Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kulturdepartementet skriver at utmelding bare kan skje ved e-post dersom det vedlegges et scannet dokument som er datert og underskrevet.
 Foto: Scanpix/Microstock (M)

Kulturdepartementet skriver at utmelding bare kan skje ved e-post dersom det vedlegges et scannet dokument som er datert og underskrevet. Foto: Scanpix/Microstock (M)

Kirketorget i Oslo får ikke lenger godta epostutmelding

Klar beskjed fra Kulturdepartementet: Kirketorget i Oslo må endre praksis. Kan kun godta epost med skannet vedlegg ved utmelding av kirken. – Bakvendt, sier torgets leder.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2014 kl 16:34

I helgen ble nettsiden utmelding.no opprettet. Her kunne du fylle inn dine personopplysninger i et skjema som lover utmelding av Den norske kirke. Det utfylte skjemaet ble sendt via nettsiden på epost til Kirkerådet. Frem til søndag kveld gikk epostene også til Kirketorget i Oslo.

Fritanke.no avdekket ulik praksis i håndteringen av utmeldelse på epost. Kirkerådet godtok ikke epost, mens Kirketorget var mer liberale.

– Vi følger «personlig henvendelse» og at det skal skje skriftlig slik det står i loven. En epost som viser avsender som samsvarer med underskrift, og vi får fødselsnummer, det tenker vi er en personlig henvendelse, sa torgets leder, Britt Holmeide på mandag.

Må endre praksis

I dag har Kirketorget i Oslo fått beskjed om at de må endre praksis. I et brev fra Kulturdepartementet til Kirkerådet (se under) skriver departementet at utmelding bare kan skje på epost dersom et skannet utfylt utmeldingsskjema er vedlagt.

– På bakgrunn av epostene som kom for noen dager siden sendte Kirkerådet brev til departementet. Svaret på det kom i dag. Og da må vi gjøre det sånn som det står der, sier Holmeide.

– For oss blir ikke jobben noe vanskeligere som sådan. Vi vil antagelig fortsatt få en del henvendelser på epost. Og så må vi svare folk som skriver at de vil melde seg ut at de må fylle ut et skjema, som vi legger ved. Det vil bli en runde ekstra for en del.

Ville uansett ikke godtatt

Epostene som har kommet fra utmelding.no viser hun til at det er Kirkerådet som håndterer. Hva som gjøre med der, vet hun ikke. Kirketorget har heller ikke fått noen videresendt fra Kirkerådet.

Dere har altså ikke håndtert noen av epostene som ble sendt gjennom utmelding.no?

– Nei. Men de ville egentlig aldri ha vært greie. Epostene må være fra privateposten ville jeg tenkt. Men her har vi tydeligvis tolket dette annerledes enn departementet, og da må vi forholde oss til det.

Bakvendt

Holmelien understreker for øvrig at de ikke har, eller har hatt, myndighet til å melde ut for andre enn medlemmer som har vært tilknyttet Oslo.

Var du overrasket over beskjeden fra departementet?

– Det er litt vanskelig å svare på… Jeg synes det er litt bakvendt, jeg må jo innrømme det. Men jeg synes det er fornuftig at det ikke går an å melde seg ut via en sånn side som bare sender sånn link videre. Men det at man ikke kan sende fra egen privatepost, det synes jeg er litt rart.

Her er teksten i brevet fra Kulturdepartemenet:

"Vi viser til brev 29. september 2014 fra Kirkerådet.

I henhold til forskrift 4. januar 2006 nr. 6 om innmelding og utmelding av Den norske kirke skjer utmelding av Den norske kirke ved henvendelse til kirkebokføreren på bostedet eller til Kirkerådet (Den norske kirkes medlemsregister). Kirkerådet skal videresende henvendelsen til kirkebokføreren på bostedet. Den som melder seg ut av Den norske kirke, skal gi følgende opplysninger:

a) fullt navn,

b) bostedsadresse,

c) fødselsnummer (11 siffer),

d) navn og fødselsnummer på eventuelle barn under 15 år dersom utmeldingen får virkning for disse.

Dersom den som melder seg ut, ikke er registrert i Den norske kirkes medlemsregister, må vedkommende dokumentere medlemskapet med dåps- eller innmeldingsattest.

Utmeldingen skal være underskrevet og datert av den som melder seg ut. Det betyr at utmelding bare kan skje ved e-post dersom det vedlegges et scannet dokument som er datert og underskrevet."

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus