Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skeptikerhelten James Randi kommer til Norge i mars.

Skeptikerhelten James Randi kommer til Norge i mars.

James Randi til Norge i mars

Human-Etisk Forbund har lykkes med å få den kjente illusjonisten og skeptikeren James Randi til Norge. I mars besøker han Oslo, Bergen og Trondheim.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2011 kl 10:52

Den kjente skeptikeren og illusjonisten, James Randi kommer til Norge i mars. I flere tiår har den kjente tryllekunstneren arbeidet for å avmystifisere overnaturlige evner, og er kanskje mest kjent for sin "krig" mot Uri Geller. Til Norge kommer han med en bekymringsmelding om en bølge av naivitet blant nordmenn.

18. mars ankommer amerikaneren James Randi, Norge. Han vil legge ut på en foredragsturne til Oslo, Trondheim og Bergen. Det er 14 år siden Randi gjestet Norge sist, og han mener at mye har blitt verre siden den gang.

- Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt invitert av Human- Etisk Forbund til å gjeste Norge, og se situasjonen med egne øyne. Jeg har hørt fra flere mennesker som er bekymret over hva som skjer i Norge og resten av Skandinavia. Det var en gang jeg trodde at Norge var et av de mer rasjonelle landene når det kom til å tro på overnaturlige evner og annet lurendreieri. Det ser derimot ut som om det er noen mennesker som er bestemte på å ta landet tilbake til middelalderen. La oss motstå den revisjonen, sier James Randi, ifølge en pressemelding fra HEF.

Invitert i forbindelse med aksjon

James Randi er invitert er av Human-Etisk Forbund i forbindelse med aksjonen "Ingen liker å bli lurt" som forbundet lanserer i mars.

Aksjonsansvarlig Even Gran i Human-Etisk Forbund sier ifølge pressemeldingen at samfunnet beveger seg i en retning der flere blir lurt og utnyttet, spesielt når de er i en sårbar situasjon. Da synes HEF det er en grunn til å si fra.

- James Randi har viet sitt liv til å avsløre lurendreiere som utnytter vår tendens til å tro ukritisk på det vi blir fortalt. Vi er sikre på at han kan gi oss nordmenn noe kloke "oppvekkere" under sitt besøk, sier Gran.

Dusør på én million dollar

I 1996 startet James Randi The James Randi Educational Foundation. De har lenge utlovet én million dollar til den personen som kan bevise, under kontrollerte forhold, at de besitter paranormale eller "overnaturlige" evner. Fremdeles er det ingen som har greid å innkassere dusøren, og det er over 1000 som har prøvd seg.

Organisasjonen arrangerer også en rekke foredrag verden over, som for eksempel Amaz!ing meetings og den årlige prisutdelingen The Pigasus Award, som kårer de verste lurendreierne det siste året.

Oslo, Trondheim og Bergen

James Randi vil holde et foredrag i Oslo 18. mars, før turen går til Trondheim og Studentersamfundet mandag 21. mars og Auditorium Egget på Studentsenteret i Bergen den 22. mars.

I foredragene vil han demonstrere og avsløre en rekke knep som går igjen blant de som hevder de har overnaturlige evner, samt dele sine tanker om situasjonen i Norge og bekymringen for at det er mange som lar seg lure.

Les mer om James Randi på Wikipedia

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.