Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile mener rett skal være rett, både når det blir betalt for mye og for lite.
 Foto: HEF - Christian Johander

Kristin Mile mener rett skal være rett, både når det blir betalt for mye og for lite. Foto: HEF - Christian Johander

Human-Etisk Forbund vil betale tilbake 3754 kroner til Gol kommune

– Rett skal være rett, mener Kristin Mile.

Publisert:

Human-Etisk Forbunds fylkeslag i Buskerud har siden slutten av 2013 gått gjennom utbetalingene til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke i 17 av Buskeruds 21 kommuner.

Av de kommunene som det var mulig å beregne nøyaktig tilskudd for, var det én kommune som betalte ut for mye: Gol kommune.

De betalte totalt inn 28.000 kroner for mye, viser rapporten. Human-Etisk Forbunds andel av dette er 3754 kroner (se utregning i boksen til høyre).

– Det skulle bare mangle

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, varsler at forbundet kommer til å betale tilbake pengene.

– Jeg vil ta initiativ til at dette blir betalt tilbake til Gol kommune. Rett skal være rett, uansett om vi har fått for lite eller for mye. Ringerike kommune har allerede varslet at de vil etterbetale for lave utbetalinger til oss og andre gjennom mange år. Da skulle det bare mangle om vi ikke etterbetaler til de som har gitt oss for mye, sier generalsekretær Kristin Mile.

Kommer Human-Etisk Forbund til å sette i gang et tilsvarende utredningsarbeid i andre fylker?

– Det har vi ikke tatt stilling til sentralt, men det ville selvsagt vært flott om også andre fylkeslag fant at de hadde kapasitet til å gjennomføre det arbeidet i sine fylker som Buskerud nå har gjort, sier hun.

Vil undersøke hva som ble feil

Kulturkonsulent Mads Elbrønd har det prasktiske ansvaret for utbetalinger til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke i Gol kommune. Han er fornøyd med at Human-Etisk Forbund ønsker å betale tilbake.

– Det er selvsagt veldig bra, og så får vi se om de andre tros- og livssynssamfunnene følger opp, sier han til Fritanke.no.

Elbrønd tror ikke de kommer til å følge opp dette overfor de andre tros- og livssynssamfunnene.

– Det får bli opp til samvittigheten deres, sier han.

Elbrønd og kulturavdelingen i Gol kommune vil nå sette i gang et arbeid for å finne ut hvorfor utbetalingene ble for høye. De 28.000 kronene de har utbetalt for mye er 14 prosent av totalen kommunen betalte ut til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke i 2015.

– Vi vil sjekke med kirken og Kulturdepartementet om hva som ble feil med vår beregning. Vi prøver å være veldig ryddig på dette. Trolig glemte vi å trekke fra noe i beregningsgrunnlaget som skulle vært trukket fra, men vi får se hva vi finner ut, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus