Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norunn Kosberg skal utrede om det blir felthumanist i Forsvaret i fremtiden.
 Foto: Privat

Norunn Kosberg skal utrede om det blir felthumanist i Forsvaret i fremtiden. Foto: Privat

Humanisten som skal jobbe i feltprestkorpset

Feltprestkorpset i Forsvaret har ansatt Norunn Kosberg som rådgiver i livsynshumanisme. Hun skal sammen med en nytilsatt rådgiver med muslimsk bakgrunn se på forsvarets holdninger til tro og livssyn.

Publisert:

I februar i år søkte Forsvarets feltprestkorps etter en rådgiver innen livssynshumanisme og en rådgiver i islamsk tro og praksis til å utrede Forsvarets holdning til tro og livssyn. Stillingene er nå besatt. Norunn Kosberg fikk prosjektstillingen som rådgiver i livsynshumanisme, mens Najeeb ur Rehman Naz ble tilsatt i den andre stillingen.

– Det er kjempeinteressant og midt i blinken for meg. De har snakket så lenge om å få inn andre krefter i feltprestkorpset, og endelig kom det en utlysning, sier Kosberg til Fritanke.no.

Ingen felthumanist

I stillingsbeskrivelsen heter det at hun sammen med den tilsatte imamen i nært samarbeid med praksisfeltet skal utrede, analysere og komme med en innstilling om Forsvarets fremtidige tros- og livssynsbetjening, med spesielt henblikk på islam og livsynshumanisme. I dette inngår også innspill til regelverk, seremonier og etikkundervisning.

Feltprestkorpset foreslo selv så langt tilbake som i 2009 å myke opp eget monopol på religiøs betjening av Forsvarets personell. Det er dette som nå skal utredes.

– Det er viktig å understreke at jeg ikke skal være en felthumanist. Jeg skal ikke ut i felten, ut over at jeg selvsagt må ut for å snakke med soldater og annet personell. Jobben min blir blant annet å gjøre utredning av Forsvarets eksisterende ordning og behovet for å gjøre endringer.

– Er formålet å opprette en feltimam og en felthumanist?

– Det er ikke sikkert at det er det som blir svaret. I dag har du feltprest stort sett på alle plasser hvor det er soldater. Det kan kanskje bli praktisk vanskelig å få feltprest, felthumanist og feltimam over alt. Men det bør i hvert fall endringer til i forhold til dagens ordning, og hvordan dette i praksis best kan løses er noe av det vi skal utrede.

Mangler forsvarserfaring

Kosberg er utdannet filosof og har skrevet flere bøker om etikk. Hun har variert erfaring fra Human-Etisk Forbund, blant annet har hun vært organisasjonssekretær i Trondheim og i Oslo, samt vært sekretær for utvalget som utredet spørsmålet om eutanasi for Human-Etisk Forbund. I tillegg har hun vært gravferdstaler i Oslo og er etikk-spaltist i Fri tanke.

Kosberg har ingen bakgrunn fra Forsvaret, så det første hun skal gjøre når hun tiltrer stillingen blir å sette seg inn i hvilke behov soldater og annet personell i Forsvaret har.

– Jeg ser frem til å lære mye nytt. Jeg har for eksempel ikke avtjent førstegangstjeneste, og jeg ser at det kunne vært en fordel å kjenne organisasjonen og gradene bedre. Men det kommer jeg forhåpentligvis inn i etterhvert.

Ser til Nederland

Under utredningen skal Kosberg også hospitere hos det nederlandske forsvaret. Der har de organisert den religiøse betjeningen av personellet gjennom en seksdeling som dekker humanistisk, protestantisk, katolsk, islamsk, jødisk og hinduistisk praksis. Her håper hun å gjøre seg erfaringer som kan komme det norske Forsvaret til nytte, uavhengig av om det ender med anbefaling av en felthumanist eller ikke.

Najeeb ur Rehman Naz som er tilsatt i prosjektstillingen som rådgiver innen islamsk tro og praksis har i følge Forsvaret mastergrad i islamske studier og bred erfaring fra organisasjonsarbeid innen det islamske miljøet i Norge. Han er for tiden hovedimam ved moskeen i Åkerbergveien i Oslo og leder for imamkomiteen tilknyttet Islamsk Råd Norge (IRN).

Feltprestkorpset har i dag ansatt rundt 60 prester. Organisasjonen ble opprettet i 1953. Najeeb ur Rehman Naz og Norunn Kosberg tiltrer 01.01.2015.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus