Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Madalyn Murray O'Hair er en legende i den amerikanske ateistbevegelsen. Nå kan du se filmen om hennes liv.

Madalyn Murray O'Hair er en legende i den amerikanske ateistbevegelsen. Nå kan du se filmen om hennes liv.

Klar på Netflix nå: Filmen om USAs mest hatede ateist

Madalyn Murray O’Hair grunnla USAs mest kjente ateistorganisasjon. Nå kan du se filmen om det dramatiske livet hennes, og den tragiske slutten.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2017 kl 16:54

I 2001 ble tre maltrakterte lik gravd opp på en ranch i Texas. Det var Madalyn Murray O’Hair, sønnen hennes Jon Garth Murray og adoptivdatteren Robin Murray O'Hair. De hadde blitt torturert og drept av en tidligere ansatt i American Atheists, David Waters.

Det ble det tragiske endeliktet til den mest legendariske personligheten USAs sekulære bevegelse har fostret. Madalyn Murray O’Hair var ateist, aktivist og definitivt ikke redd for å provosere. Hun var høyrøstet, vulgær og morsom, og ble derfor en yndet gjest i tv-programmer og debatter.

Denne videoen har en del høydepunkt fra O'Hairs tv-opptredener og debatter fra 60-tallet og framover.

Ett eksempel på hennes kompromissløse holdning mot religion, er hennes reaksjon da sønnen William ble kristen i 1980.

«Vi kan godt kalle det en abort etter fødselen for meg som mor. Jeg avviser ham fullstendig og intenst fra nå av og for alltid. Han er hinsides menneskelig tilgivelse», skal hun ha uttalt.

Fikk gjennom forbud mot bønn i skoler over hele USA

I dag ble filmen om hennes liv lagt ut på Netflix.

Filmen handler om hvordan Madalyn Murray O’Hair grunnla USAs ledende ateistorganisasjon, American Atheists, og hvordan hun i 1963 fikk medhold i Høyesterett for at bønn i offentlige skoler er i strid med den amerikanske grunnloven, noe som førte til at alle offentlige skoler i USA måtte slutte med dette.

Det var definitivt denne dommen, og oppmerksomheten som fulgte, som førte til at hun ble kjent som «den mest hatede kvinnen i USA». Det var ikke bare gøy heller. Huset hennes ble angrepet og barna ble mobbet på skolen. Men O’Hair bare ropte enda høyere og ble enda mer kompromissløs. Hun utnyttet oppmerksomheten til fulle.

Sønnen William, som altså senere konverterte over til «fienden», var forøvrig den som stod i sentrum i rettssaken. Han ble senere en ledende baptistprest og kristenkonservativ lobbyist.

Peter Fonda i viktig birolle

Filmen «The Most Hated Woman in America» er produsert av Tommy O'Haver, og har Melissa Leo i hovedrollen som Madalyn Murray O'Hair.

Peter Fonda spiller også en viktig birolle som Reverend Bob Harrington, en predikant som blant annet ga ut en LP-plate med tittelen «10 Reasons Why Madalyn Murray O'Hair Must Be Stopped – and ten ways to stop her».

Filmen hadde premiere på filmfestivalen South by Southwest den 14. mars, og ble altså publisert på Netflix i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus