Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ole Martin Moen er svært fornøyd med at Humanistskolen endelig er godkjent etter lang kamp med staten. Fritanke.no snakket med ham om saken tirsdag kveld.
 Foto: Even Gran

Ole Martin Moen er svært fornøyd med at Humanistskolen endelig er godkjent etter lang kamp med staten. Fritanke.no snakket med ham om saken tirsdag kveld. Foto: Even Gran

Humanistskolen godkjent - sju nye humanistskoler i kø

Humanistskolen har endelig blitt godkjent etter en lang kamp med staten. Dermed er et nytt prinsipp innført. Sju søknader på humanistiske livssynsskoler ligger nå inne til behandling.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2014 kl 14:50

På onsdag ble Humanistskolen endelig godkjent etter en lang kamp for å få aksept for at livssynshumanisme må være likestilt med religion som grunnlag for privatskoler. Fritanke.no har fulgt denne saken i lang tid. Se lenkene til høyre.

Hvis nye privatskoler skal kunne godkjennes i Norge, må de ifølge Privatskoleloven være basert på et «religiøst» grunnlag eller på en anerkjent pedagogisk retning mm. Humanistskolens kamp har handlet om å få aksept for at det er diskriminerende å forskjellsbehandle religiøse livssyn og livssynshumanisme når det gjelder oppstart av privatskoler. Hvis staten først aksepterer kristne privatskoler, må de også akseptere humanistiske. Humanistskolen har fått støtte fra et samlet korps av menneskerettighetseksperter, inkludert Justisdepartementets lovavdeling samt Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Også Human-Etisk Forbund har støttet Humanistskolens prinsipielle rett til likbehandling, men presiserer samtidig at forbundet ikke har noe med skolen å gjøre.

Les mer om HEFs holdning til private skoler her.

Sju nye humanistskoler

Humanistskolens gjennomslag overfor staten har gjort det lettere å få godkjent privatskoler. Nå aksepterer staten også privatskoler basert på et humanistisk livssyn. Det har tydeligvis aktørene i privatskolemarkedet fått med seg.

I pressemeldingen Utdanningsdirektoratet sendte ut onsdag, finner vi følgende sju skoler som nå søker godkjenning på et livssynshumanistisk grunnlag fra skoleåret 2015-2016:

Grunnskoler (1-10.klasse):

  • Drammen Privatskole AS
  • Fredrikstad Private Grunnskole AS
  • Trondheim Private Grunnskole AS
  • Oslo Private Grunnskole as

Videregående skoler:

  • Akershus private gymnas as
  • Dombås Gymnas as
  • Trondheim Private Gymnas AS

Tror skolene blir godkjent

Bak alle disse søknadene står Petter Arne Alvik i privatskolekjeden Akademiet. Kjeden har tidligere prøvd å starte skoler basert på Montessori-pedagogikk, men har ikke fått alle søknadene godkjent. Nå ligger det sju søknader inne fra Akademiet og Alvik for oppstart av skoler på et livssynshumanistisk grunnlag.

Alvik sier til Fritanke.no at de har fulgt saken til Humanistskolen, og er svært fornøyd med at skolen til slutt ble godkjent.

– Det skulle bare mangle om ikke human-etikere skulle få lov til å etablere livssynsskoler på linje med de religiøse, sier han.

– Ser du på det hele som en liberalisering av lovgivingen rundt privatskoler?

– Nei, jeg vil heller si at det er en aksept for at livssynshumanisme er likestilt med religiøse livssyn. Det har ikke foregått noen liberalisering, men Likestillings- og inkluderingsombudet har klargjort at det vil være diskriminerende å kun gi statsstøtte til skoler som driver med grunnlag i tradisjonelle religiøse livssyn, men ikke til skoler som driver med grunnlag i eks. nettopp livssynshumanisme.

– Har dere som står bak disse søknadene noen tilknytning til Human-Etisk Forbund?

– Nei, det har vi ikke. Vi er nøytrale i forhold til organisasjoner, men ønsker å etablere skoler på et livssynshumanistisk grunnlag.

– På hvilken måte vil disse skolene skille seg fra offentlige skoler?

– Forskjellen er at vi ikke skal ha noe RLE-fag. Ellers vil det bli ganske likt. Istedenfor RLE skal vi ha undervisning i filosofi, kritisk tenkning, etisk refleksjon, menneskerettigheter i et fag vi har kalt «filosofi og livssyn. Detaljerte forslag til læreplaner er allerede utarbeidet.

– Dere prøvde tidligere å få godkjent privatskoler på Montessori-pedagogikk, og nå prøver dere på et livssynshumanistisk grunnlag. Åpner Humanistskolens sak et smutthull for dere, slik at dere kan tjene penger i privatskolemarkedet?

– Nei, det blir en helt feil måte å framstille det på. Du kan ikke sammenligne de livssynshumanistiske skolene vi har søkt om nå med Montessori-skolene. Det er to forskjellige søknadsgrunnlag. Det er jo ikke tillatt å ta ut utbytte fra privatskoler, så vi gjør det ikke for pengene. Vi gjør det fordi vi har lyst til å drive med skole på et grunnlag vi kan stå for, ganske enkelt, sier han.

Alvik legger til at hvis de bare var ute etter å åpne privatskoler, så kunne de jo bare ha søkt om å starte en kristen privatskole. Han mener dette viser at de ikke vil starte skoler for enhver pris, men på et grunnlag de kan stå for.

– Tror du skolene dere har søkt vil bli godkjent?

– Ja, det har jeg god tro på. Vi satser på å komme igang tidligst høsten 2015, sier Petter Alvik.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus