Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn og kommunikasjonsrådgiver Andreas C. Halse i Human-Etisk Forbund viser fram plakaten som illustrerer gjennombrudd for menneskerettigheter, toleranse og likeverd i Norge. – DU kan gjøre en forskjell, sier de to.
 Foto: Even Gran

Kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn og kommunikasjonsrådgiver Andreas C. Halse i Human-Etisk Forbund viser fram plakaten som illustrerer gjennombrudd for menneskerettigheter, toleranse og likeverd i Norge. – DU kan gjøre en forskjell, sier de to. Foto: Even Gran

I dag starter Humanistisk uke:

– Hvis du tror samfunnet fikser seg selv, tar du feil

– Dagens toleranse for mangfold har kommet fordi organisasjoner og folk har engasjert seg, sier Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund. I dag lanserer forbundet film og Humanistisk uke over hele landet.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2015 kl 15:25

Human-Etisk Forbunds kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn viser oss plakaten som skal brukes over hele landet i den kommende uken.

– På tidsaksen ser vi når viktige gjennombrudd for menneskerettigheter, likeverd og toleranse har kommet i Norge. Vi starter med at kvinner fikk stemmerett i 1913, og så slutter det blant annet med at kjønnsnøytral ekteskapslov ble innført i 2008, forteller hun.

Andre ting i den positive utviklingen har vært grunnlovsfesting av religionsfrihet i 1964, avkriminalisering av homofili i 1972 og at utviklingshemmede fikk like rettigheter i 1991.

– Poenget vårt er at disse endringene ikke har kommet av seg selv. De har kommet fordi organisasjoner og enkeltpersoner har engasjert seg, ofte med høye personlige omkostninger, sier Bryn.

Vi har alle ansvar for kursen

Hun vil bevisstgjøre folk på at hver enkelt av oss har et ansvar for hvilken retning samfunnsutviklingen skal gå. Det er ikke noen selvfølge at det vil fortsette i riktig retning.

– Vi må ta ansvar. Det er det vi ønsker å si. Ting skjer ikke av seg selv.

– Hva er Human-Etisk Forbunds rolle i dette?

– Vi har hele tiden jobbet for et samfunn som er tolerant og mangfoldig. Mange av de som er aktive hos oss er opptatt av dette. Jeg tror vi har hatt en viktig rolle her i Norge for å forme den tiden vi lever i. I tidligere tider har kirken kanskje hatt den viktigste rollen i å forme det dominerende synet på etikk og moral i samfunnet, men nå som har Norge har blitt mer sekulært tror jeg Human-Etisk Forbund blir stadig viktigere som premissleverandør, sier hun.

Bryn understreker at det fortsatt er langt igjen.

– Vi er ikke i mål. Vi vet for eksempel at bare seks av ti mener det er riktig at folk av samme kjønn lever sammen og er åpne om sin legning. Det er fortsatt mye diskriminering på grunn av seksuell legning, kjønn, alder og funksjonsnivå. Vi har langt igjen. Den kampanjen vi lanserer i dag, er et forsøk på å dytte tyngdepunktet enda lenger i riktig retning.

Humanistisk uke over hele landet

I dag starter Humanistisk uke - en lang rekke arrangementer landet rundt. De fleste av Human-Etisk Forbunds over hundre lokallag skal stå på stand på gater og torg, og det blir mange møter, treff debatter og kulturinnslag. Se boksen til høyre.

En av tingene som skal brukes under Humanistisk uke, er plakaten tidsaksen Agnieszka Bryn forteller om. I tillegg er det laget en del kort med utsagn som er i konflikt med de liberale, humanistiske idealene Human-Etisk Forbund ønsker å fremme. Og så blir det opp til folk å plassere utsagnene riktig på tidslinjen. Hører de til fortiden, eller er de nyere enn vi liker å tro?

– Jeg tror en del vil bli overrasket over at holdninger som vi trodde vi hadde lagt bak oss, fortsatt lever i beste velgående, sier Bryn.

Bygd på reell historie

Samtidig med oppstarten av Humanistisk uke lanseres også en film der en eldre kvinne forteller om oppveksten sin, og hvordan hun etter hvert giftet seg og fikk barn. Men så var det ett eller annet som ikke stemte. For i sommerferien 1963 møtte hun nemlig Marie.

– Filmen er et forsøk på å si hvordan tidene har endret seg, og om hvor viktig det er å ta egne valg. I filmen bruker vi en historie som viser hvordan holdningene til homofiles rettigheter har endret seg. Filmen viser et liv som kunne ha vært annerledes hvis samfunnet var annerledes da hun var ung, sier Bryn.

Hun forteller at personen i filmen er en skuespiller som ikke har opplevd dette selv. Men historien er likevel veldig reell.

– Vi har mange eksempler på personer som har vært gjennom en slik historie. I en av scenene fra filmen henger det et bilde i bakgrunnen som viser personen filmen er inspirert av, forteller Bryn.

Hun understreker at filmen er utarbeidet i samarbeid med LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Og jeg kan love deg at de sitter på mange slike historier, sier Agnieszka Bryn.

Se filmen her.

Denne tidslinjen viser at ting har blitt bedre, mener Human-Etisk Forbund. Men de advarer også: – Vi er ikke i mål. Vi har alle et ansvar for at folk skal få det bedre.

Denne tidslinjen viser at ting har blitt bedre, mener Human-Etisk Forbund. Men de advarer også: – Vi er ikke i mål. Vi har alle et ansvar for at folk skal få det bedre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus