Kristin Mile synes det er merkelig at det blir bråk med julemarkeringen på Nylund skole i Stavanger nok en gang. FOTO: Google street view

– Kan virke som om skolen drar det ut i det ekstreme for å provosere

– De detaljerte skjemaene om julesanger i Stavanger er definitivt ikke noe vi har bedt om, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.10.2017 kl 14:44

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Skjemaet som ble delt ut på Nylund skole, men deretter trukket tilbake etter at skolesjefen i Stavanger hadde hatt et møte med skolen.

Se bildet større

– Aktiv religiøs forkynnelse har ikke noe i skolen å gjøre, men det er ikke aktiv religiøs forkynnelse å synge «Et barn er født i Betlehem» eller «Glade jul» i en skolesetting, mener Kristin Mile. FOTO: Human-Etisk Forbund

Se bildet større

Human-Etisk Forbund har ingenting imot julefeiring, nisser, lys og Lucia. Bildet ble tatt til en artikkel hørsten 2015. Fra venstre: Tidligere seremonisjef Lene Mürer, generalsekretær Kristin Mile (som Lucia), styreleder Tom Hedalen og pressesjef Jens Brun-Pedersen. FOTO: Even Gran

I dag ble det nok en gang bråk om julemarkeringen ved Nylund skole i Stavanger. I fjor var det påstått sensur av julesanger og nynning, ikke synging, av Deilig er jorden som fikk blodet til å koke. I leserbrevspaltene og i sosiale medier fikk Human-Etisk Forbund mye av skylda.

I år hadde skolen sendt ut et skjema der foreldre bes om å si ja eller nei til at barnet deres kan være med og synge sanger som «På låven sitter nissen», «We Wish You a Merry Christmas», «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», «Pie Jesu» med flere.

Saken ble slått stort opp i dag morges, men lenger ut på dagen kom nyheten om at skolen trekker skjemaet likevel. Skolesjefen og rektor har etter et møte blitt enig om at foreldrene kan se bort fra det utsendte skjemaet fordi det ble for komplisert med avkryssing for enkeltsanger.

– Merkelig håndtering fra skolens side

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes likevel det er merkelig at et slikt skjema blir sendt ut i det hele tatt.

– Det underliggende budskapet her er at mange har problemer med julesangene. Det stemmer ikke. De aller fleste, også blant våre medlemmer, mener de tradisjonelle julesangene, om de nå har kristent innhold eller ikke, skal kunne synges på skolen før jul, sier hun.

– Er ikke Human-Etisk Forbund imot religiøs forkynnelse i skolen?

– Jo det er vi, men er det rimelig å karakterisere de vanlige julesangene som dette? En gudstjeneste er opplagt kristen forkynnelse. Derfor er vi imot at skolegudstjenester, samt forberedelse til slike gudstjenester, skal skje i skolens regi. Det å synge de vanlige julesangene er noe annet. Det er lang tradisjon for å synge disse sangene før jul. Ingen har protestert mot dette så vidt jeg vet. Da blir dette signalet veldig merkelig fra skolens side, sier hun.

– Er det noen som prøver å dra det ut i det ekstreme?

Mile understreker at tradisjonene rundt jul også er påvirket av kristendommen

– Det er opplagt at nesten tusen år med kristendom som dominerende religion i Norge har satt sine spor i felleskulturen. Det er meningsløst å prøve å renske ut alt dette. Vi har definitivt ingen noen ambisjoner om noe slikt. Jeg tror ikke det er så mange i Human-Etisk Forbund som unnlater å synge «Ja, vi elsker» bare fordi Gud nevnes i teksten, for eksempel. Aktiv religiøs forkynnelse har ikke noe i skolen å gjøre, men det er ikke aktiv religiøs forkynnelse å synge tradisjonelle julesanger som «Et barn er født i Betlehem» eller «Glade jul», understreker hun.

– Tror du dette påmeldingsskjemaet kan være en provokasjon fra skolen?

– Ja, det kan man jo nesten tro når det blir bråk om dette på den samme skolen nok en gang. Det kan virke som om noen prøver å dra dette ut i det ekstreme for å problematisere fritaksretten fra religiøs forkynnelse i skoletida, sier Mile.

Hun er helt enig med Venstre-politiker i Stavanger, Rune Askeland, som uttaler til VG at barn må kunne synge julesanger selv om det er et og annet ord med kristent- eller ikke-kristent innhold i dem.

Siste nytt i Nyheter

Anna Bergström er ny leder i svenske Humanisterna

I helgen ble Anna Bergström valgt til ny leder i Human-Etisk Forbunds svenske søsterorganisasjon, Humanisterna.

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

 
KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse