Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Biskop Tor B. Jørgensen var saksordfører for saken om "ekteskapsinngåelsen i et evangelisk-luthersk perspektiv". Flertallet mente at dette perspektivet fortsatt ikke har  plass for homofile.
 Foto: Kirken.no

Biskop Tor B. Jørgensen var saksordfører for saken om "ekteskapsinngåelsen i et evangelisk-luthersk perspektiv". Flertallet mente at dette perspektivet fortsatt ikke har plass for homofile. Foto: Kirken.no

Kirken holder fast på homo-nei

Det er høyt under taket i kirken, men så høyt er det ikke. Nok en gang har kirken sagt nei til å vie homofile. Styreleder i HEF rister på hodet.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2014 kl 16:23

Den norske kirke greide ikke å samle flertall for noen av forslagene rundt saken.

Et forslag om å innføre en vigselsliturgi for likekjønnede par ble forkastet. 51 stemte for mens 64 stemte mot. Kirkemøtet stemte også ned et mildere forslag; å gå inn for en egen forbønnsliturgi for likekjønnede par, slik at de kan få kirkens velsignelse etter å ha giftet seg borgerlig. Dette ble forkastet med omtrent samme stemmetall.

Også et forslag der det slås fast at «det finnes to teologisk forankrede syn på kirkelig vigsel av likekjønnede par» ble forkastet av det samme flertallet. Teologisk likestilt er det altså ikke.

Dermed må homofile fortsatt gå andre steder enn til Den norske kirke hvis de vil gifte seg. Statskirken mener fortsatt at ekteskapet skal være forbeholdt heterofile.

Vårt Land melder om at styrkeforholdet mellom fløyene i denne saken er omtrent uendret siden sist saken ble behandlet.

Kirken er fri til å diskriminere

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, synes ikke det er et spesielt overraskende resultat.

– Det er selvsagt skuffende. Jeg hadde håpet at vi hadde kommet lenger i det norske samfunnet i 2014, sier han.

Styrelederen understreker at dette verken er hans eller Human-Etisk Forbunds sak, og at kirken må få stå fritt til å diskriminere homofile hvis det er det de ønsker.

– Det er selvsagt deres sak. Jeg er imidlertid stolt over å lede et forbund som ser at kjærlighet mellom to med samme kjønn også er noe som er verdt å feire og få inn i juridisk forpliktende rammer, poengterer styrelederen.

Truer med utmelding

Flere har i dag uttrykt skuffelse over kirkens fortsatte nei til å vie homofile.

Tidligere stortingsrepresentant Håkon Haugli er sint. Han truer med utmelding.

– Tiden er moden for utmelding. Kan ikke tilhøre en organisasjon som jevnlig, ved håndsopprekking, sorterer i første– og annenrangs, skriver han på Twitter.

Les flere kritiske reaksjoner i Vårt Land.

Biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, står på den andre siden. Hun synes det er bra med et tydelig flertall mot homoekteskap.

– Denne avgjørelsen betyr at kirken ikke endrer sin forståelse av ekteskapet, som i kirkelig betydning er mellom en mann og en kvinne, sier hun til NRK.

På Twitter presiserer Den norske kirke at utfallet i saken ikke er kirkesplittende.

– Ekteskapssaken er ikke kirkesplittende. Forøvrig er det ikke fattet noe vedtak. Dagens ordning gjelder inntil videre, heter det fra statskirkens Twitter-konto.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus