Ikke sikkert ateisme var motiv

Politiet i Chapel Hill slår fast at det først og fremst var en konflikt om parkering i nabolaget som var årsak til drapene.

Ikke sikkert ateisme var motiv

En krangel om parkering lå bak drapet på tre muslimer tirsdag, melder politiet i Chapel Hill, USA. Gjerningsmannen, Craig Stephen Hicks, er ateist, men det er uklart om det har hatt noe med saken å gjøre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2015 kl 18:23

Politiet i Chapel Hill undersøker fortsatt om drapene på de tre muslimene Shaddy Barakat, Yusor Mohammad, og Razan Mohammad Abu-Salha kan karakteriseres som hatkriminalitet. De drepte var alle i tjueårene.

Gjerningsmannen, Craig Stephen Hicks (46), er ateist og har beskrevet seg selv som anti-teist, men politiet ber folk være forsiktige med å konkludere med at det var Hicks' ateisme som motiverte ham til å drepe de tre muslimene. Sosiale medier har i løpet av onsdag vært fulle av påstander om at Hicks' angivelige hat mot religion skal ha vært motivet.

– Vår foreløpige etterforskning antyder at drapene er motivert av en pågående nabokonflikt om parkering. Hicks samarbeider nå med våre etterforskere, og mer informasjon vil bli frigitt senere, meldte politiet på onsdag.

Politiet undersøker om Hicks' ateisme og åpne religionskritikk på nettet kan ha hatt noe med saken å gjøre. De to drepte muslimske kvinnene brukte begge hijab til daglig.

– Vi forstår bekymringen for at drapene kan være hatmotivert, og vi undersøker nøye alle spor for å finne ut om det stemmer, heter det i pressemeldingen fra politiet.

Kjøpte pistol

Øverst på Facebook-siden til Craig Stephen Hicks finner vi en tekst som sier følgende:

«Selvsagt vil jeg at religion skal forsvinne. Jeg nekter deg ikke retten til å tro hva du vil, men jeg har retten til å påpeke at det er ignorant og farlig, for så lenge din grunnløse overtro fortsetter å drepe folk (så er) Antiteisme: Samvittighetsbegrunnet motstand mot religion.»

Men nå har han altså drept noen selv.

På Facebook-siden hans finner vi imidlertid lite som støtter opp under bildet av en hatefull drapsmann. Her er det postinger som støtter humanisme og at alle skal inkluderes. Hicks protesterer mot republikanerne i USA som han mener fremmer frykt, hat og aggresjon. Han støtter kvinners rett til selvbestemt abort og homofiles rettigheter. Det er støtte til vitenskap, kritisk tenkning og velkjent kritikk av religion.

Unntaket er en post der Hicks forteller at han har kjøpt seg en pistol. Men det står ingenting om hvorfor han har kjøpt den, eller hva han har tenkt å bruke den til.

Ellers er det ingen av postingene som skiller seg nevneverdig fra ting enhver ikke-religiøs humanist kunne ha delt uten problemer. Ikke på noe punkt oppfordrer Hicks til vold eller drap. Det er mer aggresjon i et normalt kommentarfelt i norske aviser, spesielt mot muslimer. Hicks virker ikke spesielt opptatt av islam i det hele tatt.

Dawkins og Silverman fordømmer drapene

Ateister går nå hardt ut og fordømmer de tragiske drapene på de tre muslimene.

– Hvordan kan en anstendig person IKKE fordømme de bestialske mordene på tre unge amerikanske muslimer i Chapel Hill, skriver Richard Dawkins på Twitter, onsdag.

American Atheists fordømmer også drapene på det sterkeste.

– Ingen skal bli utsatt for vold på grunn av sin tro. Enhver som angriper en person på grunn av vedkommendes religiøse tro, eller mangel på sådan, angriper selve fundamentet for frihet. Vi må arbeide for å forstå hverandre, og anerkjenne at ulikheter er en viktig del av vår felles menneskelighet, sier president i American Atheists, David Silverman i en pressemelding.

Må kirker stå til ansvar når kristne dreper?

Freedom From Religion Foundation (FFRF), en av organisasjonene Hicks har blitt assosiert med, understreker at han ikke er medlem hos dem, og aldri har henvendt seg for å få informasjon. De har imidlertid ingen kontroll med hvem trykker "liker" Facebook-siden deres, skriver de.

Som alle andre beklager FFRF drapene på det sterkeste, og kondolerer til de etterlatte.

De reagerer ellers på en voldsomt mediepåtrykk etter drapene. Mange medier har satt Hicks' ateisme i forbindlese med drapene, og har bedt om en kommentar.

FFRF synes det er urimelig at de som en ateistisk organisasjon forventes å stå til ansvar for bestialske drap av denne typen.

– Når en rabiat far dreper barna sine for å "sende dem til himmelen", så ringer ikke mediene til den kristne trossamfunn og ber dem kommentere religionens rolle i drapene. Tvert imot, så mente pave Francis at de som ble drept på grunn av islamistisk terrorisme i Paris, døde på grunn av at "noen gjorde narr av andres tro", slår Freedom From Religion Foundation fast.

Oppdatert:

Bloggeren Hemant Mehta synes det er merkelig at gjerningsmannens syn på religion skal gjøres så stort nummer ut av i denne saken, når mediene ikke gjør noe nummer ut av gjerningsmannens livssyn i dekningen av andre parkeringsrelaterte drap.

Andre uttalelser fra aktører i den amerikanske humanist/ateistbevegelsen:

Se bildet større

Drapsmannen Craig Stephen Hicks markerer seg med ganske liberale synspunkter på Facebook.

Se bildet større

Religionskritikken er av samme type som deles av mange andre. Hicks synes ikke spesielt opptatt av islam.

Se bildet større

En av postene på Facebook-sida er urovekkende. Han har kjøpt seg ny pistol.

Se bildet større

Øverst på Facebook-sida markerer drapsmannen seg som anti-teist, som også er for religionsfrihet. Det presiseres at anti-teisme er er samvittighetshandling ettersom grunnløs overtro dreper folk, slik Craig Hicks, som nå selv har blitt drapsmann, ser det.

Siste nytt i Nyheter

Ny rekord for Humanistisk konfirmasjon

Har økt 3,6 prosent siden i fjor. Nå velger 17,4 prosent av kullet humanistisk. Det er Nord-Trøndelag som øker mest.

Kvinne i nikab skal jobbe med kommunikasjon i Islamsk Råd

Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt Leyla Hasic som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab for å drive kommunikasjonsarbeid og være brobygger til storsamfunnet. Kulturministeren er kritisk.

Humanistforbundet åpner for religion – vil ha prester og imamer i styret

- Vi ønsker velkommen til alle, uansett religiøs bakgrunn, sier styreleder Christian Torp til Vårt Land.

 
Klar på Netflix nå: Filmen om USAs mest hatede ateist
Lang utdannelse fører til mindre klimafornekting, unntatt for en gruppe
Hvilken kommune har høyest andel HEF-medlemmer? Sjekk din kommune

En av dem scorer vesentlig høyere enn de andre, og det er kanskje ikke den du tror.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!