Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanist Forlag har stått for viktige skepsis-utgivelser.

Humanist Forlag har stått for viktige skepsis-utgivelser.

– Hva er det Human-Etisk Forbund tenker på?

– For oss i Foreningen Skepsis er Humanist Forlag viktig, men som HEF-medlem kan jeg ikke skjønne at det ikke er minst like viktig for Human-Etisk Forbund å beholde et forlag med sitt verdigrunnlag, sier Christopher Dragnes Norderhaug.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2017 kl 17:11

Organisasjonssekretær og pressekontakt Christopher Dragnes Norderhaug i Foreningen Skepsis holdt på å sette kaffen i halsen da han leste nyheten om at Human-Etisk Forbund innstiller på å kutte ut konfirmasjonsboka Tenk på det! og at det setter Humanist Forlags videre eksistens i fare.

Han tok en ringerunde til de styremedlemmene i Foreningen Skepsis han fikk kontakt med, og så ringte han Fritanke.no.

– Jeg er opprørt! Hva er det Human-Etisk Forbund tenker på?

På vegne av Foreningen Skepsis oppfordrer Norderhaug Human-Etisk Forbunds hovedstyre innstendig om å tenke seg godt om før vedtaket gjøres.

– Foreningen Skepsis har vært med og gitt ut bøker på Humanist Forlag, så dette stikker litt dypere for oss. Men som forening legger vi oss selvsagt ikke opp i Human-Etisk Forbunds styrevedtak. Her er likevel spørsmålet hvorfor man velger å kutte ut en såpass viktig bok for konfirmantene? Boka er stappfull av innspill om etikk og kritisk tenkning!

– Boka har langsiktig verdi

Norderhaug forteller at han selv har vært kursleder for Humanistisk konfirmasjon og brukt boka på sine kurs.

– At boka skal erstattes med en portal for kursledere kan jeg ikke fatte og begripe. Boka vil jo bli igjen til konfirmantene etter kurset, med mulighet for foreldrene og andre rundt til også å lese. Jeg skjønner ikke hva HEF tenker med! Her lever vi i en verden hvor onkler og tanter sitter og leser og plukker med seg konspirasjonsteorier på Document, Frieord og Nyhetsspeilet. Det er så utrolig viktig at tusenvis av konfirmanter får med seg viktige retningslinjer for etisk og kritisk tenkning i samfunnet i dag, og så skal de bare fjerne dette i et hovedstyremøte.

– Så du mener at en nettportal ikke vil kunne erstatte boka?

– Jeg mener det ikke vil ha i nærheten av den ringvirkningen som en bok vil kunne ha. Som kursleder har jeg vært med på å gi denne boka til konfirmantene og har sett hvordan de behandler den pent. Dette er ikke en bok som ender opp i søppelkassa. At den er blitt eldre og litt utdatert på noen punkter – javel, men så lag en ny da!

Han mener om det er slik at kursledere ikke bruker boka, er det som regel fordi de heller vil finne egne dagsaktuelle eksempler.

– Eksemplene velges jo ut fra samme verdiprinsipp som boka er skrevet ut fra. Men den dagsaktuelle saken forsvinner, konfirmasjonsgruppetimen forsvinner, og da sitter man igjen med boka.

– Bevar for alt i verden forlaget

Om Human-Etisk Forbund kutter ut bok, håper Norderhaug forbundet sørger for å sikre Humanist Forlags videre eksistens på annet vis.

– Jeg mener de bør lage en ny bok, men for alt i verden redd i hvert fall forlaget!

Han understreker at ingen andre forlag har hatt det spesifikke fokuset på kritisk tenkning og skepsistema som Humanist Forlag har hatt. Han trekker fram bøker av Skepsis-grunnlegger Erik Tunstad og forfattere som John Færseth og Gunnar Tjomlid.

– Det som gis ut på Humanist Forlag går gjennom en verdisensur som ikke finnes i andre forlag. Kagge forlag kan i det ene øyeblikket gi ut en bok om moderne kreftmedisin og i det andre øyeblikket gi ut en bok som forteller at du kan spise rødbeter mot kreft – for å ta et tenkt eksempel. Slik er det også med andre forlag. Norge trenger en motvekt mot forlagene som gir ut hva som helst av bøker så lenge det selger. Foreningen Skepsis har vært med og gitt ut bøker som Åpent sinn eller høl i huet og Skepsis. Guide til kritisk tenkning på Humanist Forlag. For oss er Humanist Forlag viktig, men som HEF-medlem kan jeg ikke skjønne at det ikke er minst like viktig for Human-Etisk Forbund å beholde et forlag med sitt verdigrunnlag.