kl 11:05

KrF gir slipp på kravet om minst 55 prosent kristendom i det nye KRLE-faget. I stedet skal det brukes en formulering om at «om lag halvparten» av faget skal være kristendom, skriver Dagen.

Kristelig Folkeparti har valgt å gi slipp på dette siden de frykter en stoppeklokkediskusjon og i verste fall en ny rettsrunde om faget. KrF har i stedet fått gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE-undervisning, skriver Dagen.

Dette blir ikke et eget fag, men blir innlemmet med 15 studiepoeng faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL). Konsekvensen er at KRLE blir obligatorisk i lærerutdanningen. Dette oppleves som en stor seier for KrF, ifølge kilder.

Dialog

Det har i de siste månedene pågått en dialog mellom KrF og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om utformingen av KRLE-faget. Forslag til endringer i faget blir sendt ut på høring onsdag.

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre har regjeringen forpliktet seg til å sette K for kristendom inn i navnet på RLE-faget, til tross for protester både fra lærerutdanningene og Human-Etisk Forbund.

Beholder K-en

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og andre i partiet har signalisert at K-en ikke er viktig, men navneendringen har støtte hos kunnskapsministeren.

– K-en viser hva faget er. Det er et religionsfag, men er i dag et fag med litt større vekt på kristendom enn andre verdensreligioner. At man reflekterer det i navnet på faget, er uproblematisk, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i begynnelsen av oktober.

Onsdag har kunnskapsministeren innkalt til pressekonferanse for å presentere det nye grunnskolefaget.

Baklengs inn i framtida

– Dommen fra Strasbourg la stor vekt på pluralisme og objektivitet dersom det skal være et obligatorisk fag. Det forsvinner i stor grad nå, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, til NRK.

Hun mener formuleringen om at kristendommen skal utgjøre «omlag femti prosent» og gjeninnføringen av K'en i fagnavnet er et veldig tydelig signal om at kristendommen absolutt skal dominere.

– Det er så viktig at det må nevnes spesielt i motsetning til alle andre religioner og livssyn. 50 prosent av undervisningen er en stor del av et fag.

Se kunnskapsministeren presentere faget på pressekonferansen kl 10.

Fritanke.no kommer tilbake med mer.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus