Human-Etisk Forbund står sterkest der folk har høyest utdanning

Nordre Aker vinner kåringen med klar margin. Oslo-bydelen har til og med høyere andel HEF-medlemmer enn Nesodden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2018 kl 09:39

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Oslo-forsker Jørn Ljunggren forventet at utslagene i HEF-medlemskap mellom Oslos bydeler skulle være større. FOTO: Inst. for samfunnsforskning

Se bildet større

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, jobber med å nå livssynshumanister med en annen kulturell bakgrunn enn den etnisk norske. FOTO: Arnfinn Pettersen

Nordre Aker bydel troner suverent på toppen i Fritanke.nos oversikt over HEF-andel i Oslos bydeler, som offentliggjøres i dag. Hele 4,1 prosent av bydelens rundt 46.000 innbyggere er medlem i Human-Etisk Forbund.

Da vi publiserte en tilsvarende statistikk for alle norske kommuner i mars 2017, stakk Nesodden av med seieren med 3,7 prosent av befolkningen i Human-Etisk Forbund.

Nordre Aker bydel slår altså Nesodden med fire tideler.

Stovner, Grorud og Alna på bunn

Det er et godt stykke ned fra Nordre Aker til nummer to på lista, Gamle Oslo bydel. To andre sentrumsnære østkantbydeler som Grünerløkka og Sagene ligger også over snittet for hele byen. Det samme gjør Østensjø og Nordstrand i sørøst. Vestkantbydelene Ullern og Vestre Aker ligger også over snittet.

Under snittet finner vi to sentrumsnære vestkantbydeler, St. Hanshaugen og Frogner.

Bortsett fra disse, finner vi alle bydelene som trekker snittet ned på østsiden av byen. De tre Groruddal-bydelene Alna, Grorud og Stovner kommer aller nederst. Også Søndre Nordstrand trekker snittet ned.

Oslo totalt sett har imidlertid en høy andel HEF-medlemmer hvis vi sammenligner med resten av landet. Det er bare den svakeste Oslo-bydelen for HEF, Stovner, som trekker landsgjennomsnittet ned. Alle de andre bydelene trekker landsgjennomsnittet opp.

Se bildet større

Grefsen i Nordre Aker bydel. I denne bydelen finner vi den høyeste konsentrasjonen HEF-medlemmer i landet. FOTO: Wikipedia commons@TommyG

Varierer med utdanningsnivå

Jørn Ljunggren er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og er redaktør for antologien «Oslo – ulikhetenes by» som kom i 2017.

Han synes det er vanskelig å si noe tydelig om fordelingen mellom bydelene når det gjelder HEF-medlemskap, fordi forskjellene er små.

– Når det er såpass små tall, kan tilfeldigheter gjøre utslag. Da bør man være forsiktig med å tolke for mye inn i det, sier han.

Forskjellen mellom ytterpunktene Nordre Aker og Stovner er imidlertid så store at det går an å si noe.

– Ja, her er det en tydelig forskjell. Jeg vil tro det har med å gjøre at Nordre Aker bydel har høyest utdanningsnivå av alle bydelene i Oslo, og at folk med høy utdanning er overrepresentert i Human-Etisk Forbund, sier han.

– Er det noe som overrasker deg ved tallene?

– Om jeg skulle tippet, ville jeg kanskje trodd det skulle være enda større forskjeller. Gitt det vi vet om Human-Etisk Forbunds medlemsmasse, ville jeg tippet en enda høyere konsentrasjon i bydeler med høyt utdannet befolkning med politiske sympatier på venstresida, som vi også vet kjennetegner HEF-medlemmer. Men utslagene er ikke så store, sier han.

– Vi jobber med saken

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, mener fordelingen bærer bud om at Human-Etisk Forbund står svakere i bydeler med høyere andel innbyggere med innvandrerbakgrunn. Det vil han gjøre noe med.

– Vi vet det finnes mange livssynshumanister med en annen kulturell bakgrunn enn den etnisk norske. Disse befolkningsgruppene utgjør et stort potensial for oss. Det er åpenbart at vi ikke har nådd godt nok ut til disse gruppene, sier han.

Enger viser til en undersøkelse utført av en del ungdomsorganisasjoner for noen år siden, der de fant det samme mønsteret og avdekket at årsaken til at mange med innvandrerbakgrunn ikke var med i korps, speider’n, idrett og så videre, var at ingen hadde spurt dem.

– Dermed blir det vår oppgave å spørre. Dette tar vi for oss i HEF nå. Rent konkret jobber vi med å bygge allianser med organisasjoner for sekulære med innvandrerbakgrunn, sier Enger.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse