Kristin Mile synes det er merkelig at det blir bråk med julemarkeringen på Nylund skole i Stavanger nok en gang. FOTO: Google street view

– Kan virke som om skolen drar det ut i det ekstreme for å provosere

– De detaljerte skjemaene om julesanger i Stavanger er definitivt ikke noe vi har bedt om, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.10.2017 kl 14:44

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Skjemaet som ble delt ut på Nylund skole, men deretter trukket tilbake etter at skolesjefen i Stavanger hadde hatt et møte med skolen.

Se bildet større

– Aktiv religiøs forkynnelse har ikke noe i skolen å gjøre, men det er ikke aktiv religiøs forkynnelse å synge «Et barn er født i Betlehem» eller «Glade jul» i en skolesetting, mener Kristin Mile. FOTO: Human-Etisk Forbund

Se bildet større

Human-Etisk Forbund har ingenting imot julefeiring, nisser, lys og Lucia. Bildet ble tatt til en artikkel hørsten 2015. Fra venstre: Tidligere seremonisjef Lene Mürer, generalsekretær Kristin Mile (som Lucia), styreleder Tom Hedalen og pressesjef Jens Brun-Pedersen. FOTO: Even Gran

I dag ble det nok en gang bråk om julemarkeringen ved Nylund skole i Stavanger. I fjor var det påstått sensur av julesanger og nynning, ikke synging, av Deilig er jorden som fikk blodet til å koke. I leserbrevspaltene og i sosiale medier fikk Human-Etisk Forbund mye av skylda.

I år hadde skolen sendt ut et skjema der foreldre bes om å si ja eller nei til at barnet deres kan være med og synge sanger som «På låven sitter nissen», «We Wish You a Merry Christmas», «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», «Pie Jesu» med flere.

Saken ble slått stort opp i dag morges, men lenger ut på dagen kom nyheten om at skolen trekker skjemaet likevel. Skolesjefen og rektor har etter et møte blitt enig om at foreldrene kan se bort fra det utsendte skjemaet fordi det ble for komplisert med avkryssing for enkeltsanger.

– Merkelig håndtering fra skolens side

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes likevel det er merkelig at et slikt skjema blir sendt ut i det hele tatt.

– Det underliggende budskapet her er at mange har problemer med julesangene. Det stemmer ikke. De aller fleste, også blant våre medlemmer, mener de tradisjonelle julesangene, om de nå har kristent innhold eller ikke, skal kunne synges på skolen før jul, sier hun.

– Er ikke Human-Etisk Forbund imot religiøs forkynnelse i skolen?

– Jo det er vi, men er det rimelig å karakterisere de vanlige julesangene som dette? En gudstjeneste er opplagt kristen forkynnelse. Derfor er vi imot at skolegudstjenester, samt forberedelse til slike gudstjenester, skal skje i skolens regi. Det å synge de vanlige julesangene er noe annet. Det er lang tradisjon for å synge disse sangene før jul. Ingen har protestert mot dette så vidt jeg vet. Da blir dette signalet veldig merkelig fra skolens side, sier hun.

– Er det noen som prøver å dra det ut i det ekstreme?

Mile understreker at tradisjonene rundt jul også er påvirket av kristendommen

– Det er opplagt at nesten tusen år med kristendom som dominerende religion i Norge har satt sine spor i felleskulturen. Det er meningsløst å prøve å renske ut alt dette. Vi har definitivt ingen noen ambisjoner om noe slikt. Jeg tror ikke det er så mange i Human-Etisk Forbund som unnlater å synge «Ja, vi elsker» bare fordi Gud nevnes i teksten, for eksempel. Aktiv religiøs forkynnelse har ikke noe i skolen å gjøre, men det er ikke aktiv religiøs forkynnelse å synge tradisjonelle julesanger som «Et barn er født i Betlehem» eller «Glade jul», understreker hun.

– Tror du dette påmeldingsskjemaet kan være en provokasjon fra skolen?

– Ja, det kan man jo nesten tro når det blir bråk om dette på den samme skolen nok en gang. Det kan virke som om noen prøver å dra dette ut i det ekstreme for å problematisere fritaksretten fra religiøs forkynnelse i skoletida, sier Mile.

Hun er helt enig med Venstre-politiker i Stavanger, Rune Askeland, som uttaler til VG at barn må kunne synge julesanger selv om det er et og annet ord med kristent- eller ikke-kristent innhold i dem.

Siste nytt i Nyheter

Visjon Norge betaler for å være tilgjengelig på kabel-tv

Anders Torp mener kabel-tv-selskapene burde ha tatt et uoppfordret oppgjør med hva de tillater sendt.

Får napp med ny strategi for livssynsnøytrale seremonirom

– Fire kommuner er allerede i gang, er beskjeden fra fylkeskontoret.

Frp-politiker mener yoga truer den kristne kulturarven

– Yoga i kommunal regi kan være et brudd på Grunnloven, mener Oddvar Østreim i Froland Frp.

 
Ingen biskoper støtter KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler

Sju av tolv biskoper sier nei til KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler. Resten kommenterer ikke saken eller har en uavklart holdning. Ingen støtter KrF-forslaget.

Human-Etisk Forbund og radiokanalen P5 arrangerte direktesendt bryllup

Iselin og Kjetil giftet seg humanistisk i et direktesendt radioprogram i går. På selveste Valentindagen.

Norge mister sin eneste sykehushumanist

Cathrine Bang Hellum ble tilsatt som sykehushumanist i et vikariat i 2015. Til sommeren kommer den fast ansatte sykehuspresten tilbake.

ANNONSE
Annonse