Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Irans president Mahmoud Ahmadinejad (bildet) fikk slippe til nærmest uimotsagt på FNs internasjonale konferanse mot rasisme, på grunn av de vestlige landenes biokottlinje, konstaterer Roy Brown fra IHEU.

- Irans president Mahmoud Ahmadinejad (bildet) fikk slippe til nærmest uimotsagt på FNs internasjonale konferanse mot rasisme, på grunn av de vestlige landenes biokottlinje, konstaterer Roy Brown fra IHEU.

IHEU hardt ut mot Durban-boikotten

IHEUs Roy Brown går hardt ut mot de nasjonene som boikottet Durban II-konferansen i april.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2009 kl 12:18

- Til tross for at det nye utkastet til sluttdokument var kjemisk renset for angrep på ytringsfriheten og Israel-kritikk, fikk den høyreekstreme sionistbevegelsen i USA og Israel gjennomslag for boikott. Hadde det ikke vært for Norges glitrende motsvar, ville ekstremistene ha dominert denne konferansen fullstendig, skriver Roy Brown i en kommentar på IHEUs nettsider.

Han angriper boikott-forkjempernes argument om at det nye sluttdokumentet viser til sluttdokumentet fra den forrige Durban-konferansen mot rasisme i 2001, som angivelig skal ha sammenlignet sionisme med rasisme.

- Alle kan se at det er feil. Sluttdokumentet fra 2001 ble til slutt helt greit. Kritikerne har på uredelig vis prøvd å innbille verden noe annet. Det har vært en løgnaktig kampanje, mener Brown.

Les mer om Durban II-boikotten i denne Fritanke.no-saken

Skryter av Gahr-Støre

Han er enig i at det opprinnelige utkastet til sluttdokument nå i 2009 ikke holdt mål, men når angrepene på ytringsfriheten og det ensidige Israel-kritikken var fjernet, mener han at det er svært skummelt å fortsette boikotten.

- Når USA, Tyskland og mange andre vestlige stater valgte å boikotte, var dette en stor seier for den ytterliggående høyresida og anti-FN lobbyen. Det førte nesten til at konferansen ble lagt rett i fanget på den iranske presidenten, de muslimske landene i OIC, og deres allierte, skriver han.

Brown synes det er lett å havne i dårlig selskap når man skal kritisere framferden til de muslimske landene i FNs menneskerettighetsråd, som han selv har gjort ved flere anledninger.

- For de av oss som forsvarer Israels rett til å eksistere, og som beklager at Israel alltid blir plukket ut og førdømt i FNs menneskerettighetsråd, er det direkte pinlig å bli assosiert med slike "allierte" langt ute på høyresida, skriver han.

Brown understreker at om det ikke hadde vært for at Norge, som eneste vestlige nasjon, sendte noen på ministernivå, nemlig utenriksminister Jonas Gahr-Støre, så ville den iranske presidenten Ahmadinejad ha kunnet holde den hatske talen sin uimotsagt.

- Spådommene fra den ytterliggående høyresida og anti-FN lobbyen om at denne konferansen ville bli en anti-Israel hat-fest, ville da ha blitt et selvoppfyllende profeti, konstaterer Brown.

Vesten har betalt en høy pris

Selv om Brown synes sluttdokumentet fra konferansen ble helt greit etter at angrepene på ytringsfriheten og den ensidige kritikken mot Israel ble fjernet, konstaterer han at de vestlige landene har betalt en høy pris for dette.

- Sluttdokumentet tok ikke opp diskriminering, forfølgelse og vold mot kvinner, ateister, frafalne, fritenkere og homofile i den islamske verden. Dokumenetet nevnte heller ikke slaveri i Afrika eller situasjonen til de kasteløse i India, konstaterer Brown.

Les hele kommentaren her

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook