Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Satya Sai Baba døde i påsken, 85 år gammel.

Satya Sai Baba døde i påsken, 85 år gammel.

Døde elleve år for tidlig:

Indisk sannsiger bommet på egen død

Satya Sai Baba spådde at han ville bli 96 år. I påsken døde han, 85 år gammel. – I Sai Babas tilfelle er det grunn til å bryte regelen om bare å si gode ting om de døde, mener indisk rasjonalist.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2011 kl 11:42

Den indiske guruen og sannsigeren Satya Sai Baba døde den 24. april, elleve år før han selv hadde forutsett at det ville skje.

– La oss håpe at hans egen død blir en vekker for hans følgere, som hele tiden klamret seg til håpet om at Satya Sai Baba ville få rett i sin spådom om at han ville leve til han ble 96, skriver Sanal Edamaruku i en pressemelding. Han er leder av Indian Rationalist Association & Rationalist International.

Edamaruku mener Sai Baba har gjort så mye skade, at det er god grunn til å bryte regelen om at man ikke skal kritisere de døde.

– I en periode da rasjonalisme og vitenskapelig tankegang var i ferd med å spre seg over hele India, med påfølgende vekst i økonomi og generell velstand, startet Sai Baba en ”mot-revolusjon” av overtro og irrasjonalitet, støttet av uansvarlige politikere og andre personer som burde ha visst bedre. Dette er kanskje hans største synd, skriver Edamaruku.

Grundig avslørt

På nettsidene sine, har Indian Rationalist Association publisert en rekke videoer som avslører at Satya Sai Baba bruker enkle trylletriks for å forføre sine tilhengere. Sanal Edamaruku er oppgitt over at disse avsløringene ikke har ført til at Sai Baba ble avslørt som en bedrager.

– Som sønn av en landsby-heksedoktor plukket han selvsagt opp noen triks og knep. Men det som er tragisk er at han ikke bare greide å lure noen få landsbybeboere med sine knep. Indias elite gikk også på det, inkludert ministre, presidenter, dommere, filmstjerner og industriledere, skriver Edamaruku.

Han forteller også at han gjentatte ganger har forsøkt å anmelde Sai Baba for veldokumenterte anklager, men at sakene ikke har blitt etterforsket.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.