Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I programmet Thought for the day, er det bare religiøse som slipper til, har BBC bestemt.

I programmet Thought for the day, er det bare religiøse som slipper til, har BBC bestemt.

Ingen adgang for ateister

Britiske ateister og humanister vil gjerne dele sine tanker under vignetten "Thought for the day" på BBC, men statskanalen sier nei. Vignetten er forbeholdt religiøse.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2009 kl 12:05

I lang tid har britiske humanister og ateister kjempet for å få lov til å dele sitt livssyn under vignetten "Thought for the day" på BBC Radio4.

De mener at BBC som allmenkringkaster er forpliktet til å være balansert og upartisk, og at de derfor ikke kan drive ensidig religiøs forkynnelse slik de pr. i dag gjør i "Thought for the day".

BBC har lenge vært usikker på hvordan de skal forholde seg til de mange kravene om å åpne opp programposten, men nå har de bestemt seg. Svaret er nei. Programmet skal forbeholdes personer med et religiøst livssyn, ifølge statskanalen.

- Vi har tenkt nøye gjennom saken og funnet ut at dagens ordning ikke bryter med BBCs retningslinjer om at man skal være upartisk, sier Richard Tait, formann i BBCs komité for redaksjonelle standarder, ifølge BBC.

Komiteen mener at kravet om at BBC skal reflektere livssynsmangfoldet ikke tvinger dem til å inkludere ikke-religiøse bidrag under "Thought for the day". De konstaterer at programposten er allment anerkjent som et religiøst program, og at ikke-religiøse slipper til i mange andre sammenhenger. Les hele begrunnelsen her.

Overkjøring fra BBC

The National Secular Society og British Humanist Association er sterkt kritisk og skuffet over avgjørelsen.

- Hver eneste utgave av Thought for the day er en irettesettelse overfor mennesker som ikke har et religiøst livssyn. BBC forteller dem at deres "tanker" ikke er verdt å høre og at et religiøst livssyn fortjener en spesiell status som ikke kan utfordres, sier Terry Sanderson, president i the National Secular Society.

British Humanist Association, Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, mener at BBCs praksis er en "pågående urett".

- Her kaster BBC bort en mulighet til å rette opp den feilen det er at ikke-religiøse nektes adgang i programmet. Vi kan ikke se noen grunner til at humanister skal hindres fra å dele sine tanker og livssyn på denne måten, sier informasjonssjef Andrew Copson fra British Humanist Association.

Håp om endring

Selv om BBC har sagt klart nei i denne runden, siterer National Secular Society uttalelser fra BBCs Mark Damazer som de mener tyder på at statskanalen er i ferd med å endre syn i saken.

- Dette har på ingen måte vært noe enkelt spørsmål for BBC. Jeg tror ikke verden ville gå under hvis vi åpnet for ikke-religiøse bidrag i Thought for the day, og det er ikke sikkert at programmet vil forbli religiøst for all framtid. Men pr. i dag har vi konkludert med at religiøs tro fungerer godt som fellesnevner for programet, sier Damazer til BBC Radio4.