Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hvis du vil være med og feire 17. mai i Kråkstad, må du pent forholde til at medlemmene i Den norske kirke ønsker å delta på gudstjeneste midt i arrangementet.

Hvis du vil være med og feire 17. mai i Kråkstad, må du pent forholde til at medlemmene i Den norske kirke ønsker å delta på gudstjeneste midt i arrangementet.

Fellesgudstjeneste midt i 17. mai-toget:

Ikke-kristne venter utenfor

17. mai-opplegget ved Kråkstad skole i Ski fortsetter som før. Halvveis i 17. mai-toget er det fellesgudstjeneste. De som ikke vil inn, må vente utenfor.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2011 kl 10:15

Fjorårets disputt rundt 17. mai-arrangementet på Kråkstad skole i Ski har ikke ført fram. Også i år har 17. mai-komiteen ved skolen bestemt at barnetoget skal stoppe midtveis og overvære en halvtimes fellesgudstjeneste i Kråkstad kirke. Deretter fortsetter prosesjonen til samfunnshuset.

Ikke overraskende protesterer Human-Etisk Forbund på opplegget, slik de også gjorde i fjor. Leder i Ski lokallag, Ingeborg Flatebø, sier til Fritanke.no at de egentlig trodde dette var i orden nå.

– I fjor stilte vi spørsmål til ordføreren i et kommunestyremøte om hva han hadde tenkt å gjøre med dette. Vi oppfattet det slik at han var enig med oss, og at han skulle sende et brev til skolene om at den felles 17. mai-feiringen i kommunen må være livssynsnøytral, og at gudstjenester og andakter ikke kan arrangeres midt i den felles feiringa. Dette brevet har vi dessverre ikke sett noe til, sier hun.

Ordføreren enig med HEF

Ordfører i Ski, Georg Stub (H), sier til Fritanke.no at han er enig med Human-Etisk Forbund, men at han dessverre ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor 17.mai-komiteene.

– Jeg har kontaktet dem, og bedt dem legge gudstjenestene utenfor selve 17. mai-toget, men det har de ikke tatt hensyn til. Det er synd, men jeg kan ikke tvinge dem, sier han.

Ordføreren synes det er feil å organisere gudstjenesten slik at den i realiteten ikke blir valgfri for elevene.

– Det er ingen som tvinges inn i kirken, men barn vil i realiteten oppfatte gudstjenesten som en del av den fast organiserte, felles 17. maifeiringen, og bli med inn. Da har man valgt en organisering som er problematisk med hensyn til valgfriheten. Da kreves det at de foresatte på forhånd blir enig med eleven om at man ikke skal bli med inn, og det er alt for høy terskel, sier Stub.

Han legger til at det er mye historie og tradisjon i området som det er viktig å knytte bånd til, men mener at denne koblingen blir like fin om man legger gudstjenesten utenfor barnetoget på 17. mai.

– HEF kan arrangere et eget opplegg

Årsaken til Human-Etisk Forbunds spørsmål, og ordførerens holdning, er blant annet en formulering i Skis kommuneplan der det heter at: ”Det skal arbeides for at Skis innbyggere, uavhengig av tro, livssyn eller kulturell bakgrunn, skal føle seg som en del av sitt lokalsamfunn”.

Ingeborg Flatebø fra Human-Etisk Forbund synes den felles 17.-maikomiteen i kommunen burde ta denne formuleringen på alvor, gripe inn overfor den lokale 17.-maikomiteen på Kråkstad skole og be dem legge gudstjenesten til et annet tidspunkt. Men det ønsker ikke kommunens 17.-maisjef Aksel G. Roksti. På spørsmål fra Østlandets blad om hva han synes om at flere barn har blitt stående utenfor kirken i Kråkstad og vente i en halvtime tidligere år, svarer han som følger:

– Det har jeg egentlig ikke noe synspunkt på, men der er det jo opplagt en flott mulighet for HEF til å finne på et eget opplegg, sier Roksti.

Ingeborg Flatebø rister på hodet over 17.-maisjefens svar.

– Dette blir jo bare tull. Poenget vårt er at 17. maifeiringen skal være felles og samlende. Hvis vi begynner med egne ”HEF-arrangement” midt i toget, så legger vi jo opp til det samme splittende opplegget som kirkegjengerne, sier hun.

Håp om å få en slutt på det

Flatebø håper 2011 kan bli det siste året med gudstjeneste midt i 17. maitoget. Kommunalsjef for oppvekst i Ski kommune, Kjell Arne Ekeberg, sendte nemlig i slutten av mars ut et forslag til løsningbråket rundt julegudstjeneste på Kråkstad skole i fjor. I forslaget heter det blant annet at skolene bare skal kunne sette av tid til én skolegudstjeneste i året.

Flatebø mener at hvis det blir enighet rundt dette forslaget, vil man fylle opp gudstjenestekvoten med julegudstjenesten. Da kan man ikke arrangere gudstjeneste for skolebarna på 17. mai i tillegg.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.