Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tromsø krematorium åpnet i februar. I samme bygning ligger det et seremonirom HEF gjerne vil bruke til vigsler.
 Foto: Tromsø kommune + Pixabay

Tromsø krematorium åpnet i februar. I samme bygning ligger det et seremonirom HEF gjerne vil bruke til vigsler. Foto: Tromsø kommune + Pixabay

Hvem vil gifte seg i et krematorium?

Human-Etisk Forbund fortviler over det som er i ferd med å bli navnet på det nye livssynsnøytrale seremonirommet i Tromsø.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 11:48

– Vi har valgt navnet Tromsø Krematorium fordi det er et enkelt og konkret navn som forklarer hva bygget er, sier avdelingsdirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø kommune, Bjarte Kristoffersen, til avisa iTromsø.

Problemet er bare at «Tromsø Krematorium» ikke bare er et krematorium. Det er også et tilknyttet livssynsnøytralt seremonirom som stod ferdig nå i vår etter lang kamp.

Nå opplever Tromsø Human-Etisk Forbund at folk vegrer seg fra å melde seg på navnefest og gifte seg når de er nødt til å invitere gjestene på fest i et krematorium.

– Jeg har opplevd at folk har valgt bort både å gifte seg og gjennomføre navnefester i lokalet fordi de ikke vil skrive på invitasjonen at det skal være i et krematorium, sier Sissel Elisabeth Nordnes fra Tromsø Human-Etisk Forbund til iTromsø.

Hun viser til en dødsannonse i avisa nylig med invitasjon til minnestund i nettopp «Tromsø krematorium».

– Det synes jeg er smått usmakelig. Jeg føler det er helt åpenbart at seremonirommene og den delen av bygget burde ha et eget navn. Vi har kjempet for å få disse rommene i mange år og for at de skal kunne brukes av alle, så det er nesten sånn at jeg ikke klarer å tro at dette er et seriøst forslag fra kommunen, sier Nordnes.

Allerede i da «krematoriet» åpnet i februar var det mange som reagerte negativt på navnevalget.

Ikke formelt bestemt ennå

Selv om kommunen mener «Tromsø Krematorium» er et passende navn på krematoriet og det tilknyttede livssynsnøytrale seremonirommet, så er ikke navnet formelt bestemt ennå.

Den 7. april gikk fristen ut for å komme med navneforslag, og kommunen jobber nå med å fremme en sak for politikerne der navnet endelig skal bestemmes.

Avdelingsdirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø kommune, Bjarte Kristoffersen, ser problemstillingen Nordnes peker på, og lover å se på alle innspill som har kommet inn.

– Ingenting er avgjort, understreker han til iTromsø.

Sissel Nordnes fra Human-Etisk Forbund er likevel bekymret for at det nye navnet er i ferd med å feste seg.

Hun peker på at selve det livssynsnøytrale rommet har fått navnet «Nordlyssalen», men at det ikke hjelper stort når brudepar eller navnefestforeldre likevel må forklare slekt og venner at festen skal holdes på «Tromsø krematorium».

HEF vil at det skal hete «Tromsø seremonihus»

Human-Etisk Forbunds forslag til navn på det nye anlegget er «Tromsø seremonihus».

– Dette er ikke bare et krematorium, men et seremonirom, rom for rituell vask for muslimer, kontorer osv. Vi bygger på den samme navnetradisjonen som vi har i ord som rådhus, tinghus og så videre, sier leder for Tromsø HEF, Aud Tåga.

Hun er optimist og tror ikke det endelige navnet blir «Tromsø Krematorium».

– Nei, det tror jeg ikke. Det har vært store protester mot dette navnet fra første stund. Mange har skjønt at dette er et mangfoldig bygg og synes navnet blir veldig misvisende, sier Aud Tåga til Fritanke.no.

Kommunen har valgt å kalle det Tromsø krematorium, men navnet er ikke endelig bestemt ennå.

Kommunen har valgt å kalle det Tromsø krematorium, men navnet er ikke endelig bestemt ennå.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus