Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Denne gangen skal Folkeopplysningen utforske påstander og oppfatninger på helseområdet med utgangspunkt i dagliglivets utfordringer. Serien sendes i løpet av inneværende år.

Denne gangen skal Folkeopplysningen utforske påstander og oppfatninger på helseområdet med utgangspunkt i dagliglivets utfordringer. Serien sendes i løpet av inneværende år.

Folkeopplysningen, sesong 2:

Ikke bare om alternativbransjen denne gangen

Sesong 2 av Folkeopplysningen går bredere ut. Programmet skal utforske påstander, myter og vedtatte sannheter om helsa vår. Serien sendes i løpet av 2014, melder NRK.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2014 kl 15:28

Første sesong av Folkeopplysningen tok for seg ulike deler av alternativbransjen. Det var egne programmer om homøopati, akupunktur og healing med mer.

I går ble det kjent at NRK jobber med en ny sesong av seersuksessen. Prosjektredaktør Unni Ødegård forteller til Fritanke.no at programmet går bredere ut denne gangen.

– Forrige gang tok vi bare for oss alternativbevegelsen. Denne gangen er det helsespørsmål i bred forstand som er tema. Fellesnevneren er fortsatt kritisk, vitenskapelig undersøkelse, men i denne sesongen handler det ikke bare om påstander. Det handler også om vedtatte sannheter om helse – ting alle går rundt og tror, men som kanskje ikke er sant, sier Ødegård.

Tar utgangspunkt i hverdagen

Hun vil ikke røpe detaljer om hva programmene skal handle om, men nevner kosthold og mediespredte helsemyter som eksempler.

Den nye sesongen ikke vil ta utgangspunkt i ulike tema, som den første gjorde. Episodene vil i større grad bygges rundt problemstillinger vi alle møter i hverdagen, og utforsker løsninger på disse.

– Et viktig mål for serien er å balansere det ensidige bildet mange har av hva god og dårlig helse er, sier hun.

Ødegård forteller at produksjonsteamet i Teddy TV nå midt i arbeidet med serien. Det er ikke bestemt akkurat når den vil sendes, men hun lover at det vil bli en gang i løpet av 2014.

Påvirkes ikke av boikott

Den 13. mars meldte Stavanger Aftenblad at Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon har anbefalt sine medlemmer å boikotte serien.

Prosjektredaktør Ødegård forsikrer at boikottaksjoner av denne typen ikke påvirker innholdet.

– Ettersom den første serien møtte en del kritikk, er det naturlig at vi møter en del mer motstand nå i sesong 2 enn i første runde. Folk kjenner til serien. Vi lever fint med det, men jeg synes det er synd at folk og organisasjoner ikke oppfordrer til åpenhet, uansett om de er alternative eller ikke, sier hun.

Ødegård avviser at boikottaksjoner av denne typen påvirker produksjonen. Hun er heller ikke skuffet over motstanden.

– Nei, det vil jeg ikke si. Serien blir slik vi i redaksjonen har ønsket at den skal bli. Dette skaper ingen problemer. Men generelt sett er det jo synd med folk som motsetter seg åpenhet, sier hun.

– Har dere justert kursen som følge av klagene til PFU og Kringkastingsrådet i forrige runde?

– Vi har selvsagt tatt med oss innspillene, men jeg kan ikke nevne noe konkret vi har tatt til følge. Nå ble jo ingen av disse klagene tatt til følge heller. Den bredere innfallsvinkelen vi har valgt denne gangen er en rent redaksjonell vurdering, og ikke et resultat av kritikk. Vi ønsket ikke å lage de samme programmene en gang til, sier hun.

Ødegård presiserer at Folkeopplysningen lages for publikum, og ikke for noen bransje eller bevegelse.

– Hensikten er å få fram ting som er viktig for publikum, slik navnet på serien også sier. Publikum var godt fornøyd med første sesong. Serien var en suksess. Det er derfor vi ønsker å videreføre den, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus