Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistskolen antyder at Kunnskapsdepartementet har avslått søknaden deres vel vitende om at det ville være i strid med menneskerettighetene.

Humanistskolen antyder at Kunnskapsdepartementet har avslått søknaden deres vel vitende om at det ville være i strid med menneskerettighetene.

Humanistskolen hardt ut mot Kunnskapsdepartementet

Humanistskolen antyder at Kunnskapsdepartementet har trenert saken deres med vilje, og at departementet hele tiden har visst at et nei til Humanistskolen ville være lovstridig.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2013 kl 14:46

Beskyldningene kommer i et klagebrev til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Humanistskolen vil gjerne at LDO vurderer om det har skjedd forsettlig eller uaktsom diskriminering. Kritikken handler om to forhold.

For det første mener de at Utdanningsdirektoratet med eller uten vilje har usynliggjort Humanistskolens livssynsgrunnlag i sitt første avslag fra april 2011. Direktoratet trekker heller fram at skolen er opptatt av «kritisk tenkning, nysgjerrighet og medmenneskelighet», hvorpå dette i neste omgang brukes til å begrunne avslaget, ettersom «dette er verdier også den offentlige skolen setter høyt».

Utdanningsdirektoratet usynliggjør dermed Humanistskolens sekulære, humanistiske livssynsgrunnlag, og benytter usynliggjøringen til å avslå søknaden, mener Humanistskolen.

Noen måneder senere, etter at skolen hadde klaget, vedgikk imidlertid Utdanningsdirektoratet at Humanistskolen baserer seg på et livssynshumanistisk grunnlag, men avslo denne gangen søknaden fordi den ikke er «religiøs» slik det står i Privatskoleloven.

– Vi kan vanskelig forestille oss at en kristen skole ville ha fått avslag på sin søknad fordi skolen, som en konsekvens av å være tuftet på et kristent livssyn, hadde nestekjærlighet og tilgivelse som sine viktigste verdier, skriver Humanistskolen.

Humanistskolen beskriver dette som en saksbehandlingsfeil og slår fast at denne feilen forsinket prosessen med flere måneder. De konstaterer også at usynliggjøringen er underlig ettersom Utdanningsdirektoratet selv, i et internt notat datert 28.10.2010, konstaterte at “Grunnlaget er sekulært, humanistisk livssyn”.

– Vi finner det oppsiktsvekkende at direktoratet et halvt år senere betrakter kritisk tenkning, nysgjerrighet og medmenneskelighet som uttømmende for skolens søknadsgrunnlag, skriver Humanistskolen.

De hevder at Utdanningsdirektoratet har utsatt dem for forsettlig og/eller uaktsom forskjellsbehandling på grunn av skolens sekulære, humanistiske livssyn, og ber LDO se nærmere på saken.

Grovt kritikkverdig

Det andre hovedpunktet i Humanistskolens kritikk, er at Kunnskapsdepartementet ikke la til grunn det de etter alle solemerker måtte ha forstått, nemlig at det å si nei til Humanistskolen er i strid med menneskerettighetene. Signalene om dette har vært så sterke at Kunnskapsdepartementet umulig kan ha gått glipp av dem, mener skolen.

– Departementet har flere ganger blitt gjort oppmerksom på at et avslag til Humanistskolen ville bryte med internasjonale konvensjoner som Norge er bundet av.

De mener derfor det er grovt kritikkverdig at KD ikke selv tok kontakt med Lovavdelingen i Justisdepartementet for å få dette bekreftet, men måtte få en henvendelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet før det skjedde noe, noe som forsinket prosessen med over et år. Lovavdelingen har nå konkludert i Humanistskolens favør.

Humanistskolen åpner for at departementets diskriminerende og menneskerettsstridige feilbehandling av denne saken kan skyldes menneskelig svikt, men konkluderer med at det er usannsynlig.

– Departementet har ikke oppfattet alvoret i saken, til tross for gjentatte advarsler. Et slikt saksforløp forutsetter en rekke feilvurderinger i forvaltningen. Vi finner dette usannsynlig gitt kompetansen som besittes i Kunnskapsdepartementet, heter det i brevet fra skolen.

Klar melding allerede i 2009

Det er flere grunner til at Kunnskapsdepartementet burde ha fått med seg at det å si nei til Humanistskolen ville være i strid med menneskerettighetene, mener Humanistskolen.

Lovavdelingen kom blant annet med en uttalelse til den nye Privatskoleloven i november 2009 der det slås fast at loven ikke kan brukes til å forskjellsbehandle mellom religion og livssyn (noe som ble gjort for å begrunne avslaget til Humanistskolen). Videre har det vært entydige signaler om at dette ville være i strid med menneskerettighetene, blant annet fra Human-Etisk Forbund og menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen

– Departementet burde ha forstått at vedtaket var rettsstridig, skriver Humanistforbundet.

De åpner for at Kunnskapsdepartementet med viten og vilje har lagt seg på en linje som de visste var i strid med menneskerettighetene. Eventuelt er diskrimineringen uaktsom fra departementets side.

– På bakgrunn av dette mener vi at Humanistskolen er blitt utsatt for forsettlig og/eller uaktsom forskjellsbehandling på grunn av skolens sekulære, humanistiske livssyn.

Skolen peker ellers på at barn og foresatte med et humanistisk livssyn går glipp av offentlig tilskudd på rundt 6 millioner kroner for hvert år denne saken drøyer.

Fritanke.no har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet for kommentar. Vi oppdaterer denne saken evt. publiserer en ny sak når denne kommer.

Les hele klagen fra Humanistskolen

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus