Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanstisk Ungdoms leder, Helene Kleppestø, viser sin støtte til den fengslede egyptiske ateisten Alber Saber.
 Foto: Humanstisk Ungdom

Humanstisk Ungdoms leder, Helene Kleppestø, viser sin støtte til den fengslede egyptiske ateisten Alber Saber. Foto: Humanstisk Ungdom

Humanistisk Ungdom engasjerer seg for fengslet ateist

Humanistisk Ungdoms leder Helene Kleppestø krever at Norge engasjerer seg for den fengslede egyptiske ateisten Alber Saber. (10.10.2012)

Publisert:

Humanistisk Ungdom engasjerer seg for den fengslede egyptiske ateisten Alber Saber. I et åpent brev til utenriksminister Espen Barth Eide krever Helene Kleppestø, leder av Humanistisk Ungdom, at Norge nå engasjerer seg for Saber.

– I et land hvor man respekterer retten til tanke- og religionsfrihet, må man også respektere at dette innbærer retten til ikke å ha en religion. Det er generelt et problem for livssynsminoriteter i Egypt. Norge er et land som har mange livssyn, så her kan vi gå frem med et godt eksempel med å protestere mot denne innsnevringen av ytringsfriheten, skriver hun i brevet og ber utenriksministeren minne egyptiske myndigheter om at de har lovet å beskytte minoriteters rettigheter.

Les hele brevet til utenriksministeren her.

Den egyptiske ateisten og bloggeren Alber Saber ble 14. september arrestert av politiet etter at det ble oppdaget at han var moderator for en Facebookside for egyptiske ateister. Facebook-siden hadde blant annet publisert videoen «Innocense of Muslims». Da en folkemengde samlet seg utenfor huset hans og blant annet truet med å drepe Saber, ringte hans mor til politiet for å få deres beskyttelse. I stedet for å få beskyttelse ble Saber selv arrestert og kastet i fengsel. Her har Saber blitt mishandlet av de andre innsatte på grunn av sitt ikke-religiøse standpunkt.

– Regjeringen har tidligere uttalt at den ønsker å støtte religiøse minoriteters rettigheter i deler av verden hvor denne trues. Vi krever at denne støtten også omfatter de ikke-religiøse minoritetene, påpeker Kleppestø i en uttalelse.

Humanistisk Ungdom har også sendt et åpent brev til Egypts ambassadør i Norge, Ashraf El-Mouafi, hvor organisasjonen krever at den egyptiske regjeringen løslater Saber, samt gir garantier for hans sikkerhet.

– Vi er i Norge vant til å stå opp for religions- og ytringsfriheten i andre land, men vi må ikke glemme at disse frihetene også gir rett til ikke å være religiøs. Ateisme er ingen forbrytelse, understreker Kleppestø.

Over 5962 har signert kravet om å løslate Saber på Change.org.

Følg Free Alber Saber på Facebook.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus